Keskusta pitää kansanedustaja Ville Valkosen (kok.) ajatusta hallituspuolueen yrityksenä kääntää katse pois hyvinvointialueiden rahoituskriisistä.
Keskustan varapuheenjohtajan Markus Lohen mukaan idea aluevaltuustojen lakkauttamisesta ja aluevaaleista luopumisesta ui demokratian toteutumisen suhteen ”syvissä vesissä”.
– Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on ollut, että demokratia toteutuisi, ja nyt sitä ollaan lakkauttamassa. Niin tämähän on aivan erikoista puhetta.
Kansalaisten vaikutusmahdollisuutta hyvinvointialueisiin olisi Lohen mukaan hyvin hankala toteuttaa ilman aluevaaleja ja äänestämistä.
– Herää ensimmäisenä kysymys, kuka tämän aluehallituksen valitsisi, jos ei vaaleilla valittu valtuusto? On erittäin ongelmallinen ajatus pyrkiä toteuttamaan demokratiaa muuten kuin vaalien kautta.
Lohi muistuttaa, että pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) 2011–2014 hallituksen kuntayhtymämalli kaatui osin siihen, ettei kansalaisilla katsottu olevan siinä riittävia perustuslaillisia vaikutusmahdollisuuksia.
– Olen saanut olla historian kaikissa perustuslakivaliokunnan sote-lausuntojen käsittelyssä mukana. Demokratiaelementti on ollut kaikissa keskeisesti mukana. Kataisen kuntayhtymämallissa suoran demokratian toteutumista ei kyetty turvaamaan ja se oli keskeinen kriteeri, että malli kaatui, Lohi sanoo.
Valkonen: ”Näennäisvaalit”
Aluevaltuustot voisi lakkauttaa ja samalla aluevaaleista luopua ensi vuonna käytävien vaalien jälkeen, tätä väläytti kokoomuksen kansanedustaja ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen jäsen Ville Valkonen Ylen haastattelussa.
Valkosen mukaan aluevaltuustotason tehtävät voitaisiin siirtää aluehallituksille, sitten sosiaali- ja terveysministeriölle ja valtiovarainministeriölle, sillä aluevaalien merkitys on Valkosen mielestä käytännössä näennäinen.
– Jos maan hallituksen ja ministeriöiden kautta alettaisiin valitsemaan hallituksia, jota tämä ilmeisesti tarkoittaisi, olisimme kyllä erittäin syvissä vesissä demokratian toteutumisen kanssa, Lohi vastaa.
Lohen mukaan hallituspuolueista kuuluvien hyvinvointialueiden määrään tai aluevaltuustojen lakkauttamiseen liittyvien puheiden tarkoitus on ohjata ihmisten huomio lähipalveluiden turvaamisesta ”hallintoleikkiin” eli rakenteiden arvosteluun.
– Hallitus on omilla toimillaan syventänyt hyvinvointialueiden rahoituskriisiä ja sitä kautta kykyä turvata ihmisten lähipalvelut – tästä nyt halutaan katse pois.