Washingtonissa Yhdysvalloissa on viiden viikon ajan käyty oikeutta teknologiajätti Metan roolista sosiaalisen median markkinoilla. Kyseessä on merkittävä oikeudenkäynti, jonka seurauksena Meta voi joutua luopumaan sekä Instagramista että Whatsappista.
Yhdysvaltain kauppakomissio FTC:n mukaan Meta (silloinen Facebook) on vääristänyt kilpailua ostamalla potentiaaliset kilpailijat itselleen. FTC katsoo, että Instagramin ja Whatsappin hankinnat keskittivät sosiaalisen median markkinat Facebookin haltuun.
Kiistan keskiössä on kyse siitä, miten markkinat määritellään.
Meta katsoo toimivansa laajoilla viihdemarkkinoilla, joilla sen kilpailijoita ovat kaikki suoratoistopalvelut ja vapaa-ajan harrastukset. Näillä markkinoilla kenelläkään ei ole monopoliasemaa.
Kauppakomissio määrittelee markkinoiksi ”henkilökohtaisen sosiaalisen verkostoitumisen”, eli toisin sanoen perheenjäsenistä ja ystävistä muodostuvat yhteydet. Käytännössä kauppakomissio on sitä mieltä, että Metan ainoat todelliset kilpailijat ovat katoavista kuvaviesteistä tunnettu Snapchat-sovellus ja melko tuntematon Mewe-sovellus.
Jos oikeus tulkitsee, että Snapchat (jonka Facebook yritti ostaa 6 miljardilla dollarilla vuonna 2013) ja Mewe ovat Metan todelliset kilpailijat Tiktokin ja Youtuben sijaan, yhtiötä saattaa odottaa pilkkominen.
FTC:n mukaan itsenäisinä yhtiöinä Instagram ja Whatsapp lisäisivät kilpailua ja innovointia. Ne voisivat erottautua esimerkiksi paremman tietosuojan avulla.
Kauppakomissio sai oman urakkansa valmiiksi viime viikon torstaina. Seuraavaksi on Metan vuoro esitellä oma näkemyksensä asiaan.
Kyse vuosia vanhoista kaupoista
Facebook osti kuvasovellus Instagramin vuonna 2012 miljardilla dollarilla. Summaa pidettiin aikanaan suurena 30 miljoonan käyttäjän sovelluksesta.
Facebookin omistuksessa Instagramin käyttäjämäärät kasvoivat yli kahteen miljardiin. Tämä onkin yksi Metan puolustuksen kivijaloista. Yhtiö katsoo, ettei Instagramista olisi koskaan tullut yhtä suosittua sovellusta ilman emoyhtiön tukea.
Selvää kuitenkin on, että kauppojen taustalla oli pyrkimys päästä eroon mahdollisesta kilpailijasta. Tämä käy ilmi oikeudenkäynnissä esille nousseesta sähköpostista, jossa Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg suoraan myöntää asian.
Tämän sai huomata myös Instagramin perustaja Kevin Systrom, joka kertoi oikeudessa pettyneensä Zuckerbergin antamaan tukeen. Systromin mukaan Zuckerberg ei suostunut antamaan kasvavalle Instagramille kaikkia resursseja, koska hän koki Instagramin uhkana Facebook-sovellukselle.
Petetyiksi tunsivat joutuneensa myös Whatsappin perustajat, jotka myivät yrityksensä Facebookille 19 miljardilla dollarilla vuonna 2014. He kokevat, että Facebookin tapa kaupallistaa sovellus ei sopinut yhtiön alkuperäiseen visioon.
Oikeudenkäyntiasiakirjoista käy ilmi, että Zuckerberg tarjosi niin paljon rahaa, etteivät vastahakoisesti myymiseen suhtautuvat Whatsappin perustajat voineet enää kieltäytyä.
Viranomaiset hyväksyivät kaupat
Meta on nostanut esille, että FTC hyväksyi aikoinaan molemmat kaupat. Lisäksi yhtiö katsoo, että markkinatilanne on muuttunut merkittävästi siitä, kun FTC aloitti tutkinnan yhtiötä vastaan.
