Yritystoimintaa tutkiva Finnwatch-yhdistys julkaisi somevaikuttajien holdingyhtiöitä tutkivan selvityksen toista kertaa, ja nyt listalle on noussut uusia nimiä.
Kyseessä on Finnwatchin mukaan selvästi kasvava ilmiö, jossa saavutetut verohyödyt voivat olla suuria.
– Kyseessä on toimiala, jossa saavutettavat verohyödyt saattavat kohota korkeiksi. Kaikille yrityksille holdingyhtiöjärjestely ei tuota verohyötyjä, vaan se vaatii tietyntyyppistä toimintaa, kertoo Finnwatch ry:n asiantuntija Saara Hietanen.
Kyseisessä yritysjärjestelyssä varsinaista liiketoimintaa tekevän yhtiön omistus on siirretty toiseen yhtiöön, jonka kautta osingot maksetaan.
Yrityksen osakkeiden arvo voidaan holdingyhtiöön tehtävän siirron yhteydessä arvioida aiempaa suuremmaksi, mikä kasvattaa holdingyhtiön nettovarallisuutta. Sen seurauksena omistaja saa entistä suuremman osuuden osingoista vähemmällä verolla.
Hyvää tulosta tekevä yrittäjä voi siis hyötyä yritysjärjestelystä merkittävästi verotuksessa.
Finnwatchin arvion mukaan yritysjärjestelyllä saavutettu verohyöty on tutkituissa tapauksissa kohonnut jo ensimmäisen vuoden aikana tyypillisesti yli kymmeneen tuhanteen euroon. Korkeimmillaan vuosittainen verohyöty on voinut nousta jopa yli 20 000 euroon.
Listaamattomien yhtiöiden osinkojen verotus määräytyy osinkoa maksavan yhtiön nettovarallisuudesta, jolloin nettovarallisuuden kasvaessa, myös yhtiöstä kevyemmin verotettujen huojennettujen osinkojen määrä kasvaa.
Holdingyhtiön perustaminen on laillista ja sitä voidaan hyödyntää verosuunnittelun lisäksi esimerkiksi säästötarkoitukseen tai riskien hajauttamiseen. Holdingyhtiössä voi olla myös kiinteistöjä tai muuta omaisuutta. Niiden siirtäminen esimerkiksi seuraavalle sukupolvelle voi olla holdingyhtiön osakkeiden kautta juridisesti kiinteistöjen jakamista tai siirtämistä yksinkertaisempaa.
Hietanen näkee kuitenkin yritysjärjestelyllä saavutetut veroedut verolainsäädännön porsaanreikänä, johon vaaditaan toimia päättäjiltä.
– Tässä on kyseessä selkeä veropohjan aukko ja nyt, kun järjestelyt ovat muodostuneet todella yleisiksi, niin se aiheuttaa suuria veromenetyksiä sekä tekee verojärjestelmästä epäoikeudenmukaisen.
Useilla somevaikuttajilla yritysjärjestelyjä
Osinkoverotuksen minimointiin johtavaa holdingyhtiöjärjestelyä hyödynsivät Finnwatchin selvityksen perusteella viime vuonna useat tunnetut sosiaalisen median vaikuttajat kuten Sara Sieppi, Rosanna Kulju ja Enni Koistinen. Myös sisällöntuottaja Lauri Vuohensilta ja Youtubesta tunnettu kuntoilualan yrittäjä Jooel Vatanen ovat hyödyntäneet osakevaihtona tunnettua yritysjärjestelyä.
Yle ei tavoittanut Sieppiä, Kuljua, Koistista ja Vatasta kommentoimaan yritysjärjestelyjä.
Sara Siepin vuonna 2019 perustama yritys Semihima Oy on muun muassa sosiaaliseen mediaan liittyvään sisällön tuottamiseen, koulutukseen ja markkinointiin keskittyvä yritys. Sieppi toteutti holdingyhtiöjärjestelyn viime vuonna, jonka seurauksena hänen yrityksensä Semihima Oy:n osakkeet siirtyivät osakevaihdolla järjestelyä varten perustetun holdingyhtiö Semi Group Oy:n omistukseen. Sieppi omistaa holdingyhtiön osakekannan kokonaisuudessaan, selviää Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.
Semihima Oy:n liikevaihto oli viime vuonna lähes 240 000 euroa ja sen holdingyhtiön Semi Group Oy:n nettovarallisuus oli viime vuoden tilinpäätöksen mukaan lähes 950 000 euroa.
Finnwatchin selvityksen mukaan holdingyhtiön perustaminen voi mahdollistaa Siepille huojennettujen osinkojen nostamisen vuosittain yli 75 tuhannella eurolla, joka on yli 40 tuhatta enemmän kuin ilman järjestelyä.
