Hyvinvointialueet tekevät tappiota paljon ennakoitua enemmän kuluvana vuonna. Laphan hallituksen puheenjohtaja perää lisää aikaa säästöihin, vuoden 2028 loppuun saakka.
Sari Pöyhönen,
Jenni Mehtonen
Hyvinvointialueilla talous on ennakoitua pahemmassa jamassa, selviää valtiovarainministeriön Ylelle toimittamista hyvinvointialueiden laskelmista.
Hyvinvointialueiden alkuperäisiin talousarvioihin verrattuna reilusti yli puolet alueista tulee tekemään ennakoitua suuremmat tappiot.
Lapissa hyvinvointialueen talouden oli tämän vuoden talousarviossa arvioitu olevan 39 miljoonaa euroa pakkasella. Toukokuussa tehdyn arvion mukaan summa on kuitenkin kasvanut peräti 70 miljoonaan euroon.
Arviot tuoreimmista alijäämistä tarkentuvat vielä elokuun aikana. Hyvinvointialueiden tulee kattaa kertyneet alijäämät vuoteen 2026 mennessä.
Mikäli alijäämät säilyvät merkittävästi oletettua suurempina myös vuoden lopulla, on hallituksen ensi kevään kehysriihessä harkittava todennäköisesti joko lisävelanottoa tai uusia leikkauksia menoihin.
“Alijäämä pienenee siitä, mitä se oli viime vuonna”
Laphan aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto (kesk.) ei ole yllättynyt siitä, että Lapin hyvinvointialueen alijäämä on ennakoitua suurempi. Alkuperäisen, aiemman arvion mukaan Laphalla tänä vuonna on alijäämää eli säästettävää 39 miljoonaa euroa. Nyt se on paisunut 70 miljoonaan euroon.
– Alijäämä kuitenkin pienenee siitä, mitä se oli viime vuonna, 90 miljoonasta eurosta. Joten suunta on oikea, Melaluoto toteaa.
– Olemme ajatelleetkin, ettei toimintaa pystytä uudistamaan ja tilannetta nollaamaan kertaheitolla. Tänä vuonna tulee lisää alijäämää, se on tunnustettu, mutta teemme töitä, jotta talouden tasapainottaminen on tehty 2028 loppuun mennessä. Nyt on lähdetty siitä, että alijäämää päästään pienentämään viime vuoden alijäämästä.
Melaluodon mukaan on epärealistista saada hyvinvointialueiden talous kuntoon parissa vuodessa, vuoden 2026 loppuun mennessä, kuten laki velvoittaa.
– Jonkun verran asiaa viivästyttää ja hankaloittaa myös se, että päätöksistä on valitettu.
Melaluoto kertoo, että säästöt tehdään samoilla keinoilla, kuin mitä päätettiin Laphassa keväällä eli muun muassa palvelurakenteita keventämällä, palveluiden järjestämistapoja valitsemalla, digitalisaation avulla ja pohtimalla uudelleen hankintoja ja sopimuksia.