KIOVA Muutama kuukausi sitten viisissäkymmenissä oleva IT-asiantuntija Ruslan menetti työnsä ja aloitti työnhaun. Hän oli muuttanut perheineen Zaporižžjasta Kiovaan sodan alussa jatkuvien ilmaiskujen takia.
Työnhaku osoittautui kuitenkin luultua vaikeammaksi Ukrainassa meneillään olevan liikekannallepanon vuoksi.
– Sain muutamalta työnantajalta kielteisen vastauksen vain sen takia, että minulla ei ole lykkäystä armeijasta, Ruslan kertoo.
Liikekannallepano koskee tällä hetkellä Ukrainassa 25–60-vuotiaita miehiä. Ruslan esiintyy tässä jutussa anonyymisti aiheen arkaluontoisuuden takia. Hänen nimensä on muutettu, mutta hänen henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.
Pienet yritykset kieltäytyivät ottamasta miestä töihin heti, koska eivät halua ottaa riskiä, että uusi työntekijä voi joutua mobilisoitavaksi. Suuret yhtiöt tarjosivat Ruslanille lyhyitä koeaikoja, jolloin hänet voitaisiin irtisanoa milloin vain.
– Edes erikoisasiantuntija ei ole tällä hetkellä millään tavalla suojattu Ukrainassa, Ruslan harmittelee.
Tilanne kuin nuorilla lapsettomilla naisilla ennen sotaa
Ruslanin tapaus ei ole ainut laatuaan. Kesällä Ukrainan mediassa on kirjoitettu usein, että kutsuntaikäisille miehille kieltäydytään tarjoamasta työpaikkaa, mikäli heillä ei ole selkeää lykkäystä armeijasta.
IT-alaan erikoistuva Dev-verkkojulkaisu vertaa tilannetta nuorten lapsettomien naisten asemaan työmarkkinoilla ennen sotaa. Silloin naisilta meni työpaikka usein sivu suun sen takia, että työnantajat pelkäsivät uuden työntekijän mahdollista raskautta.
Ammattiyhdistysliike on Ukrainassa edelleen alkutekijöissään verrattuna Suomen tilanteeseen. Työnhakijan suoja on heikko, ja moni ei halua kertoa tarinaansa julkisuuteen, jotta ei kiinnittäisi värväystoimiston huomiota.
– Nyt valtio puskee itseään taloudellisen epätasapainoon, mikä on haitallista sodan aikana. On ammattilaisia, joita ei voi kasvattaa ja kouluttaa kolmessa-neljässä kuukaudessa.
Työvoimapula näkyy monilla aloilla
Osaavan työvoiman puute näkyy Ukrainassa jo monilla aloilla. Maaliskuussa 2024 tehdyn kyselyn mukaan noin kolmasosalla kaikista ukrainalaisista työnantajista on ollut vaikeuksia löytää sopivia ammattilaisia.
Etenkin työvoimapula koskee rakennusalaa, ravintola-alaa, vähittäiskauppaa ja teiden kunnossapitoa. Yksi kärsijöistä on joukkoliikenne kautta maan sekä erityisesti Kiovan metro.
– Tällä hetkellä metron kaikki osastot toimivat vajaalla miehityksellä, kertoo Kiovan metron talousjohtaja Oleksii Sorbot.
Työvoimapula on koskenut häntä henkilökohtaisesti, sillä sen vuoksi hänen vastuulleen ovat siirtyneet taloudellisten asioiden lisäksi henkilöstökysymykset.
Sorbotin mukaan Kiovan metrolta puuttuu ainakin 100 kuljettajaa ja 180 erilaista asentajaa. Siksi metro on tehostanut mainontaa, joka koskee rekrytointia.
– Meillä on tällä hetkellä yksi naispuolinen oppilas, joka opiskelee kuljettajaksi. Toivomme, että hän suorittaa kaikki tarvittavat testit ja aloittaa pian työt, Sorbot kertoo.
Toukokuun lopussa noin seitsemän prosenttia Kiovan metron työntekijöistä palveli Ukrainan asevoimissa. Osa mobilisoiduista on palannut siviilielämään haavoittumisen vuoksi, ja metro yrittää löytää jokaiselle sopivan työtehtävän.
Värvääjien rajut otteet puhuttavat Ukrainassa
Meneillään oleva liikekannallepano on pahentanut työvoimapulaa myös sellaisissa kriittisissä toiminnoissa kuin ensihoito. Esimerkiksi Odessan alueen johto luonnehtii tilannetta kriittiseksi.
Odessan alueella vain 50 prosenttia ensihoitoyksiköiden henkilökunnasta sai oikeuden lykkäykseen. Samalla lääkärit eivät ole lykkäyksen piirissä, sillä heitä rekrytoidaan armeijaan sotilaslääkäreiksi.
11. kesäkuuta Odessassa tapahtui kohua aiheuttanut tapaus. Ensihoitoyksikkö saapui paikalliseen värväystoimistoon hoitamaan apua tarvinnutta miestä.
Ensihoitajien mukaan värväystoimiston työntekijät halusivat mobilisoida hälytykseen saapuneet ensihoitajat ja pitivät heitä väkisin toimistossa usean tunnin ajan. Pienen selkkauksen jälkeen ensihoitajat päästettiin vapaaksi.
”On sellaisia ammattilaisia, joita ei voi korvata”
Ruslan löysi loppujen lopuksi työpaikan tuttavien kautta. Uusi työnantaja lukeutuu kriittiseen infrastruktuuriin, ja Ruslanille on luvassa virallista lykkäystä.
Hän kertoo, että sodan ja liikekannallepanon takia työvoiman osaaminen on matalalla tasolla.
– Mobilisaation vuoksi töihin otetaan joko yli 60-vuotiaita tai alle 25-vuotiaita miehiä. Nämä nuoret opiskelivat koronapandemian aikaan, joten he eivät ole ehtineet saada riittävästi työkokemusta.
Ruslanin mielestä valtion täytyy löytää tasapaino sodankäynnin ja taloudellisen riippumattomuuden välillä.
– Hienoa, kun kumppanit tukevat meitä, mutta meidän täytyy pystyä pysymään jaloillamme itse. On paljon sellaisia ammattilaisia, joita ei vain voi korvata, jos he lähtevät rintamalle.