Hem Världen Kraftiga restriktioner för utlandsresor oroar kineser

Kraftiga restriktioner för utlandsresor oroar kineser

förbi admin
0 kommentar

Lockdown råder redan i stora delar av Kina där flera hundra miljoner sitter isolerade och inte får lämna sina hem. Nu begränsas också kinesernas möjligheter att lämna landet. I veckan meddelade den kinesiska migrationsmyndigheten att endast absolut ”nödvändiga” resor utomlands kommer att tillåtas. Exakt vilka resor som ingår i begreppet nödvändig är oklart.

Myndigheterna motiverar beslutet med att man vill undvika att människor återvänder till Kina med covid-19. Men det senaste utbrottet av omikron, som bland annat lett till att Shanghais invånare suttit isolerade i över 40 dagar, handlar om lokal smitta och har inget med inresor från utlandet att göra. Sedan början av pandemin måste dessutom alla som anländer till Kina sitta i flera veckors strikt karantän och testas ett otal gånger innan de släpps ut i samhället.

Vad handlar det då om? En möjlig förklaring det spekuleras i är att regimen är orolig för att allt fler kineser vill flytta utomlands. Sökningar på nätet av typen ”emigrera till Kanada” har skjutit i höjden under det senaste utbrottet och i Shanghai är agenter som hjälper till med utlandsflytt nedringda.

Människor är trötta på den hårda politiken med masstester, lockdowns och hälsokoder som ska visas överallt. Och i Shanghai är medelklassen chockad över att ha hamnat i en situation med brist på mat och förbud att gå ut. De har fått nog och vill flytta någon annanstans.

I Shanghai råder lockdown sedan början av april, invånarna får ej gå ut och det råder brist på mat.

Foto: Hector Retamal/AFP

Samtidigt har utlandsresor försvårats successivt under pandemin. Redan för nio månader sedan meddelade migrationsmyndigheten att den skulle bli mer strikt i utfärdandet och förnyandet av pass om det inte handlade om nödvändiga resor, som att arbeta eller studera i utlandet. Statistiken talar sitt tydliga språk. Första halvåret 2021 utfärdades enligt migrationsmyndigheten bara 335 000 pass. Det är en bråkdel, 2 procent, av antalet som utfärdades samma period 2019.

Och åtgärderna går till större handgripligheter än så. Inlägg i sociala medier vittnar om gränspolis som klipper i hörnet av pass och därmed gör det ogiltigt när kinesiska medborgare återvänder från en utlandsresa. En passagerare på en flight från Bangkok till Guangzhou i södra Kina i söndags skriver enligt Radio Free Asia att gränspolisen utfrågade alla anländande om vad de gjort utomlands och konfiskerade en del passagerares pass.

Restriktionerna väcker oro bland kineser. De litar inte på att reglerna släpper när pandemin är över, utan tror covid-19 används som svepskäl för att öka kontrollen över befolkningen. Nu blomstrar marknaden för falska dokument för kineser som drömmer om utlandet. Det kan handla om förfalskade arbetskontrakt eller platser på universitetet.

Invånare i Peking köar för att köpa grönsaker. Många har börjat bunkra livsmedel av rädsla för att staden ska stänga ned.

Invånare i Peking köar för att köpa grönsaker. Många har börjat bunkra livsmedel av rädsla för att staden ska stänga ned.

Foto: Jade Gao/AFP

Den livliga diskussion som uppstod efter de nya reserestriktionerna fick migrationsmyndigheten att på fredagen förneka att man slutat utfärda pass eller förstör uppehållstillstånd som kineser har i andra länder. Enligt myndigheten ska resor för att studera eller arbeta tillåtas. Också kritiskt sjuka som söker vård utomlands ska få resa enligt myndigheten som beskyllde utländska medier för att smutskasta landets migrationspolitik.

Medan resten av världen lever med viruset präglar pandemin livet i Kina just nu. I Peking har invånarna uppmanats att stanna hemma i helgen och oron är stor för att de ska hamna i en lockdown liknande den i Shanghai.

– Här har alla gett upp tankar på att resa utomlands, det stora orosmolnet är om vi ens kommer få gå ut framöver, säger Peking-bon Li till DN.

Du kanske också gillar