Hem Sverige Misstag att låta Sverige gå med i Nato enligt Turkiets president Erdogan

Misstag att låta Sverige gå med i Nato enligt Turkiets president Erdogan

förbi admin
0 kommentar

Det vore ett misstag att låta Sverige och Finland gå med i Nato.

Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar AFP.

– Det är inget han har framfört till oss, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT Nyheter.

Enligt AFP tror presidenten inte att det vore bra för Turkiet om Sverige och Finland gick med i den militära försvarsalliansen.

– Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap, säger Erdogan.

Som ett av ett 30-tal Natoländer måste Turkiet godkänna en svensk ansökan om Natomedlemskap.

Linde: Inte sagt det till oss

Utrikesminister Ann Linde uppger för SVT Nyheter att hon träffade Erdogan så sent som i onsdags och att de då samtalade om ett eventuellt svenskt medlemskap.

– Vi har en väldigt bra och konstruktiv relation och man har inte framfört något sånt här till oss. Inte heller Natoambassadören, inte någon av de 30 länderna, har framfört något sånt här. Jag hoppas att vi ska kunna samtala om vi väljer att ansöka om Natomedlemskap och att vi får positiva besked från alla länderna, fortsätter hon.

Till Ekot säger Linde att ratificeringsprocesser alltid innehåller osäkerhetsfaktorer.

– Det känner jag mycket väl till som före detta handelsminister. Men det är också så att det finns en väldigt stark önskan från många länder att Sverige och Finland ska bli medlemmar, säger hon.

Reaktioner från Finland

Den finska justitieministern Anna-Maja Henriksson uppger att hon inte är förvånad över den turkiska presidentens utspel.

– På ett sätt är jag inte förvånad. Men samtidigt har jag upplevt att signalerna så här långt har varit andra, säger hon till Dagens industri.

– Man får en liten känsla av att han (Erdogan) av någon orsak har behov att visa att han inte riktigt tycker att det här en så bra idé, fortsätter hon.

”Bör gå med snabbt”

Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö meddelade under torsdagen att de anser att landet bör ansöka om att gå med så snabbt som möjligt.

Riksdagen presenterade sin uppdaterade säkerhetsanalys under en pressträff på fredagen. Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att analysen har mynnat ut i bedömningen att ett Nato-medlemskap skulle öka säkerheten för Sverige.

– Den främsta konsekvensen av ett medlemskap i Nato är att vi skulle omfattas av säkerhetsgarantier och skulle höja tröskeln för militära konflikter, sa Ann Linde på en pressträff.

Även om analysen pekade på många fördelar med ett Natomedlemskap har inget definitivt besked kommit från regeringen än.

Tidigare Nato-utspel

Tidigare har även Kroatiens president Zoran Milanovic ställt sig kritisk till ett svensk och finskt Nato-medlemskap. Under april uppmanade han det kroatiska parlamentet att stoppa ländernas eventuella inträde i försvarsalliansen.

Jens Stoltenberg, Natochef, har tidigare uttalat sig positivt om ett svenskt och finskt medlemskap i försvarsalliansen.

V säger nej

Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej till Nato. Ett av nej-sidans motargument är att mindre demokratiska länder är med i alliansen. Ofta pekar man på Turkiet, som befinner sig i en konflikt med kurderna.

Ett besked om hur Socialdemokraterna ställer sig till Nato kommer på söndag. På måndag väntas riksdagen enligt uppgifter debattera frågan.

Du kanske också gillar