Hem Världen Kriget i Ukraina – kaos hotas på

Kriget i Ukraina – kaos hotas på

förbi admin
0 kommentar

Exportstoppet innebär en total u-sväng från regeringen i New Delhi. Indien har ökat sin veteexport sedan Ryssland invaderade Ukraina. I april slog veteexporten alla rekord och tidigare i veckan var budskapet att Indien skulle träffa nya avtal med länder som Marocko, Tunisien, Indonesien, Filippinerna, Thailand, Vietnam, Turkiet, Algeriet och Libanon

När premiärminister Narendra Modi besökte Tyskland för snart två veckor sedan sa han att Indiens bönder ”har klivit fram för att föda världen” när det råder en global brist på vete. ”När mänskligheten ställs inför en kris kommer Indien med en lösning”, sa han då, rapporterar indiska NDTV.

Nu är tonläget ett helt annat. Beställningar som redan är betalda kommer att levereras, men sedan är det stopp, skriver Reuters. Vändningen kom när nya siffror visade att inflationen är den högsta på åtta år, med snabbt stigande matpriser som följd. Samtidigt varnas för att skörden bli mindre än beräknat på grund av den långvariga värmebölja som har plågat Indien under våren. I delstater som Punjab, Uttar Pradesh och Rajasthan, som är viktiga för spannmålsodlingen, har temperaturen i perioder överskridit 45 grader. Indien med 1,4 miljarder invånare prioriterar den egna matsäkerheten, är regeringens hållning.

Handlare som Financial Times har pratat med förutspår kaos på de internationella spannmålsmarknaderna nästa vecka.

– Det här är absolut en bomb. Det kommer att bli panik på terminsmarknaderna för vete när de öppnar, sa Swithun Still, en spannmålshandlare baserad i Schweiz till Financial Times.

Marknadens förväntning har varit att Indien skulle fylla tomrummet efter vete från Ryssland och Ukraina. Länderna har svarat för nästan en tredjedel av världens veteexport (56 miljoner ton förra året) men exporten har i princip upphört på grund av kriget och sanktionerna riktade mot Ryssland.

Ukrainas försvarsdepartement uppger att Ryssland har stulit minst 400 000 ton spannmål sedan kriget inleddes.

– Det här är en särskilt motbjudande form av krig som Ryssland för, säger tyske jordbruksministern Cem Özdemir i samband med helgens G7-möte.

Enligt ukrainska uppgifter förs det stulna spannmålet till annekterade Krim. CNN har kunnat visa hur ett fartyg i slutet av april lämnade Krim med 30 000 ton spannmål i lasten. Fartyget avvisades från hamnar i Egypten och Libanon innan det lade till Syrien, ett land som har en nära relation med Ryssland.

I ett uttalande från G7-mötet uttrycks stor oro över vilka effekter kriget i Ukraina får på den globala livsmedelstillgången. Länderna uppmanar Ryssland att se till att spannmål från Ukraina åter kommer ut på världsmarknaden.

”Rysslands aggressionskrig har skapat en av de allvarligaste livsmedels- och energikriserna i modern tid som nu hotar världens mest sårbara”, heter det.

Kina, som är världens största producent av vete, har rapporterat rekordlåg skörd av vete på grund av extrema skyfall. Kina behåller det mesta vetet på hemmamarknaden, men de två stora exportländerna Kanada och Argentina får mindre skördar än normalt på grund av dåligt väder, skriver Financial Times.

Du kanske också gillar