Järvien tummat vedet vaikeuttavat hukkuneen etsintää, koska näkyvyys on huono.
– Jos aivot ovat yli kymmenen minuuttia ilman happea, on suuri todennäköisyys aivovaurioille. Vahingot ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä.
Näin sanoo Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.
Hänen mukaansa uinninvalvojille ja rantapelastajille koulutetaan ”kahden minuutin aikaikkuna”. Se tarkoittaa, että on vielä kohtuullisen hyvät selviytymismahdollisuudet, vaikka aivot olisivat olleet kaksi minuuttia ilman happea.
– Kahdessa minuutissa useammat hukkuvat menevät jo tajuttomaksi. Minuuttien neljä ja kuusi kohdalla alkaa mahdollisesti muodostua soluvaurioita aivoissa, Hiltunen sanoo.
Lapset tosin kestävät hapettomuutta pidempään kuin aikuiset.
– On ollut useita tilanteita, että lapsi on ollut jopa 40 minuuttia veden alla ja silti selvinnyt.
Hiltusen mukaan kylmä vesi ja siitä seuraava hypotermia suojaa aivoja, mutta kesällä tällaista suojaa ei välttämättä saa.
Tumma vesi vaikeuttaa etsintää
Hiltusen mukaan varsinkin pienten lasten hukkuminen on vaikea havaita.
– Kun näkee, että jollakin on hätä, pitäisi jo reagoida. Usein pienillä uimataidottomilla lapsilla kädet räpsähtävät vedenpinnalla ennen kuin joutuu veden alle. Tämä saattaa vaikuttaa sukeltamiselta tai uimiselta, mutta missään vaiheessa pää ei käy pinnalla.
Kun hukkuvaa lähtee pelastamaan, on oltava tarkkana.
– Jos pelastaja menee suoraan kontaktiin hätääntyneen hukkuvan luokse, niin helposti päätyy itse pinnan alle. Aina pitäisi laittaa pelastettavan ja pelastajan väliin jotain kelluvaa, josta ottaa kiinni.
Suomessa hukkuneen etsintää vaikeuttaa Hiltusen mukaan järvien tummat vedet, koska niissä näkyvyys on huono. Myös usean metrin syvyydestä etsiminen on pelastajalle haastavaa.
– Koulutetut rantapelastajat voivat turvallisesti etsiä pelastettavaa viiden metrin syvyydestä.
Hiltusella on selkeä ohjeistus siihen, mitä pitää tehdä kun huomataan, että joku on hukkumassa.
– Ensin hälytetään apua 112:sta, ja tehdään pelastus näkyväksi muille, minkä jälkeen rauhoitellaan pelastettavaa ja samalla haetaan pelastusrengas tai muu apuväline. Pelastusrenkaan löydyttyä rengas ojennetaan hukkuvalle niin, että et itse mene liian lähelle. Sitten pelastetaan menemällä rantaa kohti.