Porin demarit jakavat torstaina paikkoja kaupunginhallitukseen ja muihin luottamuselimiin. Jako on isku vanhalle demarijohdolle, joka kannatti Pori Energian osakkeiden myyntiä.
Pori Energia -kaupan kannattaminen on käymässä kalliiksi useille Porin SDP:ssä vaikutusvaltaisissa asemissa olleille poliitikoille.
Ylen useista lähteistä tiistaina saamien tietojen mukaan kunnallisjärjestön edustajisto on saamassa torstai-iltana eteensä luottamuspaikkojen jakoa koskevan esityksen. Siinä tärkeimmät luottamuspaikat menevät Pori Energia -kaupan vastustajille. Edustajisto on Porin SDP:n ylin päättävä elin.
Esimerkiksi kaupunginhallitukseen esitetään alkuviikosta saadun tiedon mukaan neljää Pori Energia -kaupan vastustajaa: Neea Kähköstä, Sami Viitasaarta, Ari Nordströmiä ja Jarno Joensuuta.
Sivuun sysätään kaupunginhallituksessa istuneet ja kauppaa kannattaneet Arja Laulainen ja Tuomas Koivisto. Heistä Laulainen keräsi kuntavaaleissa demarilistalla toiseksi eniten ääniä – koko kaupungissa kolmanneksi suurimman potin – ja istuu vielä kesäkuuhun asti kaupunginhallituksen puheenjohtajana.
Laulaiselle tarjotaan lohdutukseksi maakuntavaltuuston puheenjohtajuutta.
Kiurun vaikutusvalta kasvanut
Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi nousee kuntavaalien ääniharava, kansanedustaja Krista Kiuru. Kiuru on Ylen tietojen mukaan vaikuttanut taustalla voimakkaasti paikanjakoon.
Kiuru vastusti Pori Energian vähemmistöosuuden kauppaa. Hän sai ryhmänsä enemmistön taakseen. SDP:n kunnallisjärjestön johto vaati lopulta kaikkia puolueen valtuutettuja äänestämään myyntiä vastaan.
Osa demareista – Laulaisen ja Koiviston lisäksi muun muassa valtuustoryhmää aiemmin johtanut Jyrki Levonen – uhmasi ryhmäkuria, mikä on SDP:n poliittisessa kulttuurissa harvinaista.
Myynnin puolesta äänestäneisiin ei kohdistettu rangaistuksia ennen kuntavaaleja. Vaalien jälkeen tilanne on kuitenkin selvä: valta Porin SDP:ssä on Krista Kiurun ympärille kerääntyneellä koalitiolla, joka näyttää kaapin paikan. Kauppaa vastustaneet demarit saivat myös kuntavaaleissa äänivyöryn.
Jakautuuko puolueväki?
Porin sosiaalidemokraattisen kunnallisjärjestön edustajistolla on toki vielä torstai-iltana mahdollisuus äänestää toisin kuin kunnallisjärjestön johto esittää. Toisenlaisen ratkaisun todennäköisyyttä pidetään hyvin pienenä.
Vielä vuosikymmen sitten Porin SDP oli jakautunut ex-kansanedustaja Mikko Elon liittolaisten ja Porin Työväenyhdistyksen johtamiin kahteen leiriin. Viime vaalikaudella demarit vaikuttivat löytäneen yhtenäisemmän linjan, mutta Pori Energia -kauppa synnytti uusia jakolinjoja.
Porissa 31,5 prosentin kuntavaalikannatuksen saaneen SDP:n vaikutusvalta voi vähentyä, jos paikanjaosta jää pysyvämpiä haavoja.
SDP:n hajaannus vaikuttaisi myös koko Porin johtamiseen. Luonnollisia enemmistökoalitioita on Porin uudessa valtuustossa hankala koota ilman SDP:tä, vaikka porvaripuolueet ja vihreät pystyivätkin keväällä löytämään toisensa teknisellä vaaliliitolla.