Poliitikoilta on satanut ideoita hyvinvointialueiden rahoituskriisin ratkaisemiseksi. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso painottaa, ettei pikaratkaisuja ole.
Tulikukka de Fresnes,
Simo Kymäläinen
Hyvinvointialueiden alijäämän arvioidaan kasvavan tänä vuonna yhteensä yli 1,4 miljardiin euroon. Arvio alijäämästä kasvoi touko–kesäkuussa noin 170 miljoonaa euroa.
Hyvinvointialueiden pitää itse jarruttaa kustannusten nousua, jotta palvelut voidaan turvata, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.).
– Alueiden omat toimet ovat ehdottomasti se, joka ratkaisee sote-uudistuksen tulevaisuuden, Juuso kommentoi asiaa Ylelle Kouvolassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.
VM: Päätös ”tarkkailusta” vielä auki
Pahimmin kriisiytyneitä hyvinvointialueita uhkaa niiden itsehallintoa kaventava arviointimenettely. Valtio voisi ohjata niitä lainanottovaltuuksien kautta, ja lopulta menettely voisi johtaa alueiden pakkoliitoksiin.
Helsingin Sanomien mukaan prosessia edeltävässä erityistarkkailussa on nyt viisi aluetta: Lappi, Kanta-Häme, Vantaa–Kerava, Itä-Uusimaa sekä Keski-Suomi. Niissä alijäämä on asukaslukuun suhteutettuna suurin.
Valtiovarainministeriön osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen hyvinvointialueiden ohjausosastolta ei nimeä mahdolliseen erityistarkkailuun joutuvia alueita, sillä päätöstä ei ole vielä tehty.
Ahosen mukaan on kuitenkin selvästi nähtävissä, että alueet ovat eriytyneet kahteen joukkoon.
– On alueita, joilla tällä hetkellä talouden tilanne on kohtuullinen, vaikkei välttämättä hyvä. Niillä on kyetty viemään muutosohjelmia eteenpäin. Ja sitten on alueita, joilla on kumuloitunutta alijäämää todella paljon.
Ratkaisu erityiseen tarkkailuun päätyvistä alueista tehdään muutaman viikon kuluessa.
– Kymmenen aluetta täyttää jo yhden taloudellisen kriteerin, jonka perusteella voitaisiin arviointimenettely käynnistää, Ahonen sanoo.
Ehdotuksia sataa, Juuso: ”Mielenkiintoinen”
Rahoituskriisi on saanut niin hyvinvointijohtajat kuin poliitikot esittämään ratkaisuehdotuksia. Tiistaina Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen, kansanedustaja Ville Valkonen (kok.), väläytti aluevaltuustojen lakkauttamista hallinnon keventämiseksi.
Ministeri Juuson mukaan on hyvä, että asiasta käydään laajaa keskustelua.
– On puhuttu maakuntaverosta, alueliitoksista, rahoituslain uudistamisesta. Tämä Ville Valkosen avaus on mielenkiintoinen ja totta kai selvittämisen arvoinen siinä missä nämä muutkin, Juuso kommentoi.
Juuso painottaa, että mikään esitetyistä ehdotuksista ei ole nopea ratkaisu, vaan jokainen vaatii perusteellista selvitystä.
– Soteuudistusta on tehty 15 vuotta eri hallitusten toimesta. Että pystyttäisiin sormea napsauttamalla saamaan ratkaisu, on aika utopistista ajattelua. Pohditaan, keskustellaan, annetaan työrauha, ei panikoiduta, vaikka alijäämät ovat suuria viime vuoden, ja varmaan tämänkin vuoden osalta.