Hundreds of Beavers -elokuva on saanut kotimaiset genreleffafanit liikkeelle. Keskiviikkoinen näytös helsinkiläisessä WHS Teatteri Unionissa myi nopeasti loppuun, semminkin kun paikalla oli myös käsikirjoittaja-tuottaja Ryland Brickson Cole Tews kertomassa railakkaita tarinoitaan.
Kaksi vuotta sitten valmistunut Hundreds of Beavers -elokuva lähti liikkeelle pähkähullusta ideasta: applejack eli omenaviinikauppias julistaa sodan majaville, jotka ovat tuhonneet hänen tislaamonsa. Kaikki tämä tapahtuu 1800-luvun Yhdysvaltojen talvisissa maisemissa, ja yllättävä toteutustapa nappaa ideoita 1920-luvun slapstick-komedioista.
– Nykykomediat ovat hyvin verbaalisia. Niissä on paljon ihmisiä puimassa asioita yhdessä huoneessa, mikä ei ole visuaalisesti kiinnostavaa. Me halusimme luoda elokuvan, jossa ei ole dialogia ja jossa minä lähinnä satutan itseäni, Hundreds of Beavers -elokuvan käsikirjoittaja-tuottaja ja pääroolissa rymyävä Ryland Brickson Cole Tews kertoo.
Mykkäfilmin kultakautena koheltamiseen ja törmäilyyn panostava slapstick oli voimissaan, ja se muodostui muun muassa Charles Chaplinin, Harold Lloydin ja Buster Keatonin tavaramerkiksi. Sittemmin genre on jäänyt marginaaliin, joskin 1980-luvulla sitä tarjoili elokuvissaan hongkongilaisnäyttelijä Jackie Chan. Hän yhdisteli toisiinsa fyysistä komediaa ja kungfua.
– Nykyään elokuvantekijät eivät ehkä tiedä, kuinka slapstickiä tehdään, tai genre ei välttämättä edes kiinnosta. Me ajattelimme, että slapstick voisi toimia hyvin indie-elokuvassa – semminkin kun kukaan muu ei sitä tee, Ryland Brickson Cole Tews toteaa.
Samaan hengenvetoon Tews lanseeraa uuden alagenren, snowstickin.
– Ihmisiä naurattaa, kun joku kaatuu ja satuttaa itseään lumisessa maisemassa. Nyt oli aika tuoda tämä genren koko maailman nähtäväksi!
Kuvauksia tehtiin irish coffeen ja nikotiinin voimalla
Hundreds of Beaversin ohjannut Mike Cheslik ja Ryland Brickson Cole Tews ovat tehneet yhteistyötä aiemminkin. 1950-luvun monsterileffoista ammentanut Lake Michigan Monster (2018) valmistui kengännauhabudjetilla, kun taas Hundreds of Beaversin budjetti oli jo 150 000 dollaria eli noin 140 000 euroa, mikä sekin on elokuvabisneksessä varsin vähäinen summa.
Tewsin mukaan 80 prosenttia elokuvasta kuvattiin Wisconsinin ja Michiganin osavaltioiden tiheiden metsien vallitsevissa olosuhteissa ja loput green screen -taustaa hyödyntäen.
– Meillä ei ollut kovin paljon rahaa käytössämme, joten kunnollisia studiokuvauksia teimme hyvin vähän. Pystytimme vihreän kankaan talviseen metsään ja näin syntyi suurin osa green screen -kohtauksista.
Yhdysvaltojen pohjoisosien talvet ovat kylmimmillään yhtä hyytäviä kuin Suomessakin, joten viikkokausia kestäneet kuvaukset eivät olleet helpoimmasta päästä.
– Elokuvassa on muutamia kohtauksia, joissa esiinnyn hyvin vähissä vaatteissa. Sain kuvauksissa paleltuman, mutta varvasta tai muutakaan ruumiinosaa ei sentään tarvinnut amputoida.
Ryland Brickson Cole Tewsin mukaan kuvausryhmä ja näyttelijät pysyivät lämpiminä muun muassa alkoholin ja nikotiinin voimalla.
– Tarjolla oli koko ajan irish coffeeta, tupakkaa ja nuuskaa. Ne toivat lämpöä ja pitivät veren kiertämässä.
Koska kyse on fyysisen komedian tekemisestä, haavereitakin tapahtui. Tews satutti temppuillessaan polvensa ja selkänsä, kun taas muutama majavaa esittänyt henkilö sai törmäilystä aivotärähdyksen.
– Mutta kukaan ei sentään kuollut, Tews kuittaa.
Kulttielokuva Rocky Horror Picture Shown jalanjäljissä
Tällä hetkellä Ryland Brickson Cole Tews ja Hundreds of Beavers kiertävät ympäri maailmaa, ja elokuvalle on syntynyt intohimoinen ja omistautunut fanikunta. Vuonna 1975 valmistuneen Rocky Horror Picture Shown tavoin voidaan puhua kulttielokuvasta, jonka fanittamiseen kuuluvat majava-aiheiset tatuoinnit ja maskottipuvut.
Alkuvuonna 14 kaupunkia käsittäneen Midwest Road Tourin esitysten oheen oli Tewsin mukaan ympätty muun muassa erilaisia introja, stand up -showta ja ”kaikenlaista sekoilua”.
– Kiertue sujahti lopulta siihen pisteeseen, että yleisö alkoi odottelemaan temppujamme enemmän kuin itse elokuvaa. Tämä on kuitenkin hyvä keino houkutella ihmisiä katsomaan nimenomaan indie-elokuvia. Rocky Horror -fanit ovat ryhtyneet tekemään showta itse, ja me haluamme, että Hundreds of Beaversin kohdalla tapahtuu samaa.
Elokuva on herättänyt huomiota myös kansainvälisessä turriyhteisössä. Turreilla tarkoitetaan alakulttuuria, jossa pukeudutaan eläinhahmoiksi.
– Hundreds of Beavers on jakanut turriyhteisön kahtia: osa tykkää, osa ei. Negatiivinen suhtautuminen johtunee siitä, että myös majavia kohdellaan elokuvassa kaltoin.
Ryland Brickson Cole Tewsin mukaan varsin kieroina olentoina elokuvassa esiintyvät majavat ovat valikoituneet mukaan ominaispiirteidensä takia. Kyse ei siis ole tulenpalavasta majavavihasta.
– Ihmiset tiedustelevat jatkuvasti, että onko teillä jotakin majavia vastaan. Ei todellakaan ole. Majavat eivät ole tappaneet vanhempiani tai tehneet mitään vastaavaa. Niistä vain saa hyviä pahiksia, ja nehän ovat myös hyvin työteliäitä.