Israel ei ollut pelkästään peukaloinut tiistaina räjähtäneitä äärijärjestö Hizbollahin hakulaitteita vaan valmisti ne, väittävät yhdysvaltalaiset The New York Times -lehti ja uutiskanava ABC.
Niiden mukaan Israel onnistui ujuttamaan laitteet Hizbollahille käyttämällä useita peiteyhtiöitä. Yksi on salaperäisen unkarilaisnaisen nimissä ollut BAC Consulting KFT -yhtiö, mutta tutkimuksia on käynnistetty useissa maissa.
Tuhannet Hizbollahin jäsenten hakulaitteet räjähtivät Libanonissa tiistaina. Seuraavana päivänä alkoivat räjähdellä Hizbollahin radiopuhelimet. Yhteensä ainakin 37 ihmistä on kuollut ja lähes 3 000 haavoittunut.
Israel ei ole vahvistanut tai kiistänyt osallisuuttaan räjähdyksiin. Lukuisat tiedustelu- ja puolustuslähteet ovat kuitenkin sanoneet medialle, että Israel oli räjähdysten takana.
Israelin uskotaan kätkeneen laitteisiin räjähteitä, jotka aktivoituivat tekstiviestikoodilla. Uutistoimisto Reutersin libanonilaislähteiden mukaan räjähde oli pentaerytritolitetranitraattia, joka on helposti räjähtävää.
Peitefirmoja ja jopa vuosien suunnittelua
The New York Timesin mukaan Israel suunnitteli räjäytysoperaatiota jo ennen kuin Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah helmikuussa kehotti järjestöään luopumaan matkapuhelimista ja siirtymään hakulaitteiden käyttöön yhteydenpidossaan.
Hizbollah uskoi olevansa paremmassa turvassa siirtymällä alkeellisempiin viestintäkeinoihin, koska Israel oli käyttänyt kehittynyttä teknologiaa operaatioissaan.
ABC:n lainaaman yhdysvaltalaislähteen mukaan Israel on jo ainakin 15 vuotta suunnitellut ujuttautumista Hizbollahin hankintaketjuun. Israelille avautui tilaisuus, kun Hizbollah tilasi 5 000 hakulaitetta.
ABC:n lähde sanoo, että Israelin tiedusteluviranomaiset työskentelivät useiden peiteyhtiöiden kerrostuman suojissa. Hakulaitteiden valmistajana oli laillinen yhtiö. Ainakin osa peiteyhtiöistä oli tietämättömiä siitä, kelle he todellisuudessa työskentelivät.
Tilaus Taiwanista
Äärijärjestö Hizbollah tilasi räjähtäneet AR-924-malliset hakulaitteet taiwanilaiselta Gold Apollo -yhtiöltä. Yhtiö on kuitenkin sanonut, ettei se valmistanut laitteita, vaan ne teki lisenssillä unkarilainen BAC Consulting KFT.
Gold Apollon johtaja Hsu Ching-kuang sanoo, että Hizbollahin saamat hakulaitteet ovat täysin erilaisia kuin Gold Apollon omat mallit ja niissä on erilainen mikrosiru.
Hizbollahin edustaja on kertonut uutistoimisto AP:lle, että hakulaitteet olivat uutta mallia, jota järjestö ei ole aiemmin käyttänyt.
Taiwan on käynnistänyt tutkimuksen asiasta. Maan hallituksen mukaan mitään Hizbollahin saamien hakulaitteiden osista ei ole tehty Taiwanissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Mutta muutkaan tutkintalinjat eivät ole paljastaneet valmistajaa.
Unkarilainen ”mysteerinainen” suomalaisen sivuston haastattelussa
Myös Unkarissa on selvitelty hakulaitejupakkaa sen jälkeen, kun Gold Apollo ilmoitti laitteiden toimittajaksi vuonna 2022 perustetun budapestilaisen BAC Consulting KFT:n.
