Viestipalvelu Telegramin perustaja ja toimitusjohtaja Pavel Durov pidätettiin viikonloppuna Ranskassa, pian hänen laskeuduttuaan yksityiskoneella Pariisiin.
Durovin pidätys on saanut runsaasti huomiota maailmalla sekä Telegramin suosion että Durovin itsensä merkittävän yhteiskunnallisen aseman johdosta.
Telegram on viestintäpalvelu, jolla on maailmanlaajuisesti lähes miljardi aktiivista käyttäjää. Dubaissa asuva Durov puolestaan on miljardööri, joka on usein mainittu maailman vaikutusvaltaisimpien nuorten sekä varakkaimpien yksityishenkilöiden listauksissa.
Matikkanero, joka kiinnostui ohjelmoinnista jo teininä
Durov syntyi akateemiseen perheeseen Neuvostoliiton Leningradissa, josta nykyisin käytetään nimeä Pietari. Hän vietti kuitenkin suuren osan lapsuudestaan Italian Torinossa, jossa hänen isänsä työskenteli. Durovin äidin sukujuuret ovat Ukrainassa.
Italiassa asuessaan Pavel Durov sekä hänen isoveljensä Nikolai Durov olivat matemaattisesti lahjakkaita lapsia. Nikolai jopa voitti lukuisia kultamitaleita kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa sekä esitteli laskutaitojaan Italian televisiossa.
Nuorina Pavel ja Nikolai kiinnostuivat ohjelmoinnista. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen he muuttivat takaisin Venäjälle 90-luvun alkupuolella. Italiasta ostamallaan IBM-tietokoneella he pystyivät jatkamaan ohjelmointiharrastustaan.
”Venäjän Mark Zuckerberg” joutui viranomaisten silmätikuksi
Durov perusti VKontakte-nimisen sosiaalisen median vuonna 2006 valmistuttuaan Pietarin valtiollisesta yliopistosta. VKontakte perustettiin kilpailemaan samaan aikaan suosiotaan kasvattavan amerikkalaisen Facebookin kanssa.
VKontakten suosio kasvoi nopeasti ja 10 miljoonan käyttäjän raja ylittyi alle kahdessa vuodessa. Durovia alettiinkin pian kutsua Venäjän Mark Zuckerbergiksi.
VKontaktesta tuli Venäjän suosituin sosiaalinen media, ja pian Durov ajautui hankaluuksiin presidentti Vladimir Putinin hallinnon kanssa.
Vuonna 2011 Venäjän hallinto vaati Durovia poistamaan VKontaktesta oppositiopoliitikkojen kuten Aleksei Navalnyin profiileja. Durov kieltäytyi ilakoivaan sävyyn ja tämän lisäksi julkaisi sivuillaan viranomaisten hänelle esittämät pyynnöt.
Vuonna 2013 ukrainalaiset demokratia-aktivistit alkoivat käyttää VKontaktea venäläismielisen presidentin Viktor Janukovytšin vastaisten mielenosoitusten järjestämiseen, mikä sai Venäjän hallinnon jälleen vetoamaan Duroviin, jotta tämä toimittaisi heille ukrainalaisten käyttäjien tietoja.
Pian tämän jälkeen Putinia lähellä olevat liikemiehet saivat vallan yrityksessä, ja Durov sai lähteä. Hän tienasi miljoonaomaisuuden myymällä osakkeensa ja muutti ulkomaille. VKontaktella oli tässä vaiheessa lähes 200 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää.
Durovista tulee internetin vapaustaistelija
Seuraavaksi Durovin huomio kääntyi viestipalveluihin.
Hän halusi luoda yhdessä veljensä Nikolain kanssa täysin salatun palvelun, jota viranomaiset eivät pääsisi vakoilemaan. Hän mainitsi syyksi Venäjän hallinnon yritykset päästä käsiksi VKontakten käyttäjätietoihin.
Viestintäpalvelu sai nimen Telegram ja se keräsi pian satoja miljoonia käyttäjiä.
Telegramin kautta lähetetyt viestit saa tarvittaessa kokonaan suojatuiksi, ja tämä teki alustasta suositun myös rikollisten, kuten terroristien, huumekauppiaiden ja lapsipornoa välittävien ihmisten keskuudessa.
– Ei viestipalvelua voi suojata rikollisilta ja samalla pitää sitä avoinna hallituksille. Se on joko suojattu tai sitten ei, Durov sanoi vuonna 2016 amerikkalaisen CNN-uutiskanavan haastattelussa.
Telegram sinetöi Durovin identiteetin. Hän alkoi esiintyä koko ajan enemmän yltiöliberaalin arvomaailman omaavana vapaustaistelijana, joka puolustaa kansalaisten digitaalisia vapauksia.
Talousmedia Forbes arvioi Durovin varallisuudeksi lähes 14 miljardia euroa. Dubaissa asuvan Durovin on sanottu olevan Arabiemiraattien rikkain ulkomaalaistaustainen asukas.
Hän on viimeisen vuosikymmenen ajan elänyt elämää, jossa lennellään yksityiskoneella maasta toiseen, ja esitellään ökyelämää 1,5 miljoonalle Instagram-seuraajalle, usein vähiin vaatteisiin pukeutuneena.
Macho-imagoa pönkittää myös Durovin itsensä kertoma väite, että hän on siemennestettä lahjoittamalla tullut yli sadan lapsen isäksi.
Hänellä on Venäjän, Saint Kitts ja Nevisin, Yhdistyneiden arabiemiraattien sekä Ranskan kansalaisuus.
Suhde Venäjän hallintoon hämärän peitossa
Telegramilla on maailmanlaajuisesti lähes miljardi aktiivista käyttäjää kuukaudessa. Sen suosio koituikin lopulta Durovin kohtaloksi.
Hänet pidätettiin viikonloppuna Ranskassa, missä häntä vastaan on nostettu rikossyytteet lukuisista rikoksista.
Ne liittyvät kaikki tavalla tai toisella siihen, ettei Durov ole tinkinyt periaatteistaan Telegramin vapauden ja riippumattomuuden suhteen, vaan on ummistanut silmänsä sovelluksen avulla tehdyiltä rikoksilta.
Durovin suhde Venäjän nykyhallintoon on osaltaan hämärän peitossa. Hän oli pitkään Putinin hallinnon hampaissa, ja Telegramin käyttö Venäjällä yritettiin kieltää.
Viime vuosina siitä on kuitenkin tullut yksi suosituimmista ulkomaisista verkkopalveluista Venäjällä, ja se saa toimia maassa vapaasti. CNN:n mukaan Telegram on yksi Venäjän hallinnon suosituimpia viestintäkanavia.
Durovin arvostelijat ovatkin kiinnittäneet huomiota siihen, miten vapaasti ennen Putinin hampaissa ollut Telegram saa Venäjällä toimia.
Lisää vettä myllyyn saatiin, kun Durov lomaili Azerbaidžanissa samaan aikaan, kun Putin vieraili maassa vain päiviä ennen Durovin pidätystä Ranskassa.
Kun tieto Durovin pidätyksestä tavoitti Venäjän viranomaiset, kertoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova maan ”ryhtyvän välittömästi toimiin” tämän auttamiseksi.