Hem Världen Martin Gelin: Buffaloskjutningen senaste beviset för USA:s inhemska hot

Martin Gelin: Buffaloskjutningen senaste beviset för USA:s inhemska hot

förbi admin
0 kommentar

Den misstänkta gärningsmannen i Buffalo tycks ha valt ut adressen för lördagens masskjutning med kirurgisk precision. Området är känt för att ha en hög koncentrationen av svarta invånare.

Enligt den misstänkta gärningsmannens manifest var målet att stoppa det som högerextrema i USA kallar ”det stora folkutbytet”. Det är en konspirationsteori som länge spridits bland vita nationalister och extremister i USA, men under de senaste åren även hörts från exempelvis Donald Trump och på tv-kanalen Fox News.

Masskjutningen i Buffalo kan placeras in i en lång rad av högerextrema terrordåd i USA de senaste åren.

I juni 2015 dödade en högerextrem tonåring nio svarta församlingsmedlemmar i en kyrka i Charleston, South Carolina.

De senaste två åren har de högerextrema terrordåden slagit rekord.

2017 dödades 23 latinamerikaner av en nationalistisk Donald Trump-anhängare i El Paso, Texas. Ytterligare 23 personer skadades svårt.

Strax därpå utförde en högerextrem man en attack mot en synagoga i Pittsburgh, där 11 judar dödades.

I lördagens masskjutning i Buffalo dödades tio personer och tre skadades.

FBI har sedan 2011 varnat för att högerextremism är det största inhemska hotet i USA.

Men de senaste två åren har de högerextrema terrordåden slagit rekord.

Enligt tankesmedjan CSIS, som kartlägger hotbilden mot USA, var 2020 det första året då USA haft mer än 100 planerade eller utförda terroristattacker, varav de flesta kom från högerextrema.

Masskjutningen i Buffalo beskrivs som ”rasistiskt” av polisen och är en av en rad högerextrema dåd de senaste åren.

Foto: John Normile/AFP

Det är inte enbart hatbrott mot svarta som ökat, utan även hatbrotten mot latinamerikaner, asiater, judar, muslimer och hbtq-personer.

Den misstänkta gärningsmannen i Buffalo skriver i sitt manifest om om den konspirationsteori som kallas ”det stora folkutbytet”. Teori har sitt ursprung i Europas nationalistiska rörelse, men har i USA anammats av extremister som påstår att vänsterliberaler och judar konspirerat för att ”ersätta” den vita befolkningen i USA med ickevita.

Även gärningsmännen i masskjutningarna i Charleston, El Paso och Pittsburgh gav uttryck för samma konspirationsteori.

Idéerna om ”det stora folkutbytet” hördes länge bara i perifera högerextrema kanaler, men under Donald Trumps fyra år som president blev det vanligare att höra teorin även bland etablerade republikaner.

Fox News-värden Tucker Carlson, som varje kväll når miljontals tittare, har varit särskilt inflytelserik i att ta idén om ”det stora folkutbytet” från extremister och nationalistiska terroristnätverk till den konservativa mittfåran.

Experter på högerextremism och terrorism i USA har länge varnat för att den explosiva retorik som hörs från nationalistiska republikaner.

I en opinionsundersökning av nyhetsbyrån AP i december förra året sade nästan hälften av USA:s republikaner att de tror på konspirationsteorin.

En majoritet av republikaner tror även att det främsta skälet att invandrare kommer till USA är för att påverka landets politiska utveckling. Forskning om gärningsmännen bakom stormningen av kongressen i Washington i januari förra året visar också att vita män som bor i områden där den ickevita befolkningen ökat de senaste åren var överrepresenterade bland de brottsmisstänkta.

Experter på högerextremism och terrorism i USA har länge varnat för att den explosiva retorik som hörs från nationalistiska republikaner som Tucker Carlson, Donald Trump och JD Vance riskerar att öka risken för just den här sortens våldsdåd.

Jonathan Greenblatt på Anti-Defamation League, en organisation som kartlägger extremism och hatbrott, fördömde massakern som det senaste exemplet på rasistiska hatbrott i USA.

– Mycket tyder på att den misstänkte gärningsmannen var starkt influerad av vit makt-ideologi och den antisemitiska, rasistiska konspirationsteorin om ”det stora folkutbytet”. Det här är samma hatiska antisemitiska smörja som inspirerade gärningsmännen i Pittsburgh, El Paso och Charleston, sade Greenblatt i ett pressmeddelande från ADL på lördagen.

Läs mer: Minst tio döda vid masskjutning i Buffalo – hatbrott

Du kanske också gillar