Silminnäkijä teki rikosilmoituksen sastamalaisen kerrostalon katolta hävitetystä lokin pesästä ja poikasista. Poliisi selvittää tapahtumien kulkua.
Lokinpesän hävittäminen kerrostalon katolta on poikinut rikosilmoituksen Sastamalassa.
Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen mukaan kaksi miestä oli kiivennyt talon katolle ja hävittänyt sieltä löytyneen lokinpesän. Miehet harjasivat pesän poikasineen alas katolta.
Ilmoituksen luonnonsuojelurikoksesta teki paikalle osunut silminnäkijä. Teko tapahtui toukokuun viimeisellä viikolla.
Lokkien pesien hävittäminen ja poikasten tappaminen vaatii viranomaiselta poikkeusluvan. Kalalokki, naurulokki, selkälokki, pikkulokki ja kalatiira ovat rauhoitettuja lintulajeja, joiden pesiin puuttuminen ilman lupaa on kiellettyä.
Harmaalokki ja merilokki eivät ole rauhoitettuja, mutta niidenkin pesiä suojaa pesimärauha maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana.
Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Petteri Kuorikoski kertoo, että tapahtumasta on kirjattu ilmoitus luonnonsuojelurikoksesta.
Poliisi selvittää nyt, mitä tarkalleen on tapahtunut ja onko tapauksessa rikottu lakia. Kuorikosken mukaan vastaavat tilanteet eivät ole täysin harvinaisia.
– Poliisi saa kevään ja alkukesän aikana ilmoituksia sekä häiritsevistä lokeista että pesien hävittämisestä.
Lokkien pesintää voi torjua jo ennakolta
Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen suojeluvastaava Jukka T. Helinin mukaan pesän hävittäminen ilman poikkeuslupaa on selkeästi kiellettyä.
– Tässä on voinut täyttyä muukin lainrikkomus kuin pelkästään luonnonsuojelulain rikkomus, koska tässä aiheutetaan poikasille kärsimystä, jos ne jäävät henkiin sinne alas.
Helin muistuttaa, että lokkien pesintää voi estää jo ennakkotoimin. Esimerkiksi muovipressua voidaan levittää katolle ajoissa keväällä, jolloin siitä tulee niin liukas, etteivät pesät pysy katolla. Lisäksi on olemassa erilaisia karkotteita kuten siimoja tai leijoja.
– Linnut tosin tottuvat karkottimiin helposti, joten niitä pitäisi vaihdella säännöllisesti.
Halinin mukaan katolla voi myös käydä piipahtamassa eri aikaan päivästä ennen lintujen pesintää, jolloin lokit toteavat paikan liian rauhattomaksi pesintään.
– On siis mahdollista pyrkiä estämään pesintöjä jo etukäteen pysyvästi sellaisilla paikoilla, joihin lokkien ei haluta pesivän. Silloin ei tarvitse joka vuosi hävittää pesiä, Helin ohjeistaa.
Kaupunkiympäristössä yhteiselo lintujen kanssa on Helinin mukaan mahdollista, kun ihmiset ottavat linnut huomioon. Jos pesä on paikassa, jossa se aiheuttaa vaaraa, voidaan hakea poikkeuslupaa pesän siirtämiseen.
Rauhoitettujen lokkilajien ja muidenkin rauhoitettujen lintulajien poikkeusluvat myöntää koko maassa Varsinais-Suomen ely-keskus.
– Aika usein ihmiset voivat muuttaa omaa kulkureittiään, jos lintu varoittelee tai tekee hyökkäyksiä. Silloin kannattaa tarkistella ympäristöä ja pyrkiä kiertämään paikka.