FTC nosti ensimmäisen kanteen Metaa vastaan joulukuussa 2020. Tuolloin lyhytvideosovellus Tiktok oli jo merkittävä alusta, mutta sen käyttäjämäärät jäivät kauas Instagramin taakse. Nyt se on noussut Instagramin rinnalle.
Liittovaltion tuomari hylkäsi tämän kanteen, koska siinä ei hänen mukaansa ollut tarpeeksi näyttöä Facebookin monopoliasemasta. FTC tarkensi määritelmäänsä markkinoista ja kokeili uudestaan.
Uusi määritelmä meni liittovaltion tuomarilta läpi ja nyt kuusi vuotta sitten käynnistynyt tutkinta 13 vuotta vanhoista yrityskaupoista on oikeuden käsiteltävänä.
Zuckerberg on tavannut Trumpin useaan otteeseen
Washingtonissa niin demokraatit kuin republikaanit suhtautuvat kriittisesti Metaan. Yksi kovaäänisimmistä kriitikoista on ollut presidentti Donald Trump, joka kimpaantui toden teolla Zuckerbergille sen jälkeen, kun Facebook jäädytti Trumpin tilit kongressitalon valtauksen jälkeen.
Vaalikampanjoinnin keskellä Trump uhkasi Zuckerbergiä vankilalla ja kutsui tätä kansan viholliseksi.
Viime kuukausina Trumpin lausunnot ovat muuttuneet. Lieventyneisiin näkemyksiin on vaikuttanut se, että Meta lahjoitti miljoona dollaria Trumpin virkaanastujaisrahastoon. Lisäksi yhtiö kertoi tammikuussa päässeensä yhteisymmärrykseen Trumpin kanssa tämän tilien jäädyttämisistä. Yhteisymmärrys maksoi Metalle 25 miljoonaa dollaria.
Lompakon raottamisen lisäksi Zuckerberg on tavannut Trumpin tämän vuoden aikana jo ainakin kolme kertaa. Metan lobbaaminen on niin kovaa, että osan Trumpin lähipiiristä kerrotaan jo turhautuneen some-miljardöörin toimintaan.
Zuckerberg vaikuttaa luottavaiselta
Vielä on epäselvää, kuinka hyvin Zuckerbergin liehittely-yritykset ovat toimineet. Zuckerberg tuntuu olevan luottavainen siihen, että joko Meta voittaa oikeudessa tai Trump päättää puuttua oikeudenkäyntiin.
Trump on jo puuttunut FTC:n toimintaan. Maaliskuussa Trump erotti kauppakomission kaksi demokraattijäsentä. Kyseessä on poikkeuksellinen teko, sillä yleensä komissaarit nimitetään viisihenkiseen komissioon määräajaksi, eikä heitä eroteta ilman perusteluja.
Tämä voi enteillä linjaa, joissa teknologiajäteille annetaan enemmän tilaa tehdä yrityskauppoja.
Zuckerbergin itsevarmuudesta kertoo myös se, että hän tarjoutui maksamaan FTC:lle 450 miljoonaa dollaria asian sopimisesta. Lopulta hän nosti tarjouksen miljardiin dollariin, mikä on edelleen pieni summa yhtiölle, joka tekee voittoa muutaman kymmenen miljardia dollaria joka vuosineljännes.
Toisaalta epäluuloisuus Metaa kohtaan on juurtunut syvälle republikaaneihin.
Ennen oikeudenkäynnin alkua verkkojulkaisu Semafor uutisoi, että Trumpin hallinnossa on henkilöitä, jotka yrittävät varmistaa, ettei Trump muuta mieltään Metan suhteen. He näkevät yhä, että Meta ja Zuckerberg ovat vihollisia, joiden kanssa ei pidä tehdä sopimuksia.
Yksi näistä henkilöistä on FTC:n uusi johtaja Andrew Ferguson.
Katso Ulkolinjan dokumentti: Zuckerbergin maailma