Hem Underhållning Martin Fröst förvandlar skärvor av kaos till ljuv musik

Martin Fröst förvandlar skärvor av kaos till ljuv musik

förbi admin
0 kommentar

För en tid sedan drabbades den klassiska klarinettisten Martin Fröst av sitt hittills allvarligaste anfall av Ménières sjukdom medan han körde bil och tappade kontrollen helt. Ur det kaos som följde uppstod skärvor av former och språk och en antydan till ljus i honom. En mosaik av musikaliska minnen, ända från den tidigaste barndomen, som blev passager till ett återinträdande i livet. Men nu i en starkare och mera kontrastrik belysning.

Med sina vänner Sébastian Dubé på kontrabas och Roland Pöntinen på piano har detta resulterat i en skiva som gestaltar denna pånyttfödelse och som har en stor musikalisk spännvidd. Här samsas en kokong spunnen av ljuvt sammanbindande melodier med omvärldens utmanande lockrop och hängivna utflykter i det oförutsägbara där gränserna för improvisation och virtuositet kan överskridas. Som i Chick Coreas ”Armando’s rhumba”, Hugo Alfvéns ”Vallflickans dans” och Richard Rodgers ”It never entered my mind”.

Men här finns också en sällsamt ömsint och hudnära sensibilitet i trions samspel när det kommer till låtarna av barocktonsättare som Antonio Cesti, Henry Purcell, Domenico Scarlatti, Georg Friedrich Händel, Jean-Philippe Rameau och Johann Sebastian Bach. Intima och stundtals galet irrationella samtal mellan tre nattliga passagerare som lämnat kraschen bakom sig, på väg mot ett uppvaknande.

Bästa spår: ”Intorno all’idol mio”, ”Vallflickans dans”

Läs mer om musik och veckans skivrecensioner

Du kanske också gillar