Hem Sverige Liberalerna vill vinna valet i Stockholm på skolfrågan

Liberalerna vill vinna valet i Stockholm på skolfrågan

förbi admin
0 kommentar

Vi möter Jan Jönsson på torget utanför tunnelbanan i Bredäng. Förorten är både hans privata centrum och politiska fokus. Var femte Stockholmare bor i dag i ett utsatt område. Så även socialborgarrådet.

– Stockholm är väldigt mycket sina förorter och det är också här ute vi har mycket att göra för att öka människors frihet. Vi vill satsa mer resurser på skolan och på att bekämpa brottsligheten, säger Jan Jönsson.

Han guidar genom hemmakvarteren, trivs med en blandning av bra serviceutbud och nära till naturen, en knapp kvart från City.

Kan du ändå förstå människor som är oroliga här?

– Ja, definitivt, jag hade en som blev skjuten precis nedanför mitt fönster för två år sedan. Problemet med öppen droghandel i Bredäng ser jag från mitt fönster åt andra hållet. Det är klart att det kommer väldigt nära inpå.

För ett drygt sedan kom hotet ännu närmare med budskapet ”begå självmord” i meterhöga bokstäver klottrade vid porten. Det var bara ett i raden av hot som gör att han ständigt bär larmet i fickan. Han har bland att fått ett sms i sin privata mobil om att trycka upp en pistol i arslet. Vissa har blivit rättssak men ingen har dömts.

Socialborgarrådet om hoten och de kränkande kommentarerna. ”Många kommentarer handlade om min kropp och att ”du är inte manlig”, det var sexualiserade kommentarer. Det tog ganska hårt då och ett tag kände jag stort obehag att vara på bild på Instagram, men det har släppt nu”, säger Jan Jönsson.

Foto: Robin Bäckman

Hur påverkar hoten dig i din vardag?

– Jag har nog blivit en mycket mer vaksam människa. Jag sitter aldrig ned i tunnelbanan för att kunna komma av fort. Samtidigt blir man avtrubbad, en slags försvarsmekanism, och tänker att det är ett fåtal idioter som jag inte behöver bry mig om.

Liberalerna går nu till val på att stoppa skjutningarna och våldsspiralen i Stockholm. Det kräver både fler poliser och fler kriminella som hoppar av menar socialborgarrådet. Staden har hittills satsat nästan 50 miljoner på avhopparprogram och sociala insatsgrupper.

– Vi ser att fler och fler hoppar av och på sikt hoppas jag att det ger effekt. Vi hade haft en mycket värre situation utan avhopparprogrammet. För de som redan är indragna i tung brottslighet, kastar handgranater omkring sig och skjuter med automatvapen, krävs även mer polisiära åtgärder.

Partiet ser gärna fler övervakningskameror men satsar hellre på fler fältassistenter än fler ordningsvakter. Skarpaste vapnet i kriget mot gängkriminaliteten är att hejda påhopparna från att rekryteras av gängen.

– Då är skolan det absolut viktigaste. Nu ökar skolresultaten på Järva. När vi tog över var bara drygt 60 procent av Järva-eleverna behöriga till gymnasiet, nu är de uppe i nära 80 procent.

”Stockholm är väldigt mycket sina förorter och det är också här ute vi har mycket att göra för att öka människors frihet. Vi vill satsa mer resurser på skolan och på att bekämpa brottsligheten”, säger Jan Jönsson.

”Stockholm är väldigt mycket sina förorter och det är också här ute vi har mycket att göra för att öka människors frihet. Vi vill satsa mer resurser på skolan och på att bekämpa brottsligheten”, säger Jan Jönsson.

Foto: Robin Bäckman

Liberalernas vill satsa mer på att öka antalet elever som klarar gymnasiebehörighet. I dag ligger andelen i staden på 88 procent och målet är att nå 92 procent nästa mandatperiod.

– Om vi lyckas i fler utsatta områden som på Järva så kommer det på lång sikt att ha oerhört stor betydelse för att pressa ned brottsligheten.

Socialborgarrådet har länge arbetat för mer samarbete mellan skola, socialtjänst och polis. Nu vill han att socialtjänsten jobbar mer aktivt med skolframgång som han ser som den viktigaste faktorn för ungas framtid.

– Socialtjänsten har haft fokus på fritid och familj. Men om skolan inte funkar kommer de här barnen ändå att slås ut.

För att lösa bostadsbristen vill partiet fortsätta bygga fler bostäder, gärna billiga hyresrätter som allmännyttans Stockholmshus. Samtidigt måste stadens siluett värnas. Därför lovar man att inte inte riva hus äldre än hundra år och att kulturhistoriska värden ska vara i fokus när man bygger nytt.

– Vi vill att arkitekturen ska vara genomtänkt, vi vill inte ha prefabricerade boxar överallt. Därför behöver vi noga välja vilka platser, framför allt i innerstaden men även i ytterstaden, där vi ska satsa på märkeshusen.

Partiet vill bygga bostäder i Bromma om flygfältet bebyggs men vill reservera en del av området för natur och kolonilotter. Till skillnad från S, som vill bygga 30 000 nya bostäder på flygplatsen, nöjer sig L med 17 000.

Bromma ska inte heller läggas ned innan det är säkerställt att Arlanda klarar av ökad flygtrafik.

Bromma flygplats.

Bromma flygplats.

Foto: Lisa Mattisson

– Bromma skulle kunna bli en väldigt intressant flygplats ur klimatperspektiv om elflyget utvecklas. Med elflyg blir det mer klimatvänligt att flyga inrikes från Bromma än från Arlanda. Biltrafiken mellan Arlanda och City släpper ut mer än flygtrafiken.

Liberalerna har tappat hälften av sina väljare sedan förra valet i både riket och lokalt, visar opinionen. I dag skulle partiet ha svårt att behålla både socialborgarråd och skolborgarråd i ett blågrönt styre.

– Vi vill ha ett blågrönt samarbete. Sakpolitiskt ser jag inga förutsättningar för att komma särskilt väl överens med vare sig Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet, de är så väldigt mycket mer vänster i Stadshuset än på riksplanet.

En blågrön koalition får svårt att nå majoritet och SD-samarbete är helt uteslutet. I stadshuset går den röda linjen mot Sverigedemokraterna längre än partiets på riksplanet.

– Jag har inte uppfattat att något parti i Stadshuset vill samarbeta med SD. Vi gör inga politiska överenskommelser med dem, lägger inga gemensamma förslag. Om de vill rösta på några av våra, så varsågod. Vi gör inga anpassningar utifrån deras politik.

Inför hösten väntar andra orosmoln som vikande ekonomi, inflation och höjda räntor.

– Den ekonomiska utvecklingen är bekymmersam. Vi har haft en väldigt hög lånetakt för dyra stadsutvecklingsprojekt som Slussen. Bara en procent i höjd ränta innebär 650 miljoner kronor och de ska tas ur stadens befintliga budget.

Vill ni höja kommunalskatten?

– Vi ser inget utrymme i dagsläget för att sänka kommunalskatten men vi vill heller inte höja skatten eftersom det skulle slå direkt mot de med lägst inkomster. Vi behöver lägga resurser på höjda skolresultat och att bekämpa brottslighet men tycker inte att man ska ta ut mer skatt än nödvändigt, säger Jan Jönsson.

Läs mer:

SD:s Peter Wallmark stryks från valsedeln

Du kanske också gillar