Suomalaisen nautatalouden ongelmat eivät tarkoita vain kauppojen jauhelihaa. Tulevaisuudessa pulaa voi olla kaikesta kotimaisesta naudanlihasta.
Kauppojen lihahyllyillä on pitkään ollut pulaa naudan jauhelihasta. Kyse ei ole kuitenkaan vain jauhelihaan liittyvistä ongelmista, vaan koko naudanlihamarkkinat ovat Suomessa haasteiden edessä.
Naudanlihatiloja on ajettu alas kiihtyvällä tahdilla viime vuosina.
Lihatilalliset kertovat, että tilat ovat vaikeuksissa, koska naudanlihasta maksettavat tuottajahinnat ovat Suomessa laahanneet pitkään verrattuna moniin muihin Euroopan maihin.
Sysmäläinen Mikko Sippola on sukutilansa 16. isäntä. Tila harjoittaa lihakarjan kasvatusta ja jalostusta. Tilalla on yhteensä noin 200 nautaa.
Sippola kertoo, että tilan toiminta on ollut kannattamatonta jo kolme vuotta ja edessä saattaa olla lihakarjasta luopuminen.
– Miinukset on maksettava, ja tässä tapauksessa se tarkoittaisi, että eläimet pois, kaluston myymistä ja pellot vuokralle. Sitten olisi keksittävä muuta, Sippola sanoo.
Naudanlihasta maksettavat tuottajahinnat ovat olleet alkuvuonna maltillisessa kasvussa. Hintavertailussa Suomi on kuitenkin kaukana monista muista EU-maista. Keskimääräiset tuottajahinnat ovat Suomessa pitkään olleet noin neljän euron luokkaa, kun taas useissa Euroopan maissa kilohinnat liikkuvat seitsemän euron tienoilla.
– Vielä ei ole tullut mitään sellaista signaalia, että Suomessa mikään menisi parempaan suuntaan, Sippola summaa.
Tilanne on Sippolan mukaan niin nurinkurinen, että muun muassa Puolasta on pyritty tulemaan naudanlihamarkkinoille Suomeen, koska lihan sisäänostohinta on täällä huomattavasti alhaisempi.
– Joka puolella Eurooppaa, ehkä Kreikkaa lukuun ottamatta, tuottajahinta on merkittävästi korkeampi kuin Suomessa.
Kysynnän ja tarjonnan lait eivät päde naudanlihaan
Naudanlihamarkkinat liittyvät Suomessa maidontuotantoon. Maitotiloilta tulee vasikoita nautatiloille ja sitä kautta markkinoille riippumatta siitä, millainen on vallitseva kysyntä- ja tarjontatilanne.
Kyse on myös karjan kasvattamisesta, joka vie aikaa. Jos lihaa ei ole tuotannossa riittävästi, sitä ei ilmesty markkinoille edes hinnan noustessa.
Naudanlihan tuotanto on siis joustamatonta suhteessa tuottajahintaan.
Maatalousekonomisti Kyösti Arovuoren mukaan tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa.
– Suomessa hinnat seuraavat yleensä maailmalla tapahtuvia muutoksia, mutta usein viiveellä. Markkinatilanne ja niukkuus johtavat tuottajahintojen nousuun myös Suomessa, mutta muutosten suuruus on arvoitus.
Naudanlihan hintaan vaikuttaa väistämättä myös nautojen määrä. Viime vuosina naudanlihatuotanto on kasvanut, koska teurastuksia on lisätty. Suurelta osin tämä johtuu tuotantorakenteen muutoksesta, jonka vuoksi maitotilat vähenevät Suomessa. Pitkällä aikavälillä Arovuoren mukaan tuotanto laskee, kun nautojen määrä vähenee.
Atria ja etujärjestö korottaisivat tuottajahintoja – kauppa ei kommentoi
Karjankasvattajat ovat vahvasti sitä mieltä, että tuottajahintoja on korotettava lähemmäs Euroopan keskimääräisiä hintoja, jotta kotimainen lihantuotanto voidaan turvata.
Maatalousyrittäjien etujärjestö MTK:n nautaverkoston puheenjohtaja Jaakko Isomäen resepti terveempiin naudanlihamarkkinoihin on yksinkertainen: naudanlihan hinnan pitää nousta kaupoissa.
– Elintarvikemarkkinat eivät toimi Suomessa. Tulonjako on saatava terveemmäksi, summaa Isomäki.
Yhden Suomen suurimmista lihataloista, Atrian, lihaliiketoiminnasta ja viennistä vastaava johtaja Markku Hirvijärvi toteaa, että lihatalojen on pystyttävä nostamaan tuottajahintoja edelleen. Tämä merkitsee väistämättä myös hintojen nousua kaupalle ja kuluttajille.
Suurimmat kauppaketjut, SOK ja Kesko, eivät ota kantaa naudanlihan mahdollisiin hinnankorotuksiin vedoten markkina-asemaansa ja kilpailulainsäädäntöön.
Videolla Mikko Sippola kertoo lihatilansa talousahdingosta: