SOS-Lapsikylä avasi keväällä väylän kertoa kiusaamistapauksista myös kouluille.
Koulujen alkamisen kynnyksellä kiusaamisen pelko korostuu lasten kanssa käydyissä keskusteluissa, kertoo lastensuojelujärjestö SOS-Lapsikylä.
Järjestö ylläpitää 7–15-vuotiaille suunnattua Apuu-chat-palvelua, jossa päivystävät järjestön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset.
Viimeisen parin viikon aikana chatissa yhä useampi lapsi ja nuori on kertonut pelkäävänsä kiusaamista.
Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kososen mukaan lasta voi pelottaa mennä kouluun, jos koulussa on ollut kiusaamista.
– Osaa ei ole vielä kiusattu, mutta jos asiasta on kuullut, se herättää jo etukäteen pelkoa siitä, jos häntä ruvetaan kiusaamaan.
Tappeluhaasteita pääkaupunkiseudulla
Apuu-chatissa käytiin viime vuonna 35 000 keskustelua. 17 prosenttia aiheista koski kiusaamista, pääosin koulukiusaamista.
Yleisin yhteydenoton syy on järjestön mukaan ahdistuneisuus, jonka taustalta kiusaamiskokemuksia usein paljastuu.
Kososen mukaan pääkaupunkiseudulla korostuu ilmiö, jossa lapselle tai nuorelle on esitetty tappeluhaaste. Chat-yhteydenottojen perusteella ennalta sovittuja tappeluja järjestetään kouluajan ulkopuolella.
– Tämä ei näy muualla Suomessa Apuu-chatin kysymyksissä.
Uusi väylä ennaltaehkäisyyn
SOS-Lapsikylä avasi viime keväänä uuden väylän raportoida kiusaamisesta.
Chatissa aikuinen voi ehdottaa lapselle, että chatin työntekijä kertoisi kiusaamiskokemuksesta esimerkiksi koululle sähköpostitse tai puhelimitse.
– Myös lasten huoltajat ovat tässä avainasemassa, että he pääsevät kärryille siitä, mitä arjessa tapahtuu tai miksi lapsen mielialat ovat muuttuneet.
Uusi ilmoittamiskanava keräsi kahdessa kuukaudessa lukuisia ilmoituksia lapsilta. Niistä 85 lähetettiin kouluille eteenpäin varhaisen puuttumisen avuksi.
Kanava avataan taas koulujen alkaessa.
Chat on luottamuksellinen. Se, mitä mahdollisesti kerrotaan eteenpäin, sovitaan yhdessä lapsen kanssa.
Koulut ovat olleet pääosin tyytyväisiä uuteen raportointiväylään, Kosonen kertoo. Tiedon kiusaamisesta saatuaan opettajilla ja koulukuraattoreilla on mahdollisuus tutkia tarkemmin, mistä on kyse.
– Mukaan valitettavasti mahtuu myös edelleen niitä poikkeuksia, että ei osata ottaa riittävällä vakavuudella sitä, mitä kiusaaminen oikeasti tarkoittaa lapsille.
SOS-Lapsikylän maksuton Apuu-chat toimii joka päivä kello 9–22.
Juttua korjattu 7.8. kello 12.50: SOS-Lapsikylän chatista ei olla yhteydessä lapsen vanhempiin, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.