Hem Hälsa Liverpool känns framgångsrika era definieras av det

Liverpool känns framgångsrika era definieras av det

förbi admin
0 kommentar

LONDON. Du kan plocka av Mohamed Salah, Luis Diaz, Virgil van Dijk och varför inte Andy Robertson.

Liverpool går aldrig ensamma på Wembley, det finns alltid någon annan som kliver fram.

Två oerhört tajta finaler mot Chelsea, två titlar. Med två veckor kvar av säsongen känns de inte ens klara.

Rödfärgad rök steg sakta mot himlen och blandades med Londons kvällssol som sipprade emellan Wembleys övre etage.

Ihop med de tusentals vrålande människorna som hängde kvar på läktarna kunde scenen misstas för Armageddon. Det var tur att supportrarna i fråga just då sjöng med till Dua Lipas ”One Kiss”, en låt som inte riktigt förknippas med jordens undergång.

Liverpool behövde slita för denna FA-cuptitel. Hur mycket det kostade återstår att se, när Mohamed Salah hängde kvar i spelartunneln med medaljen runt halsen påstod han att Champions League-finalen i alla fall inte är i fara.

Virgil van Dijk var också vid gott mod och skakade av sig faktumet att han blivit – något så ovanligt som – utbytt inför förlängningen.

Är definitionen av ”nära”

Att det krävdes ytterligare 120 minuter och en straffläggning för att skilja dessa klubbar åt framstod egentligen som onödigt sett till chanserna som skapades under de 90 första minuterna.

Luis Diaz, som utsågs till matchens lirare, sprudlade på sin vänsterkant och tvingade åt sig både Trevoh Chalobahs samt Reece James uppmärksamhet.

De flesta andra dagar sätter colombianen minst ett av sina många lägen. Lika säkert är det inte att Christian Pulisic, som gavs Chelseas bästa möjligheter, förvaltar sina.

Amerikanen sägs inte vara nöjd över antalet spelminuter denna säsong (det har pappa Pulisic klargjort på sociala medier) men det är inte svårt att förstå Tuchels tvivel. Christian Pulisic är definitionen av ”nära” eller ”nästan” och ju längre matchen led desto mer försvann han ur bilden. Hans involvering var dock större jämfört med Romelu Lukaku som verkade spela en egen match medan hans lagkamrater spelade en helt annan.

Liverpools inledande dominans avtog egentligen i samma sekund som Salah satte sig ned på gräset. Inhopparen Diogo Jota blev en tydlig nedgradering och egentligen vore kanske det bästa valet för Jürgen Klopp att plocka av portugisen igen och behålla Diaz på planen.

Men det väntar som sagt fler viktiga matcher så det är förståeligt om tränaren inte ville riskera spelarnas hälsa.

Tre finalförluster i rad

Million pound question: Om Tuchel getts möjlighet att skruva tillbaka tiden – hade han gjort något annorlunda?

Med Kai Havertz skadad minskade antalet offensiva alternativ och oturligt nog visade sig även Timo Werner dras med en skavank. Inte för att den sistnämnda tysken har särskilt mycket bättre sikte än Pulisic, men springa bakom backlinjer kan han.

Detta var Tuchels andra FA-cupfinalförlust i rad, Chelseas tredje. En bedrift ingen annan klubb i turneringens historia har lyckats med. Samtidigt bör hans tid i västra London naturligtvis inte förknippas med dessa knappa nederlag.

Tillställningens utveckling påminde givetvis starkt om ligacupfinalen här för några månader sedan. Med skillnaden att målvakterna var utbytta och hjälten hette Alisson i stället för Caoimhin Kelleher. (Vad kyligt det vore av Tuchel att hålla fast vid principen att Kepa är en bättre straffmålvakt och kasta in honom i rökmolnet igen).

Alexander-Arnold mest framgångsrik

Premier Leagues skickligaste tränare (minus Klopp) har på sistone beklagat sig över att media föredrar när Liverpool vinner. Att Times drog upp Trent Alexander-Arnold stort på lördagens sportetta övertygar antagligen inte Tuchel och Pep Guardiola om det motsatta (man fick kisa ordentligt för att utläsa ordet ”Chelsea”).

Samtidigt definierar Alexander-Arnold denna framgångsrika Liverpool-era bättre än någon annan.

Champions League 2019, Supercupen 2019, klubblags-VM 2019, Premier League 2020, ligacupen 2022, FA-cupen 2022.

Högerbacken är den yngsta engelsmannen någonsin att fylla prisskåpet på detta vis innan sin 24-årsdag.

Efter Kostas Tsimikas avgörande straffspark urskiljdes Alexander-Arnold mitt i röken, hårt omfamnandes Klopp som vankat nervöst fram och tillbaka. Liverpool har vunnit så mycket under tyskens tid och ofattbart nog känns de långt ifrån klara.

Du kanske också gillar