Hem Underhållning Lennart Nilsson 100 år: “Med blick för det stora i det lilla”

Lennart Nilsson 100 år: “Med blick för det stora i det lilla”

förbi admin
0 kommentar

Med sina bilder inifrån människokroppen blev fotografen Lennart Nilsson känd över hela världen. I år skulle Lennart Nilsson fyllt 100 år, något som firas på flera håll, bland annat med en porträttutställning på Falsterbo Konsthall med runt 100 av hans porträttbilder. 

 

Ett av hans mest kända verk är boken Ett barn blir till. Utställningen “Med blick för det stora i det lilla – Lennart Nilsson 100 år” visas på Sergelgatans konsthall och innehåller fotografier från serien Ett barn blir till, tillsammans med andra verk från Lennart Nilssons arbeten inom den medicinska forskningen.

Ny teknik gav nya bilder

Boken ”Ett barn blir till” har sedan 1965 getts ut i fem utgåvor och i ett tjugotal länder. Arbetet inför den första utgåvan tog sju år att färdigställa. Och allteftersom medicinsk och teknisk forskning gjort framsteg har också boken uppdaterats med nya bilder. En rad fotografiska tekniker har använts genom åren, såsom endoskopi, ljusmikroskopi och makrofotografering.

De svepelektronmikroskopiska bilderna, som färglagts av fotografen Gillis Häägg, kom att publiceras i 1990 års upplaga av boken då forskningen också gjort det möjligt att fotografera själva befruktningen och vår allra första tid.  

2#5#Lennart Nilsson

 

Utställningen har vernissage lördagen 2 juli klockan 13–16 där Anne Fjellström från Lennart Nilsson Photography och konsthallschef Johan Petterson intervjuas av Per Lindström, journalist och fotograf och tidigare professor i bildjournalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Utställningen pågår till 25 september 2022.

Du kanske också gillar