”Kyseessä on rikkinäinen systeemi”
Youtubessa murskausvideoistaan alun perin tunnetuksi tullut Lauri Vuohensilta on siirtänyt monimediasisällöntuotantoon keskittyvän HPC Entertainment Oy yrityksensä yritysjärjestelyä varten perustetulle holdingyhtiö Vuohensilta Group Oy:lle. Yritys teki viime vuonna reilun 440 tuhannen euron liikevaihdon. Nettovarallisuutta holdingyhtiölle on viime vuoden tilinpäätöksen mukaan kertynyt jo yli miljoona euron edestä.
Vuohensilta on tehnyt videoita yhdessä Anni Arvajan kanssa, joka omisti yhtiöstä 40 prosentin osuuden viime vuoden kesäkuun loppuun asti. Sen jälkeen liiketoimintayhtiön omistus on siirtynyt kokonaan Vuohensillalle.
Finnwatchin selvityksen mukaan esimerkiksi vuonna 2021 yhtiön omistajat nostivat yritysjärjestelyn seurauksena perustetusta holdingyhtiöstä yhteensä yli 67 000 euron huojennetut osingot. Ilman järjestelyä huojennettujen osinkojen maksimimäärä olisi Finnwatchin arvion mukaan jäänyt 30 tuhannen euron tuntumaan.
Vuohensilta kiistää, että yritysjärjestely olisi tehty verojen minimoiseksi. Yrityksen videoliiketoiminta suuntautuu pääasiassa Yhdysvaltojen markkinoille ja Vuohensillan mukaan yritysjärjestely on tehty riskien minimoimiseksi esimerkiksi riitatilanteissa.
– Minulle kerrottiin tästä veroedusta vasta, kun holdingyhtiön perustamista jo suunniteltiin. Yritysjärjestely tehtiin riskienhallintaa varten, ja siinä se on hyvin toiminut.
Vuohensilta ihmettelee, että miksi veroedun saaminen holdingyhtiöjärjestelyllä ylipäätänsä mahdollistetaan.
– Yritysjärjestelyjä tehdään varmasti myös verosuunnittelun takia. Ei tämmöistä verohyötyä pitäisi olla eli siinä mielessä kyseessä on rikkinäinen systeemi.
Yritysjärjestely mahdollistaa kymmenien tuhansien huojennetut osingot
Sosiaalisen median vaikuttajana, podcast-juontajana ja graafisena suunnittelijana tunnetuksi tullut Enni Koistinen perusti toissa vuonna Koistify Oy -nimisen holdingyhtiön Koistinen kikkailee -nimiselle osakeyhtiölleen. Vuonna 2020 perustetun osakeyhtiön liikevaihto on liikkunut 300 000 euron tuntumassa.
Finnwatchin selvityksen mukaan yritysjärjestely on kasvattanut merkittävästi Koistisen mahdollisuuksia yhtiöstä kevyesti verotettujen huojennettujen osakkeiden nostamiseen. Viime vuoden lopussa Koistisen holdingyhtiöllä ollut nettovarallisuus mahdollistaa selvityksen mukaan reilun 63 000 euron huojennetut osingot.
Myös podcastaajana ja somesta tunnettu Rosanna Kulju on hyödyntänyt yritysjärjestelyä liiketoiminnassaan. Hän omistaa RK Promotions Oy -nimisen yrityksensä viime keväänä perustetun Rosie Media Oy-nimisen holdingyhtiön kautta.
Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna noin 240 000 euroa ja Finnwatchin arvion mukaan yhtiön arvoksi olisi Verohallinnon arvostusohjetta käyttäen muodostunut noin 260 000 euroa.
Yritysjärjestelyn seurauksena osakkeiden arvoksi on kuitenkin saatu noin miljoona euroa, joka mahdollistaa huomattavasti isompien kevyesti verotettujen osinkojen nostamisen –Finnwatchin selvityksen perusteella jopa 87 000 euron edestä.
Kuntosaliyrittäjälle 14 000 euron verohyöty
Youtube-videoistaan tunnettu sosiaalisen median vaikuttaja, kuntosaliyrittäjä ja personal trainer Jooel Vatasen Ptvgym Oy:n liikevaihto on kasvanut viime vuosina vauhdilla. Viime vuoden liikevaihto ylsi jo yli neljään miljoonaan euroon. Yritysjärjestelyn kautta Vatanen siirsi toissa vuonna yrityksensä osakkeet perustetun holdingyhtiön Ptv-Hold Oy:n omistukseen.
Finnwatchin arvion mukaan ilman osakevaihtoa huojennettua osinkoa olisi voitu viime vuonna nostaa 47 000 euroa vähemmän, jolloin yritysjärjestelyn verohyöty nousee Vatasen tulotasolla noin 14 tuhanteen euroon.
Alla olevalla videolla veroasiantuntija Saara Hietanen kertoo, miksi holdingyhtiön perustaminen on ongelmallista.