Kamala Harrisin ja Donald Trumpin tiistaiöisen vaaliväittelyn eniten huomiota herättäneestä kohdasta ei ole epäselvyyttä.
Se oli Trumpin käsittämätön väite siitä, että haitilaiset syövät amerikkalaisten lemmikkejä Springfieldissä Ohion osavaltiossa.
Suorassa lähetyksessä juontaja korjasi Trumpin väitteen välittömästi.
Springfieldin kaupungin viranomaisten tietoon ei ollut tullut yhtäkään tapausta, jossa maahanmuuttajat olisivat kohdelleet kaltoin lemmikkejä.
Mutta mistä tämä republikaanipoliitikkojen levittämä väite on oikein peräisin?
Taustalla on monta erilaista virheellistä huhua, joita konservatiivit ja äärioikeisto ovat levittäneet sosiaalisessa mediassa, paljastavat yhdysvaltalaislehtien The Washington Postin (WP) ja The New York Timesin (NYT) selvitykset.
Nimetön väite Facebookissa
Väite lemmikkejä syövistä maahanmuuttajista sai todennäköisesti alkunsa yksityisestä springfieldiläisestä Facebook-ryhmästä, WP kertoo.
Nimetön henkilö julkaisi ryhmässä väitteen, jonka mukaan hänen kaverinsa tyttären kissaa riiputettiin ”oksasta niin kuin kaurista ennen teurastusta, ja he paloittelivat sitä syödäkseen sen”.
Päivityksen kirjoittaja viittasi taloon, jossa asuu haitilaisia maahanmuuttajia.
Lisäksi hän sanoi, että haitilaiset ovat tehneet samaa ankoille ja hanhille ja väitti kuulleensa asiasta poliisilta ja riistanvartijoilta.
Kuvakaappaus julkaisusta lähti leviämään valtakunnallisesti sosiaalisessa mediassa. Jo seuraavana päivänä konservatiivinen X-tili ”End Wokeness” (suomeksi lopettakaa woketus) jakoi päivityksen.
– Springfield on pieni kylä Ohiossa. Neljä vuotta sitten kaupungissa oli 60 000 asukasta. Harrisin ja Bidenin aikana kaupunkiin kuljetettiin 20 000 haitilaista maahanmuuttajaa. Nyt ankkoja ja lemmikkejä katoaa, tili kirjoitti päivityksen saatteeksi.
Päivityksen näki neljässä päivässä lähes 5 miljoonaa ihmistä.
Mustaa naista syytettiin kissantappajaksi
Maanantaina Springfieldin poliisi tiedotti, ettei heillä ole luotettavaa tietoa lemmikkejä satuttavista maahanmuuttajista.
Sosiaalisessa mediassa lähti kuitenkin välittömästi leviämään video, jossa musta nainen väitetysti tappaa kissan ja syö sen.
Oikeistolainen X-käyttäjä väitti, että nainen oli Springfieldissä asuva haitilainen. Todellisuudessa nainen oli yhdysvaltalainen ja tapaus sattui Cantonin kaupungissa Ohiossa.
Naista ei myöskään lopulta todettu syylliseksi eläinten kaltoinkohteluun.
Toisessa laajalle levinneessä päivityksessä oli kuva mustasta miehestä, joka kantoi kuollutta hanhea.
Sekään kuva ei ollut Springfieldistä, eikä mikään viittaa siihen, että kuvan henkilö olisi haitilainen.
Äärioikeistotilit alkoivat kuitenkin viikonloppuna levittää kuvaa ja väittivät, että siinä on haitilainen maahanmuuttaja Springfieldissä.
Maanantaihin mennessä jo yli 150 oikeistovaikuttajaa ja 23 republikaanipoliitikkoa oli jakanut sen.
Taustalla rasismi ja oikeat maahanmuuton ongelmat
Washington Postin haastattelemat asiantuntijat uskovat, että väitteet levisivät niin tehokkaasti, koska niihin oli liitetty kuvallista todistusaineistoa.
Väite tukee myös laajasti äärioikealla levitettyä kertomusta, jonka mukaan kehitysmaiden asukkaat ovat erilaisia kuin amerikkalaiset.
Käytännössä väitteen on tarkoitus piirtää haitilaisista kuva ihmisinä, jotka ovat alkukantaisia ja barbaarisia eivätkä siksi ole tervetulleita Amerikkaan. Tämä vahvistaa jo olemassa olevia rasistisia ennakkoluuloja haitilaisista.
Lisäksi huhujen leviämistä vauhdittivat kissakuvat, jotka leviävät helposti somealustoilla.
Esimerkiksi republikaanisenaattori Ted Cruz jakoi kissakuvan X-tilillään.
– Äänestä Trumpia, jotta haitilaiset siirtolaiset eivät söisi meitä, kuvan tekstissä sanotaan.
Taustalla vaikuttavat kuitenkin myös maahanmuuton oikeat ongelmat.
Pieneen Springfieldin kaupunkiin on saapunut muutamassa vuodessa arviolta 20 000 haitilaista, jotka pakenevat kotimaansa levottomuuksia ja väkivaltaa.
Haitilaiset ovat työllistyneet kaupungissa hyvin ja tuoneet paikkakunnalle taloudellista toimeliaisuutta, kertoo NYT.
Toisaalta suuri määrä tulijoita on lehden mukaan koetellut kaupungin asuntomarkkinoiden, koulujen ja terveydenhuollon kantokykyä.
Kaupungin kantaväestö onkin ollut näreissään haitilaisista, mikä on omiaan ruokkimaan perättömiä huhuja heistä.
Haitilaisyhteisö on ollut väitteistä järkyttynyt.