Esperi Caren hoivakodissa Pietarsaaressa työskennellyt lääkäri Katarina Näs allekirjoittaa kolmen entisen työntekijän kuvauksen hoidon laiminlyönneistä yksikössä.
– Ensimmäinen reaktioni oli, että olen iloinen, kun tämä tuli julki ja jollakulla oli rohkeutta puhua.
Svenska Ylen artikkelissa kolme nimettömänä pysyttelevää hoitajaa kertoi arjesta, johon liittyy huonoa hygieniaa, puutteellista lääkehoitoa ja kaoottinen henkilöstötilanne. Heidän kertomuksensa liittyvät tapauksiin kahden viime vuoden ajalta.
Esperi Care on kiistänyt syytökset. Yhtiö myöntää, että puutteita oli vuosia sitten, mutta sanoo hoidon olevan nykyään hyvää.
Katarina Näs työskentelee lääkärinä Pietarsaaressa ja on myös RKP:n valtuutettu Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuustossa. Hän otti itse yhteyttä Yleen luettuaan jutun.
– Tunnistan niin paljon tekstissä kerrottua ja ymmärrän aivan kaiken sanojen takana. Tekstissä ei ole mitään, mikä ei mielestäni pitäisi paikkaansa.
Näs myöntää, että Svenska Ylen paljastus herätti hänessä vaikeita tunteita.
– Se herätti myös syyllisyyden tunteita. Olisiko minun pitänyt puuttua asiaan? Olisinko voinut tehdä jotain?
Näs sanoo harkinneensa monesti, että raportoisi puutteista Esperi Caren ylemmälle johdolle, mutta ei koskaan tehnyt niin.
Lääkäri ei usko tilanteen parantuneen
Katarina Näs oli vastuulääkäri Editissä ja monessa muussa yksityisessä hoivakodissa Pietarsaaren alueella. Editissä hän työskenteli vuoden 2019 alusta vuoden 2023 puoliväliin saakka.
– Koin suuria puutteita ja vaikeuksia yhteistyössä. Yritin puuttua niihin ja tuoda ongelmia esiin, mutta mikään ei muuttunut. Silloin päätin lähteä.
Lääkäripalvelut yksiköihin järjestää Pohjanmaan hyvinvointialue. Se ostaa ne Pihlajalinnalta, jolle Näs työskenteli.
Näsin tehtäviin kuului asukaskierros hoitokodissa kolmen kuukauden välein, viikottainen puhelinkierros ja vuositarkastukset. Lisäksi hän oli joka päivä tavoitettavissa puhelimitse tunnin ajan kiireellisissä asioissa.
Tekstissä ei ole mitään, mikä ei mielestäni pitäisi paikkaansa
Lääkäri Katarina Näs Svenska Ylen artikkeliin Editin hoidosta.
Esperi Care väittää, että kuvaukset hoidon puutteista ovat vanhentuneita. Näs ei usko sitä.
Hän näki samat ongelmat jo ollessaan Editin lääkärinä, ja kolme asiasta kertonutta hoitajaa työskenteli yksikössä häntä myöhemmin. Näs koki, että ongelmat vain pahenivat hänen kautensa loppua kohden.
Hän ei usko hoidon olevan nyt hyvää.
– Se on selittelyä ja valehtelua.
Hygieniahaalareiden vastustus hämmentää
Katarina Näs vahvistaa monia Svenska Ylen raportoimia esimerkkejä laiminlyönneistä. Niihin kuuluu tapaus, jossa dementiapotilas tapasi repiä vaippaansa ja syödä vaipan paloja ja ehkä myös omia ulosteitaan. Hänen suunympärystänsä oli montaa kertaa ulosteiden tahrima.
Sairaanhoitajat toivoivat asiakkaan saavan hygieniahaalarin, joka olisi estänyt pääsemästä käsiksi vaippaan.
Nyt riittää selittely ja valehtelu
Lääkäri Katarina Näs, Esperi Caren lausunnoista
Hygieeniahaalareita vastustettiin Näsin mukaan kategorisesti. Hän ei kolmen vuoden aikana saanut yhtään pyyntöä sellaisen määräämisestä, vaikka vaikeaa dementiaa sairastavien yksiköissä yleensä aina joku tarvitsee hygieniahaalarin.
Vaate on pakkokeino ja siksi kiistanalainen. Näskään ei määräisi hygieniahaalareita kevein perustein.
– Jos kysytään ihmiseltä, jolla ei ole vielä dementiaa, onko hygieniahaalarin käyttö ok, jos hän dementoituisi ja alkaisi syödä ulosteitaan, niin suurin osa vastaa ”ehdottomasti”.
Puutteita lääkkeiden käsittelyssä
Katarina Näs pelkäsi monta kertaa, että hänen määräämiään lääkkeitä ei anneta oikein, koska lääkkeiden käsittelyssä oli Editissä suuria puutteita.
Lisäksi hoivakodissa vastustettiin hänen mukaansa monentyyppisiä lääkkeitä.
Vanhuksia ei pidä lääkitä turhaan, mutta heillä pitäisi olla oikeus saada kivunlievitystä ja tarvittaessa rauhoittavia, sanoo Näs. Hän sanoo protestoineensa, kun häntä pyydettiin poistamaan kaikki tällaiset lääkkeet listalta.
– Elämän loppuvaiheessa koetaan usein kipua, ja lääkkeitä pitäisi olla saatavilla, jotta kenenkään ei tarvitsisi kärsiä.
Vastuulääkärille yhteys hoitajiin on ratkaisevaa, varsinkin kun Näs työskenteli usein etänä. Suuri vaihtuvuus on hänestä selvä merkki siitä, että jokin on pielessä.
Näsin mukaan Editin hoitajille ei annettu edellytyksiä tehdä hyvää työtä, joten kukaan ei viihtynyt pitkään.
Hän haluaa silti ajatella, ettei suuri osa asiakkaista olisi kuitenkaan kärsinyt hoidosta.
– Mielestäni suurin osa hoitajista on tehnyt parhaansa, ja yksittäiset hoitotilanteet ovat olleet hyviä. Mutta olen miettinyt, missä haluaisin olla, jos ja kun vanhenen ja dementoidun, ja se ei ole tämä hoivakoti.
Artikkeli on käännös Svenska Ylen toimittaja Moa Mattfolkin artikkelista: Läkare bekräftar vanvård på Esperi-boende i Jakobstad: ”Fint att någon har vågat prata om det”
Artikkeliin tarkennettu 19.9. kello 9.49 Näsin työskentelyvuodet Editissä.