Suomalaistutkijat selvittävät, voisiko kehon muodon tarkkailu korvata painoindeksin käytön terveydenhuollossa.
- Miika Koskela
- Joel Kanerva
- Matti Kurkela
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Hyvästi painoindeksi, tervetuloa kehonpyöreysindeksi.
Uuden lihavuustutkimuksen mukaan yksilön terveyden seuraamisen kannalta voi olla hyödyllisempää tarkkailla pituuden ja painon sijasta kehon muotoa.
Tähän tarkoitukseen on jo reilu vuosikymmen sitten kehitetty body roundness index (BRI) eli vapaasti suomennettuna kehonpyöreysindeksi. Siitä on kuitenkin alettu puhua enemmän vasta aivan viime kuukausina. Mittaria aletaan soveltaa pian myös suomalaiseen väestöön.
– Oletamme, että BRI pystyisi erottelemaan, mikä kehon massasta on rasvaa ja mihin se on sijoittunut, sanoo tutkija Miina Ollikainen.
Ollikainen on muun muassa lihavuuden periytyvyyden tutkimukseen erikoistunut molekyylibiologi ja dosentti, joka työskentelee Lääketieteellisessä tutkimuslaitos Minervassa ja Helsingin yliopistossa.
Voit selvittää kehonpyöreysindeksisi oheisella koneella. Indeksi kuvaa, kuinka lähellä kehosi muoto on keskiarvoa, jossa kuolleisuus on tilastollisesti alimmillaan.
Kehonpyöreysindeksi lasketaan kaavalla, joka on alun perin tarkoitettu taivaankappaleiden muodon mittaamiseen. Se kertoo, kuinka soikea tai pyöreä ihminen on.
Laajan amerikkalaisen väestötutkimuksen perusteella ihmisten kuolleisuus kasvaa BRI:n ollessa alle 3,41 ja yli 4,44. Mitä korkeampi BRI, sitä pyöreämpi keho.
Numeroluokitukseen kannattaa kuitenkin suhtautua vielä varauksin.
Kehonpyöreysindeksin soveltuvuutta eri maiden väestöille ei dosentti Miina Ollikaisen mukaan ole tutkittu riittävästi. Myös yksilön sukupuoli ja ikä pitäisi jatkossa huomioida, kun raja-arvoja suhteutetaan terveysriskeihin.
Painoindeksi kuvaa yksilön terveyttä huonosti
Lihavuuden mittareille on kysyntää, koska painoindeksin (BMI) mukaan työikäisistä suomalaisista jopa puolet on ylipainoisia (BMI yli 25) ja merkittävästi lihavia yli joka kuudes (BMI yli 30).
Painoindeksi on Ollikaisen mukaan hyvä mittari, kun puhutaan terveysriskeistä väestötasolla. Yksilön terveyden arvioinnissa se ei Ollikaisen mielestä aina anna oikeaa kuvaa.
Voit laskea painoindeksisi oheisella koneella. Painoindeksi kuvaa, kuinka lähellä kehosi painon ja pituuden suhde on keskiarvoa, jossa ihminen on tavallisesti terveimmillään.
– Jos verrataan kahta ihmistä, joilla on sama BMI, mutta yksi on urheilullinen, ja toinen ei ole urheillut koskaan, heidän kehonkoostumuksensa ja sairastumisriskinsä ovat hyvin erilaisia, Ollikainen selittää.
Samoilla linjoilla on ravitsemusasiantuntija Patrik Borg. Hän kertoo, ettei koskaan mittaa asiakkaidensa painoa, vaan arvioi sen sijaan kehon muotoa.
– Jos jotain lähden mittaamaan, totta kai aloitan vyötäröstä, koska kaikki terveysriskit tulevat siltä sektorilta, Borg sanoo.
Arvovaltainen lääketieteen julkaisu The Lancet kritisoi painoindeksin käyttöä yksilön terveyden arvioinnissa alkuvuodesta. Lehden asiantuntijaryhmän mukaan painoindeksiä ei pitäisi käyttää ainoana ylipainon diagnosoinnin perusteena.
Painoindeksi yksinkertaisesti kertoo pituuden ja painon suhteen perusteella, onko ihminen normaalipainoinen vai ei.
Painoindeksin perusteella ei kuitenkaan voida päätellä mitään kehonkoostumuksesta, joka on yksilön terveyden kannalta oleellista.
Dosentti Ollikaisen tutkimusryhmä selvittää, olisiko BRI painoindeksiä parempi mittari suomalaisessa terveydenhuollossa. Tutkimuksessa käytetään 40 000 suomalaisen pitkittäisaineistoa.
– BRI kuvaa, onko kehon muoto peräisin rasvakudoksesta ja onko se alaraajoissa vai vyötärön seudulla, mikä on terveysriskien kannalta kaikkein haitallisinta, dosentti Miina Ollikainen sanoo.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella. Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.