Tällä hetkellä suosiossa ovat bistrot, joissa saa mahansa täyteen 15–20 eurolla. Ravintolakriitikon mukaan tarjonta monipuolistuu koko ajan.
Pankin entinen konttori näyttää rakennustyömaalta, joka ei ole ihan heti valmistumassa. Reilun kuukauden kuluttua tässä pitäisi kuitenkin avautua kansainvälisen tason ravintola.
Ravintolayrittäjä Timo Jokinen vakuuttaa, että aikataulussa ollaan.
– Purkuhommat rupeavat olemaan kunnossa ja odotellaan, että pojat saavat tämän finaaliin. Sen jälkeen saadaan laitteet keittiöön, kalusteet saliin ja aletaan hankkia viinejä ja raaka-aineita kaapit täyteen.
Timo Jokisen mukaan Tampereen Kauppakadulle helmikuussa avattava Winebistro 1910 tarjoaa hyvää ruokaa, laadukkaita viinejä, kansainvälisyyttä, tapahtumia ja elävää musiikkia.
Tarjonta monipuolistuu koko ajan
Timo Jokisen ja hänen vaimonsa Pannee Jokisen viinibistro on osa ravintolabuumia, joka on parhaillaan käynnissä Tampereella. Uusia ravintoloita perustetaan nyt ennätystahtia.
Yli 25 vuotta tamperelaista ravintolaelämää aktiivisesti seurannut ruoka- ja ravintolakirjoittaja Jani Kinnunen on laskenut, että pelkästään keskusta-alueella ja sen liepeillä avattiin viime vuonna yli 40 uutta ravintolaa.
– Jos en olisi käynyt fyysisesti niitä laskemassa, en olisi uskonut, että niitä on ihan niin paljon. Tietysti ravintoloita myös lopetetaan, mutta tilalle tulee uusia. Täysin uusia ja uuteen paikkaan on tullut reilu tusina, hän kertoo.
Kinnusen laskelmaa tukee myös Tilastokeskuksen yritystietokanta. Sen mukaan Tampereella rekisteröitiin viime vuonna syyskuun loppuun mennessä 112 yritystä ravitsemistoimintaan.
Toimialaan lasketaan ravintolat, kahvila-ravintolat, ruokakioskit, pitopalvelu, henkilöstö- ja laitosruokalat, olut- ja drinkkibaarit sekä kahvilat ja kahvibaarit.
Viidessä vuodessa yritysten määrä on kasvanut kaupungissa noin 200:lla. Syyskuun lopussa ravitsemistoimintaa harjoitti kaikkiaan 826 yritystä.
Jani Kinnusen mukaan ravintolakulttuurilla menee Tampereella hyvin.
– Se on kasvanut ja parantunut ihan huimasti siitä, kun aloin kirjoittaa ravintolajuttuja 90-luvulla. Tarjonta on todella monipuolista ja monipuolistuu koko ajan.
Kansainvälistyminen näkyy
Timo ja Pannee Jokinen etsivät pitkään paikkaa uudelle ravintolalleen. Viini- ja ruoka-alan tunnustuksilla palkittua, kansainvälistä uraa tehnyttä pariskuntaa houkuteltiin Timo Jokisen mukaan Helsinkiin, Lontooseen ja Firenzeen asti.
Kotiseutu kuitenkin voitti.
– Tampere on kehittynyt ja kansainvälistynyt ihan huikeasti. Onhan kaupunki vieläkin ehkä liikaa sellainen siipi- ja olutpaikka, mutta kyllä tämä muuttuu tästä, hän sanoo.
Jokiset lopettivat edellisen ravintolansa korona-aikaan. Rajoitusten vuoksi iltaravintolan pitäminen ei ollut liiketaloudellisesti järkevää.
Nyt he ovat avaamassa uutta paikkaa melko samanlaisella konseptilla. Nykyinen taloustilanne ei tunnu pariskuntaa pelottavan.
– Kun on koko ikänsä ollut yrittäjänä, sitä on sen verran hullu, että luottaa aina huomiseen ja siihen omaan juttuunsa. Kyllä me uskomme, että tämä tästä nousee ja ihmiset haluavat elämyksiä, Timo Jokinen sanoo.
Bistro on päivän sana
Jani Kinnusen mukaan tiukentunut taloustilanne näkyy siinä, millaisia ravintoloita nyt perustetaan.
– Vielä muutama vuosi sitten haikailin bistrojen perään, ja nyt niitä on ihan joka puolella. Samalla laatu on noussut, koska kuluttajatkin ymmärtävät hyvän päälle. Keskinkertaisella ei enää pärjää.
Fine dining -ravintoloita ei sen sijaan perusteta. Päinvastoin tunnetuimpia niistä on lopetettu, esimerkkeinä ravintola C ja Hella ja huone.
– Kun eletään taloudellisesti kovempaa aikaa, vähän matalamman kynnyksen paikat menestyvät paremmin. Sellaiset, joissa saa 15–20 eurolla jotain järkevää suuhunsa, ja kun menee vähän paremmin syömään, satanen riittää jo ihan todella komeasti. Aiemmin se ei hienommissa paikoissa riittänyt, Kinnunen kertoo.
Timo Jokinen uskoo, että kovassa kilpailussa pärjää erikoistumalla.
– Pitää olla se oma idea. Meillä siippa on taitava keittiömestari, joka osaa tehdä kansainvälisiä makuja eri suunnilta, ja minulla on viinipuoli hallussa. Uskon, että löydämme oma paikkamme täältä.