Kouvolalaismiehen ja KSS Energian välisessä oikeuskiistassa on kyse siitä, olisiko sähkösopimusta pitänyt kohtuullistaa.
Kymenlaakson käräjäoikeudessa on tänään keskiviikkona alkanut oikeudenkäynti, josta voi muodostua merkittävä ennakkotapaus. Oikeuden on pohdittava sitä, mikä on kohtuullinen sähkön hinta.
Kouvolalainen Reijo Löppönen on haastanut KSS Energia oy:n oikeuteen energiakriisin aikana loppuvuodesta 2022 tehdystä kiinteähintaisesta kahden vuoden määräaikaisesta sähkösopimuksesta.
Löppösten pariskunnan omakotitalossa oli suora sähkölämmitys ja KSS Energian sähkölaskut olivat talvikuukausina pahimmillaan 800–900 euroa kuukaudessa.
Energiakriisi laantui, mutta kiinteä sopimus piti Löppösten sähkön kriisiajan hinnoissa. Lopulta pienituloinen eläkeläispariskunta päätyi myymään talonsa, jotta pääsi eroon kalliista sähkösopimuksesta.
Reijo Löppösen vaatimuksena on oikeudessa, että KSS Energia kohtuullistaa määräaikaista sähkönmyyntisopimusta ja pudottaa alkuperäisen sähköenergian hinnan 27,25 sentistä 20 senttiin kilowattitunnilta. Tämä tarkoittaisi noin 600 euron palauttamista asiakkaalle.
– Vaatimani korvaussumma ei ole hirveän iso, mutta tämä on myös periaatteellinen asia. Pientä ihmistä rangaistiin kohtuuttomasti, toteaa Löppönen.
Ensimmäinen tapaus laatuaan
Oikeuskäsittely on ensimmäinen Suomessa käräjille asti edennyt sähkösopimuksen kohtuullistamista koskeva tapaus.
Löppösen tukena oikeudenkäynnissä on myös kuluttaja-asiamies, joka vastaa osasta oikeudenkäyntikuluja ja Löppösen asianajosta.
– Haemme tästä ennakkoratkaisua, jota voidaan soveltaa myöhemmin muissa vastaavissa tilanteissa, toteaa kuluttaja-asiamiehen asettama Löppösen edustaja ja varatuomari Jari Suurla.
Suoraa mallia muihin vastaaviin sopimuksiin Löppösen mahdollinen voitto energiayhtiöstä ei aivan anna, mutta suuntaa kuitenkin.
Sähköyhtiöt saattaisivat Suurlan mukaan lähteä jatkossa herkemmin kohtuullistamaan sopimuksia vapaaehtoisesti.
Sopimus sitoo molempia
KSS Energia ei suostunut tapauksessa vapaaehtoiseen sopimuksen kohtuullistamiseen. Yhtiön mukaan määräaikainen sopimus sitoo kumpaakin osapuolta koko sopimuskauden ajan.
Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa uskoo, että KSS Energia on asiassa oikeudellisesti vahvoilla. Monissa sähköyhtiössä seurataan Salomaan mukaan silti tarkkaan oikeudenkäynnin etenemistä.
– Löppösen voitto tarkoittaisi sitä, että sähkönmyyjän riskit määräaikaisissa sopimuksissa kasvaisivat melko lailla, kun hintaa muutettaisiin myöhemmän markkinakehityksen perusteella, toteaa Salomaa.
Salomaan mukaan on mahdoton arvioida sitä kuinka paljon kustannuksia sähköyhtiöille voisi syntyä, mikäli Löppösen oikeudenkäynti avaisi ovet muille vastaaville kanteille yhtiöitä vastaan.
Satojatuhansia kriisiajan sopimuksia
Energiateollisuuden Pekka Salomaan arvion mukaan noin 200 000 suomalaista teki kiinteähintaisen sopimuksen vuoden 2022 ja 2023 hintakriisin aikana vähintään 20 sentin kilowattituntihinnalla. Näitä sopimuksia voi Salomaan mukaan kutsua kalliiksi.
Voi mennä vielä vuosia ennen kuin Reijo Löppösen oikeustaistosta saadaan ennakkotapausta.
Löppösen edustaja Jari Suurla pitää todennäköisenä, että asiassa mennään korkeimpiin oikeusasteisiin.
Videolla Reijo Löppönen kertoo toukokuussa 2024, että on valmis viemään KSS Energian oikeuteen asiassa: