Saako Vanhassa Raumassa harjoittaa majoitustoimintaa? Voisiko alueelle saada kävelykadun? Kaavoitusarkkitehdit kommentoivat kaavaluonnoksensa saamaa palautetta.
Rauman kaupungin kaavoitusarkkitehtien Henri Raition ja Mervi Tammen käsissä on iso nippu a-nelosia. Tulostettu materiaali liittyy Unescon maailmanperintökohteen eli Vanhan Rauman asemakaavamuutoksen etenemiseen.
Kaavan toisesta luonnosvaiheesta jätettiin 16 mielipidettä ja yhdeksän viranomaisten lausuntoa, joista viimeiset tulivat juhannusviikolla.
Työtä riittää, sillä alueen nykyinen asemakaava on jo tukevassa keski-iässä. Se on vuodelta 1981.
Ely-keskus oudoksuu torirakennusta
Esimerkiksi ely-keskuksen lausunnossa kommentoidaan Rauman torille suunniteltua rakennusta. Se koetaan liian kookkaaksi. On pelko, että vanhan raatihuoneen näkyvyys heikkenee.
Mervi Tammella on historiasta kumpuava näkemys kaavailuista.
– Tori on nykyisessä muodossaan syntynyt vasta 1900-luvulla, jolloin rakennuskantaa alueelta purettiin. Historiallinen tori on raatihuoneen edessä oleva levennys, joten rakennus rajaisi vanhan ja uuden torin. Se olisi loogista.
Henri Raition mukaan uusi kaava jopa parantaisi raatihuoneen asemaa, koska nyt näkyvyyttä peittävät nykyiset katosrakennelmat.
Satakuntaliiton mielestä uusi torirakennus olisi hallitsevassa asemassa ja muodostaisi visuaalisen esteen Raatihuoneen eteen. Keskustelu rakennuksesta jatkuu varmasti.
Elokuvateatteri Iso-Hannun kortteliin on suunniteltu uudisrakennusta. Elyn mukaan sen ei pitäisi näkyä kadulle, mutta rakentaa ehkä voisi. Kumpi on parempi: historiallisen pihan säästäminen vai liiketoiminnan monipuolistaminen?
Myös majoituksen sallimisen määrää pohditaan. Sen vaikutukset pitää miettiä, vaikka toiveita majoituksen lisäämiseenkin on.
Museovirasto kiittelee erityiselintä
Museovirasto muistuttaa kuin virkansa puolesta, että alueen rakennusosien yksityiskohtaiset korjausmääräykset ovat tarpeen suojelun ja maailmanperintöarvojen turvaamiseksi.
Museovirasto kiittelee erityiselimen joustavuutta, joka nopeuttaa asioiden hoitoa. Erityiselin koostuu luottamushenkilöistä sekä Museoviraston ja Rauman kaupungin asiantuntijoista.
– Museoviraston lausunto noudattaa meille tottua linjaa, arvioivat Raitio ja Tammi.
He ovat molemmat erityiselimen jäseniä.
Pelastuslaitos toivoo palosuojattuja jäteastioita
Mitä tapahtuu liikenteelle? Pelastuslaitoksen lausunnossa ajoneuvojen liikennöinnin ja pysäköinnin vähentämistä alueella tulisi harkita. Sammutusveden saanti pitää turvata.
Kaavoitusarkkitehdit myöntävät, että jäteastioiden saaminen nykyistä turvallisimmiksi olisi tärkeää.
– Palosuojatut jäteastiat ovat hyvännäköisiä, mutta kalliita. Tulipalon vaara on kuitenkin suuri, Henri Raitio linjaa.
Vaikka ulkopaikkakuntalaisilta tulee toiveita kävelykadusta, ei sellaista lähiaikoina saada. Toisaalta osa kammoksuu ajatusta läpimenoliikenteen vähentämisestä.
Mitä muuta? Mielipiteitä tuli muun muassa liike- ja asuintilojen muutoksista, lisärakennusoikeutta haluttiin sekä lisää että rajoittaa, suojelun tarkentamista kaivattiin – ja lisää pysäköintipaikkoja.