Barnier on toiminut brexit-pääneuvottelijana ja EU-komissaarina.
Simo Ortamo,
Paula Tapiola
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on nimittänyt Ranskan seuraavaksi pääministeriksi Michel Barnierin. Macron on pyytänyt tätä muodostamaan yhtenäistävän hallituksen palvelemaan maata ja Ranskan kansaa.
73-vuotias Barnier on kokenut politiikko, jonka poliittinen ura on kestänyt yli 50 vuotta. Hän on ollut tiukissa paikoissa, muun muassa johtamassa Euroopan unionin brexit-neuvottelutiimiä vuosina 2016–2021.
Barnier on toiminut myös EU:n sisämarkkina- ja palvelukomissaarina vuosina 2010–2014 ja aluepolitiikasta vastaavana komissaarina vuosina 1999–2004 sekä eri ministeritehtävissä Ranskassa. Hän on ollut ympäristö-, maatalous-, Eurooppa- ja ulkoministeri.
Barnier on edustanut Ranskan keskustaoikeistolaisia puolueita. Hän pyrki republikaanipuolue LR:n presidenttiehdokkaaksi vuonna 2021, muttei tullut valituksi.
Vaikea poliittinen tilanne
Ranskan poliittinen tilanne on ollut jumissa sen jälkeen, kun heinäkuun parlamenttivaaleissa mikään poliittinen ryhmä ei saanut enemmistöä.
Macron on käynyt vasemmistolaisten ja keskustalaisten puolueiden kanssa neuvotteluja useista pääministeriehdokkaista, mutta kukaan heistä ei saanut riittävästi tukea.
Nimettömänä esiintyvä väistyvän hallituksen ministeri arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Barnier on suosittu oikeistoa edustavien parlamenttijäsenten keskuudessa, olematta ärsyttävä vasemmiston parlamenttijäsenille.
Suurimpien puolueiden joukkoon parlamenttivaaleissa noussut kansallinen liittouma sanoo ”panneensa merkille” Barnierin valinnan.
– Arvioimme hänen yleisen poliittisen puheensa, hänen budjettipäätöksensä ja toimintansa todisteiden perusteella, kansallisen liittouman puheenjohtaja Jordan Bardella kirjoitti lyhytviestipalvelu X:ssä.
Laitavasemmiston johtaja Jean-Luc Melanchon suhtautuu Barnierin nimitykseen kriittisemmin. Melanchon arvioi, että Barnier ei tule saamaan kansalliskokouksen eli parlamentin enemmistön tukea.
– Vaalit on varastettu, Melanchon sanoi.
Kansalliskokouksessa on heinäkuun parlamenttivaalien tuloksena kolme pääryhmittymää: vasemmisto, keskusta ja laitaoikeisto.
Lähteet: AFP, Reuters, AP
Korjattu 5. syyskuuta kello 15.09 kansallinen rintama kansalliseksi liittoumaksi.