Ikävät uutiset tulivat yllättäen ja odottamatta joulukuussa, juuri ennen lomia.
Koulupsykologi Hanna Seikkula sai silloin tietää, että hän saattaa joutua siirtymään toisen työnantajan palkkalistoille.
Se oli pienoinen shokki Seikkulalle, joka on ollut töissä Pohjois-Haagan yhtenäiskoulussa hieman yli 10 vuotta.
– Tämä on tosi kurja tilanne. Epävarmuus ja tietämättömyys tekevät tästä erityisen ikävän, Seikkula sanoo.
Seikkulaa harmittaa myös se, että syy myllerrykselle on tekninen.
Osan Helsingin yksityisistä kouluista pitää hyvin pian päättää, ottavatko he käyttöön uuden opiskeluhuollon asiakastietojärjestelmän vai siirtyvätkö heidän psykologinsa ja kuraattorinsa Helsingin kaupungille.
Päätös pitäisi tehdä jo parin viikon päästä, maaliskuun alussa.
Taustalla on se, että uuden lain myötä psykologien ja kuraattorien asiakasmuistiinpanot pitää kirjata järjestelmään, joka on yhteensopiva kansallisen Kanta-järjestelmän kanssa.
Sen seurauksena Helsingin kaupunki päätyi ottamaan käyttöön Apotti-tietojärjestelmän opiskeluhuoltopalveluissa, sanoo Helsingin kaupungin lukio- ja ammatillisen koulutuksen johtaja Harri Korhonen. Ajatuksena oli, että yksityiset koulutuksen järjestäjät alkaisivat myös käyttää Apottia.
Pitkän ja perusteellisen selvityksen jälkeen kuitenkin valkeni loppuvuodesta, ettei se onnistu tietosuojasyistä.
Helsingin kaupungilla on rekisterinpitäjän vastuu, jonka takia ulkopuoliset käyttäjät eivät voi käyttää sen tietojärjestelmää.
Palkka ja edut saattavat muuttua
Helsingissä toimii viitisentoista yksityistä koulua, joilla on omilla palkkalistoillaan joko kuraattori, psykologi tai molemmat.
Nyt näiden yksityiskoulujen pitää siis päättää, ottavatko ne käyttöön Kanta-yhteensopivan asiakastietojärjestelmän vai siirtyvätkö niiden psykologit ja kuraattorit kaupungin työntekijöiksi.
Tilanne koskettaa noin 30 kuraattoria ja kymmentä psykologia.
– Perusidea on, että he siirtyisivät meidän palkkalistoille, mutta tekisivät samaa työtä lähtökohtaisesti siellä samassa oppilaitoksessa. Sellaista ei ole näköpiirissä, että kukaan jäisi tämän muutoksen vuoksi ilman töitä, Harri Korhonen Helsingin kaupungilta sanoo.
Korhonen ei voi luvata, että palkka ja edut pysyisivät samoina siirron yhteydessä. Helsingin kaupungin henkilöstöhallinto selvittää parhaillaan mahdollisen siirron ehtoja.
Psykologi Hanna Seikkula haluaisi ehdottomasti pysyä koulun omana työntekijänä.
– Yksi iso syy siihen, että olen näin pitkään viihtynyt samassa työpaikassa on, että olen kiinteä osa kouluhenkilökuntaa. Pyrin olemaan tuttu toimija oppilaille ja henkilökunnalle. Kehitän työtäni tässä ympäristössä, missä pysyvästi olen, ja se on työntekijänä mielekästä, Seikkula sanoo.
Seikkulaa mietityttää myös se, että Helsingin kaupunki on huomattavasti isompi organisaatio kuin yksittäinen koulu.
Helsingin yksityiskoulujen omat psykologit ovat tiivis verkosto. Seikkulan mukaan moni heistä on ollut omassa koulussaan pitkään töissä, ja he ovat olleet hyvin järkyttyneitä mahdollisesta siirrosta.
– Haluan uskoa, että asia järjestyy parhain päin ja voimme jatkaa samalla tavalla kuin tähänkin asti, Seikkula sanoo.
Pallo on kouluilla
Yksityiskoulujen liiton puheenjohtaja Jussi Sutinen kertoo, että käänne tuli yksityiskouluille yllätyksenä. Vuoden alusta lähtien yksityiskoulut ovat kiivaasti etsineet yhdessä sopivaa asiakastietojärjestelmää.
– Isolla osalla kouluista on halu säilyttää nämä työntekijät omina työntekijöinään. Olisi sääli, että tällaisen aika lailla teknisen syyn takia koulut joutuisivat luopumaan omista työntekijöistään, Sutinen sanoo.
Yksityiskouluille yksi kynnyskysymys uuden asiakastietojärjestelmän käyttöönottoon voi olla velvoite rekisterinpitäjyydestä. Sutisen mukaan se on iso askel, jota pitää harkita.
Sen sijaan kustannusten hän ei usko olevan kynnyskysymys.
Lopullisen päätöksen tekee jokainen yksityiskoulu itse.
Jussi Sutinen on myös yksityisen Helsingin yhteislyseon rehtori. Kouluyhteisössä on käyty keskustelua tilanteesta.
– Haluamme pitää psykologit ja kuraattorit meidän omina työntekijöinä, jos se vain on järjellisesti mahdollista, Sutinen sanoo.
Helsingin kaupungin lukio- ja ammatillisen koulutuksen johtaja Harri Korhonen muistuttaa, että tilanne ei ole täysin uusi: jo tälläkin hetkellä Helsingissä on 26 yksityistä koulua, joiden kuraattorit ja psykologit ovat kaupungin palkkalistoilla. Muualla Suomessa kuraattori- ja psykologipalvelut tulevat kouluille hyvinvointialueilta.
Lain mukaan psykologien asiakaskirjaukset pitää olla Kanta-yhteensopivassa järjestelmässä maaliskuun alussa ja kuraattorien 1. syyskuuta 2026.
– Meidät on asetettu mahdottoman tehtävän eteen, mutta ei tässä mikään romahda, jos maalikuussa ei ole järjestelmää käytössä. Kyllä tässä kevät varmasti menee, Sutinen sanoo.