On hyvin poikkeuksellista, että ihminen uppoaa suohon niin syvälle, ettei pääse sieltä omin avuin pois. Uhkana on paleltuminen.
Heinäkuussa Lapin pelastuslaitoksella oli Kolarin kunnassa poikkeuksellinen tehtävä, kun se pelasti suonsilmään juuttuneen marjastajan. Hilloja eli lakkoja poimimaan lähteneestä ihmisestä oli löydettäessä näkyvillä enää pää ja varpaat.
Tällainen suohon juuttuminen on poikkeuksellista. Esimerkiksi Lapin pelastuslaitokselle ei tällaisia tehtäviä tule hoidettavaksi joka vuosi.
– Tarkkaa tilastoa ei meillä ole, mutta erittäin harvinaisia ovat tilanteet, joista muodostuu pelastustoimen tehtävä. Näitä tehtäviä Lapissa ei ole edes vuosittain, kertoo päivystävä palomestari Timo Nyholm Lapin pelastuslaitokselta.
Sen sijaan eläimiä Lapissa pelastetaan suosta vuosittain useita.
– Lapin pelastuslaitos saa ajoittain tehtäviä suohon pudonneista eläimistä. Eläimet ovat joko tuotantoeläimiä, esimerkiksi nautoja ja hevosia, tai sitten luonnonvaraisia eläimiä, kuten poroja ja hirviä, Timo Nyholm sanoo.
Kylmyys voi koitua kohtaloksi
Suohon uppoaminen voi olla vaarallistakin. Paleltuminen ja hypotermia voivat uhata suohon uponnutta.
– Kaikkiin vesistöihin tippuminen on vaarallista. Vedet ovat yleensä kylmiä, joten hypotermian vaara on suuri, muistuttaa Timo Nyholm.
Hän neuvoo pitämään huolta puhelimesta, jotta sillä pystyy hätätilanteessa hälyttämään apua.
– Aina pitäisi huolehtia, että puhelin on vesitiiviissä kotelossa tai pussissa, jotta avuntarvitsija voi hälyttää apua. Puhelimeen kannattaa olla ladattuna 112-sovellus, josta avun tarvitsijan sijainnin voi määrittää.
Käänny, jos saappaan varsi ei enää riitä
Upottavan suon voi kuitenkin tunnistaa. Kovin upottavalle suolle ei kannata lähteä, vaikka se lyhentäisi kävelymatkaa metsästys- tai marjareissulla.
– Muistisääntönä voitaisiin pitää, että mikäli saappaan varsi ei riitä, käänny kuivemmalle mättäälle. Vältä märkiä kohtia, missä vesi on suon pinnalla, Timo Nyholm neuvoo.
Suot voivat olla paikoin syviäkin ja niihin voi upota syvälle.
– Jotkut suot voivat olla syviäkin. Jotkut suot voivat olla umpeen kasvaneita vesistöjä, vanhoja lampia ja järviä, sanoo Timo Nyholm.
– Voit pelastautua syvästäkin suosta, jos sinulla on kädet ja jalat vapaana, joilla voit auttaa itseäsi, Nyholm lisää.
Suohon voi kadota, ainakin teoriassa
Voiko suohon sitten upota niin syvälle, ettei sieltä pääse lainkaan pois? Onko mahdolista jopa vajota suohon ilman että kukaan koskaan löytää?
Päivystävä palomestari Timo Nyholm Lapin pelastuslaitokselta pitää tätä teoriassa mahdollisena. Tällainen tapaus voisi olla umpeen kasvanut syvä lampi, jonka pinnalle on kertynyt turvaperäinen maa.
– Jos siitä läpi menee, eikä ole apua pystynyt soittamaan eikä sieltä ei ole pystynyt pelastautumaan, niin kyllähän teoreettisesti tämmöinen myös mahdollista on.