Yliopistorehtorin kirjoittama kolumni käynnisti keskustelun metsätutkijoiden kokemasta painostuksesta. Metsäalan vaikuttajien mukaan esimerkit kertovat menneestä ajasta.
Itä-Suomen yliopiston rehtorin Tapio Määtän kolumni Suomen Kuvalehdessä käynnisti sosiaalisessa mediassa keskustelun siitä, miten metsäalan toimijat yrittävät vaikuttaa metsätutkimukseen Suomessa.
Ylen haastattelemat tutkijat kertovat vuosien ja vuosikymmenten varrelta tapauksista, joissa yritykset, etujärjestöt tai virkamiehet ovat yrittäneet jopa vaientaa tutkimuksen.
Takavuosina vaiennusyritykseen ovat syyllistyneet professori Kaisa Raition mukaan muun muassa Metsähallituksen edustajat.
Nykypäivänä tällainen ei olisi mahdollista, sanoo Metsähallituksen metsienkäyttö- ja suunnittelujohtaja Hannu Lehtonen.
– Ei kuulu meidän toimintatapoihin ollenkaan, Lehtonen toteaa.
Lehtonen huomauttaa, että Metsähallitukseen viittaava tapaus Ylen artikkelissa on parinkymmenen vuoden takaa. Se ei silti ole hyväksyttävää.
– Ilman muuta olemme pahoillamme, että tutkija on joutunut tällaisen epäasiallisen kohtelun kohteeksi joutunut, hän sanoo.
”On parempi osallistua keskusteluun”
Metsähallitus on Lehtosen mukaan aktiivisesti mukana metsäntutkimuksessa, mutta ei pyri vaikuttamaan siihen.
– On tutkimuksen suola, että tulee erilaisia näkökulmia, joiden perusteella tehdään johtopäätöksiä siitä, miten edetään.
Professori Janne Kotiaho kertoo, ettei osa tutkijoista osallistu keskusteluun, koska he pelkäävät ryöpytystä. Lehtonen pitää tätä huolestuttavana.
– Entisenä tutkijana voin sanoa, että on parempi osallistua keskusteluun. Ei pitäisi olla pelkoa siitä, miten asiaan suhtaudutaan.
Hannu Lehtonen kertoo, miten Metsähallitus osallistuu metsäntutkimukseen:
Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi kiistää jyrkästi epäilyt siitä, että toimiala painostaisi metsätutkijoita. Hän toteaa, ettei Metsäteollisuus ”tölvi minkään tutkimusorganisaation tutkijoita”.
Niemi pitää julkisuuteen tuotuja väitteitä vanhanaikaisina, eikä tunnista niitä tässä päivässä.
– Metsäteollisuus arvostaa suomalaista riippumatonta tutkimusta. Teemme jatkuvasti tiivistä ja rakentavaa yhteistyötä eri tutkimusorganisaatioiden kanssa.
Toiminnan pohjana on hänen mukaansa monipuolinen ja laaja-alainen tutkittu tieto.
– On tärkeää, että tutkimus on myös jatkossa monipuolista ja se tarkastelee metsiä ekologisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta, hän toteaa.
Niemi toteaa, että metsäteollisuus on tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa ja siksi hänen mukaansa myös aktiivisen keskustelun osapuoli. Erilaisten näkökulmien ymmärtäminen on Niemen mukaan osa suomalaisen metsäalan vahvuutta.
Metsäteollisuus ja Greenpeace keskustelivat metsistä Ylen A-Studiossa:
MTK:n Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola puolustaa Ylen artikkelissa metsäntutkimukseen kohdistamaansa kipakkaa arvostelua. Hän toivoo, että metsän tutkimusaineistoja hyödyntävät tutkijat olisivat aktiivisia metsäkeskustelussa
Mikko Tiirola kertoi näkemyksiään myös Ylen Radio Suomen päivässä: