Hem Världen Michael Winiarski: Ingen rysk kaviar vid årets toppmöte i Davos

Michael Winiarski: Ingen rysk kaviar vid årets toppmöte i Davos

förbi admin
0 kommentar

Det har gått mer än två år sedan World Economic Forum (WEF) senast samlades i Davos. Det var i slutet av januari 2020, och en stor del av alla samtalen på den stora sammankomsten av världens rika och mäktiga handlade då på ett eller annat sätt om klimatet, och om att vi måste göra en riktig omställning. ”Hållbarhet” var det årets tema.

Klimataktivisten Greta Thunberg var där, och skällde ut världens regeringar för att inte göra något allvarlig för att rädda jorden undan fossildöden.

Även president Donald Trump dök upp, men mest för att skryta om hur mycket olja, kol och gas som USA producerar.

Trots att det bara var några år sedan var detta en helt annan värld. Då kunde ännu ingen ana att världen inom några veckor skulle lamslås av den värsta globala hälsokrisen på många årtionden. Ett tidigare okänt, mystisk virus upptäcktes i Kina, och inom kort blev det en pandemi som fick världsekonomin att ta storstryk.

I år saknas helt officiella deltagare från Ryssland.

Två och ett halvt år senare – efter en period då coronaviruset har skördat miljoner offer – möts dussintals stats- och regeringschefer i den schweiziska bergsbyn, inte som brukligt i snöskrud, utan med gassande vårsol mellan alpdalarna.

I år befinner vi oss i ett nytt läge. Inte för att klimatkrisen på något sätt skulle vara på väg att lösas, utan för att för World Economic Forum genomförs mitt under det största kriget i Europa sedan 1945.

Det präglar på flera sätt mötet i Davos. Tidigare år brukade många ryska politiker, ekonomer och Kremltrogna oligarker som Oleg Deripaska, Alisher Usmanov och Viktor Vekselberg synas i vimlet. På Russia House mitt på Davos Promenade serverades skedvis med rysk kaviar och champagnen flödade.

I år saknas helt officiella deltagare från Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin deltog via länk vid förra årets möte i Davos.

Foto: Mikhail Klimentyev

Klaus Schwab, WEF:s grundare, som har känt Putin sedan tidigt 1990-tal, fick förra året, i januari 2021, den ryske presidenten att framträda online i en virtuell version av Davosmötet. Då sade Schwab att Putins röst är ”oundgänglig” i världens affärer. Det påverkades inte ens av den illegala annekteringen av Krim 2014; året därpå fick Putin en inbjudan till WEF, som han dock tackade nej till.

Rysslands invasion den 24 februari förändrade allt. Nu är Rysslands makthavare är mer eller mindre totalt isolerade i väst. Även rent praktiskt, eftersom många ryska deltagare omfattas av EU:s, USA:s och Schweiz sanktioner. Brytningen med Ryssland är ett hårt ekonomiskt slag mot Davos-mötet, som redan var drabbat av pandemin. En stor del av WEF:s väldiga budget på hundratals miljoner dollar har täckts av ryska storföretag och oligarker.

Så i år blir det ingen Putin, inte heller någon president från Kina och USA. Däremot ska Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som slåss för sitt lands överlevnad, framträda i Davos, om än via storskärm från Kiev.

Du kanske också gillar