Kiinnostus kyttyrälohen vapakalastukseen Norjassa on kovassa kasvussa. Kala on kova taistelija ja pyydystettävää riittää.
Kyttyrälohen kalastusvideot ovat saaneet monet harrastajat innostumaan sen heittokalastuksesta. Yksi Suomen suosituimmista kalastusaiheisista tubettajista, oululainen Juho ”Sopuli” Lehtola kuvasi kyttyrälohen kalastusta edellisen nousuhuipun aikoihin Norjassa. Vuonna 2023 kuvattu video on kerännyt yli 138 tuhatta katselukertaa.
– Kalaa oli paikoin joessa niin paljon, että joen pohja meni ihan mustaksi.
Kyttyrälohi kiinnostaa pitkälti sen runsauden takia. Esimerkiksi Varjakan Kostaja Youtube-tilin videoiden perusteella kyttyrälohta nousee joesta saavikaupalla.
Kyttyrälohi on myös helppo tavoittaa. Sitä nousee melkein jokaiseen jokeen esimerkiksi Norjassa Finnmarkin alueella. Kyttyrä on tuoreeltaan jokeen noustessaan maukas ruokakala.
Kyttyrälohi tarjoaa Lehtolan mukaan kalastajalle myös hienoja elämyksiä.
– Se laittaa hyvin vastaan, kun sen saa tärppäämään.
Lehtola vinkkaa, että kalaa kannattaa tavoitella pohjan tuntumasta esimerkiksi painotetulla perholla tai vaikka pienellä lipalla.
– Katkajäljitelmät toimivat hyvin.
Suuri ryntäys tai pannukakku
Kyttyrälohet rynnivät pohjoisen jokiin parittomina vuosina. Tulevan kesän kyttyrälohen nousumääriä on Luonnonvarakeskuksen tutkija Panu Orellin mukaan vaikea arvioida. Kyseessä on vieraslaji, jonka menestyminen on kiinni muun muassa olosuhteista merellä ja poikasten jokiselviytymisestä.
– Jos kehitys jatkuu samanlaisena, pelkästään Tenoon voi nousta tänä kesänä pahimmillaan puoli miljoonaa kyttyrälohta.
Todellisuuden näkee vasta juhannuksen tienoilla, kun kyttyrän nousu alkaa. Otollisin kalastusaika jatkuu juhannuksesta noin kuukauden eteenpäin.
Kalastajan kannalta kyttyrän kohdalla hyvää on se, että ei tarvitse miettiä oman kalastuksen seurauksia kalakannoille. Kalaa voi surutta ottaa ja tappaa, koska se on vieraslaji, jonka leviäminen halutaan estää.
– Me suomalaiset olemme pakastinkansaa. Eli tykkäämme kalastaa siellä missä saa laadukasta kalaa paljon.
Orellin mukaan parhaat apajat ovat Norjan puolella Finnmarkin alueella, koska kala on levittäytynyt uusille alueille Venäjältä. Merellä sitä pyydetään arviolta 400 kertaa enemmän kuin Atlantin lohta. Runsaslukuisena se kilpailee elintilasta ja ravinnosta muiden lohikalojen kanssa.
Ruokakalana tuore kyttyrälohi on parhaimmillaan Orellin mukaan merialueella ja jokien alajuoksulla, mikä käytännössä tarkoittaa myös Teno- ja Näätämöjoen osalta kalastusta Norjassa.
Säännöt kaipaavat selkeyttä
Juho Lehtolan mukaan kyttyrälohen kalastus Norjassa on toistaiseksi aika villiä ja vapaata.
– Kun norjalaiset hoksaavat, että kyttyrää ei saada pois ja siitä voi saada tulovirtaa, silloin varmaan sääntöjäkin muutetaan.
Kalastussäännöt voivat lupien osalta Norjan puolella vaihdella kalastuskohteen mukaan niin paljon, että ne kannattaa tarkastaa aina ennen kalastamista. Lohijoilla on eri säännöt kuin meren rannalla.
– Joskus on rannassa joku kyltti ja kartta. Joskus taas tietoa pitää kaivaa netistä. Aika hyvin sitä kuitenkin löytää.
Vapakalastus meren rannalla ei vaadi Norjassa erillistä lupaa. Pääsääntöisesti joissa ja sisämaassa kalastettaessa tarvitsee aina luvan.
Ajankohtaiset viralliset ohjeistukset löytyvät Norjan kalastusviranomaisen sivuilta.
Tuliaisia voi tuoda
Moni Norjassa kyttyrälohta kalastava suomalainen tuo kalaa myös kotiin. Se säilyy pakastimessa tuoreeltaan tyhjiöpakattuna hyvänä noin puoli vuotta.
Kyttyrälohta ei toistaiseksi koske samat säännöt kuin muun kalan maahantuontia.
Vielä toissa vuonna Norjan tulli ei rajoittanut kyttyrälohen vientiä. Sitä verotettiin maahantuonnin mukaan. Kyttyrää sai tuoda 300 euron edestä, mutta siihen summaan laskettiin myös muut mahdollisesti tullattavat tuotteet ja esimerkiksi matkamuistot.
Muokattu 21.5.25 klo 13.20: Lisätty videon kuvatekstiin kuvaamisvuosi. 22.5. 11.48 Vaihdettu Norjan tullia koskevassa kohdassa sana tuonti sanaksi vienti.