Oppositio on vaatinut tutkimusta siitä, tiesikö Unkarin hallitus Mossadin operaatiosta sekä pidätysmääräystä BAC Consulting KFT:n toimitusjohtajasta Cristiana Bársony-Arcidiaconosta.
Useat mediat ja uutistoimistot ovat yrittäneet tavoitella Bársony-Arcidiaconoa, mutta hän välttelee julkisuutta. Yhdysvaltalainen uutiskanava NBC onnistui kuitenkin tavoittamaan ”mysteerinaiseksi” mediassa nimitetyn toimitusjohtajan puhelimitse.
Bársony-Arcidiacono myönsi, että hänen yhtiönsä tekee yhteistyötä Gold Apollon kanssa. Hän kuitenkin kiisti valmistavansa hakulaitteita ja sanoo olevansa vain välittäjä.
Helmikuussa suomalainen verkkosivusto solved.fi julkaisi artikkelin, jossa Bársony-Arcidiacono esiteltiin ”viikon asiantuntijana”.
– Jos sinulla on haaste ja haluat ajatella laatikon ulkopuolelta, tuo se minulle ja ratkaisemme sen yhdessä, Bársony-Arcidiacono sanoi artikkelissa.
Solved kertoo kokoavansa yhteen ”kestävien ratkaisujen asiantuntijoita”. Solved poisti artikkelin netistä Libanonin räjähdysten jälkeen.
Unkarin pääministerin edustaja sanoi keskiviikkona viestipalvelu X:ssä, etteivät Libanonissa räjähtäneet hakulaitteet ole koskaan olleet Unkarissa.
Bulgariassa ja Norjassakin tutkimuksia
Myös Bulgariassa on käynnistynyt tutkimus siitä, ulottuvatko hakulaitetilauksen lonkerot maahan. Tutkimuksen käynnisti nimettömien lähteiden väite, että Sofiassa toimiva konsulttiyritys Norta Global olisi tuonut hakulaitteet Bulgariaan ja toimittanut ne Hizbollahille Libanoniin.
Yhtiön omistaja on norjalainen Rinson Jose. Yhtiö on perustettu pari vuotta sitten kuten tapaukseen liitetty unkarilaisyhtiökin, kertoo uutiskanava CBS.
Norta Globalin nettisivuille ei päässyt epäilyn tultua julki.
Myös Norjan poliisi selvittää yhtiön kytköstä hakulaitteisiin, kertoo uutistoimisto NTB uutistoimisto STT:n mukaan.
Bulgarian turvallisuuspalvelu Dans ilmoitti kuitenkin perjantaina, ettei hakulaitteita ole tuotu Bulgariaan, viety sieltä tai valmistettu siellä. Myöskään Norta tai sen norjalaisomistaja eivät ole ostaneet tai myyneet hakulaitteita Bulgariassa ainakaan laillisesti, Dans sanoi.
Räjähtäneet radiopuhelimet vanhaa mallistoa
Vain päivä hakulaitteiden räjähtämisen jälkeen Libanonissa kylvivät tuhoa Hizbollahin radiopuhelinten räjähdykset.
Myös radiopuhelinten alkuperä on epäselvä. Ne vaikuttavat olevan japanilaisen Icom-yhtiön puhelimia. Icom kuitenkin kiistää, että sen puhelimiin olisi voitu valmistuksen aikana asentaa räjähteitä.
Icomin mukaan räjähtäneet puhelimet ovat mallia, jonka valmistaminen loppui vuosikymmen sitten. Useimmat yhä myynnissä olevat ovat väärennöksiä, yhtiö sanoo BBC:n mukaan. Myös niiden akkujen valmistus on lopetettu.
Yhtiön mukaan ei ole mahdollista vahvistaa, olivatko räjähtäneet IC-V82s-radiopuhelimet Icomin suoraan vai välittäjän kautta ulkomaille viemiä – mikäli ne eivät olleet väärennöksiä.