Kiinan ulkoministeriön mukaan Shenzenin puukotus oli yksittäistapaus, joka voisi tapahtua missä maassa tahansa. Japanilaiset ovat eri mieltä.
PEKING Kiinan ja Japanin suhteet ovat kiristyneet tällä viikolla heikoimmalle tolalleen vuosikymmeniin.
Syynä on kaksi poikkeuksellista välikohtausta. Ensin kiinalaiset sota-alukset purjehtivat uskaliaasti Japanin aluevesien välittömässä läheisyydessä.
Keskiviikkona Shenzenin kaupungissa Kiinassa tapahtui järjetön väkivallanteko: 44-vuotias kiinalaismies puukotti 10-vuotiasta japanilaista poikaa, joka oli matkalla kouluun.
Poika kuoli saamiinsa vammoihin. Poliisin pidättämän puukottajan motiivista ei ole toistaiseksi tietoa.
Japanilais-kiinalaisen pariskunnan poika oli Japanin kansalainen, ja hän kävi Shenzenin japanilaista koulua.
Vastaava puukotus kesäkuussa
Tapaus on saanut paljon huomiota Japanissa, sillä se on lyhyen ajan sisällä jo toinen vakava hyökkäys japanilaista lasta vastaan Kiinassa.
Kesäkuussa kiinalainen mies haavoitti koulubussia odottanutta japanilaista naista ja hänen lastaan Suzhoussa Itä-Kiinassa. Heitä puolustanut kiinalainen linja-autonkuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin.
Japanin ulkoministeri Yoko Kamikawa vaati Kiinalta toimia maassa olevien japanilaisten koulujen turvallisuuden lisäämiseksi.
– Olemme hyvin pettyneitä senkin takia, että pyysimme Kiinaa tiukentamaan turvatoimia ”918”:n vuosipäivänä, Kamikawa sanoi.
Ministeri viittasi 18.9.1931 tapahtuneeseen sabotaasiin, joka on hiertänyt Kiinan ja Japanin välejä näihin päiviin saakka. Japanin armeija räjäytti tuolloin rautatien, minkä ansiosta se onnistui miehittämään Koillis-Kiinan.
Pikkupojan puukotus Shenzenissä tapahtui juuri sabotaasin vuosipäivänä.
Kiina ei enää houkuta japanilaisia kuten aiemmin
Kiinan ulkoministeriön tiedottaja esitti surunvalittelunsa tapahtuneen johdosta ja vakuutti, että Kiinassa olevien japanilaisten ja muiden ulkomaalaisten turvallisuudesta pidetään huolta.
Japanin mediassa on kuitenkin esitetty närkästyneitä mielipiteitä tiedottajan luonnehdinnasta, jonka mukaan puukotus oli yksittäinen teko, joka olisi voinut tapahtua missä tahansa maassa.
Kiinassa asuu tätä nykyä reilut 100 000 japanilaista vierastyöläistä. Määrä on laskenut 2000-luvun alkuvuosista huomattavasti.
Sota-aluksia ja tiedustelukone häiritsemässä
Myös sotilaallinen jännite Kiinan ja Japanin välillä on kiristynyt viime päivinä huomattavasti.
Kolme kiinalaista sota-alusta, joista yksi oli lentotukialus, purjehti aivan Japanin aluevesien tuntumassa Japanille kuuluvien Yonagunin ja Iriomoten saarten välistä.
Kiina härnää vastaavalla tavalla Taiwania lähes päivittäin, mutta kyseisten Japanille kuuluvien saarten läheisyydessä ei kiinalaisia sota-aluksia ole toisen maailmansodan jälkeen aiemmin nähty.
Elokuun lopussa kiinalainen Y-9-tiedustelukone lensi Japanin ilmatilassa maan eteläosassa sijaitsevan Danjo-saaren luona.
Japanin johtava liberaalidemokraattinen puolue valitsee ensi viikon perjantaina uuden puheenjohtajan, josta tulee myös nykyisen pääministerin Fumio Kishidan seuraaja.
Esillä olleet mahdolliset seuraajat suhtautuvat Kishidan tavoin kriittisesti Kiinaan, joten maiden suhteiden ei odoteta lähiaikoina lämpenevän.
Reuters, BBC, Japan Times