Jyväskylän yliopistossa tehty väitöstutkimus tukee käsitystä liikunnan ja oikean ruokavalion merkityksestä aineenvaihduntaan liittyvän rasvamaksan välttämisessä.
Sulamattomat ruoka-aineet, kuidut eli prebiootit ja fyysinen aktiivisuus lisäävät suoliston mikrobien monimuotoisuutta ja edistävät maksan terveydelle hyödyllisten mikrobikantojen kasvua.
Tämä käy ilmi Jukka Hintikan Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen laitokselle laatimasta väitöstutkimuksesta. Se tukee käsitystä, että ruokavalion ja liikunnan yhdistelmällä voidaan vaikuttaa suolistomikrobiston kautta maksan terveyteen.
Suoliston mikrobit hyödyntävät sulamattomia kuituja ja osalla niistä on tutkimuksen mukaan yhteys metabolisen eli aineenvaihduntaan liittyvän rasvamaksan välttämiseen.
Rasvamaksa on puolestaan maailmanlaajuinen terveyshaitta, jonka kehittymiseen vaikuttavat useat eri tekijät ja johon ei ole olemassa yhtä lääkettä.
Hintikan tutkimustulosten perusteella Xylo-oligosakkaridi (XOS) -kuitujen lisääminen ruokavalioon vähensi merkittävästi koe-eläinten maksan rasvoittumista ja tulehdustilaa. Ihmisillä niiden tuottama hyöty vaihteli.
Oligosakkaridit ovat hiilihydraatteja, jotka muodostuvat 2–10 tai 2–20 sokerimolekyylistä. Niitä on esimerkiksi viljan kuiduissa.
Liikunnalla oli tutkimuksen mukaan selvä vaikutus suolistobakteerikantaan. Jo kuuden viikon kestävyysliikuntaohjelma tuotti merkittävän muutoksen mikrobien kantaan ja aineenvaihduntaan.
Terveyshyöty syntyi maksan ja kehon terveyttä edistävien bakteerien lisääntymisestä.