Hem Världen ”Moms and Truckers” bygger republikanska partiet underifrån

”Moms and Truckers” bygger republikanska partiet underifrån

förbi admin
0 kommentar

– Finns det några patrioter på plats?

Guvernörskandidaten Kari Lake ställer frågan och åhörarna i öknen jublar.

De har kommit till Morristown, åtta mil nordväst om Phoenix. Här pågår rock’n’roll-rodeo med kvinnan som vill få makten över Arizona.

Hon låter blicken svepa över publiken, och berättar vad hon ser. Cowboys, bönder, mc-åkare. Människor som hon vill ha med i sin fajt om makten.

De är tuffingar, säger hon.

Kari Lake med angängare.

Foto: Lotta Härdelin

– Jag tror att jag glömde de allra tuffaste som finns, björnmammorna! Oh, ja, det är de som kommer att vinna! Det sägs, och det är fakta, att den farligaste platsen som finns är mellan en björnmamma och hennes unge. Där står vänstern. De kommer att bli sönderrivna i november.

Du vill vinna ett val. Du vill ta makten över en valapparat. Då behöver du folk som Elisha Ferraro.

Hon har en cowboyhatt med amerikanska flaggan och arbetar som volontär för Kari Lakes kampanj.

Hon engagerade sig förra sommaren.

Elisha Ferraro har engagerat sig i ”Mammor för Kari Lake”.

Elisha Ferraro har engagerat sig i ”Mammor för Kari Lake”.

Foto: Lotta Härdelin

– När Kari Lake sa att hon skulle kandidera så gick jag på ett av hennes valmöten. Då kände jag att Gud kallade mig att hjälpa till, säger hon, vid rodeon i Morristown.

På scenen berättar Kari Lake att hon vill skydda barnen från tvång om munskydd och vaccinationer och förhindra lektioner och skolböcker om rasismen i USA – sådant som är grunden i det konservativa kulturkriget 2022.

– Vi behöver skydda friheten. Det är våra barn, inte deras barn. Vi ska ha rätten att bestämma, säger Elisha Ferraro.

Bild 1 av 3
Rodeo på Kari Lakes kampanjmöte i Morristown, Arizona.

Foto: Lotta Härdelin

Bild 2 av 3
”We looooove Kari!” Mycket entusiastiska kvinnor utgör en majoritet av publiken på valmötet i Morristown i Arizona.

Foto: Lotta Härdelin

Bild 3 av 3
Elisha Ferraro är en av kvinnorna som engagerat sig i Kari Lakes kampanj i Arizona.

Foto: Lotta Härdelin


Kampanjen runt Kari Lake har lagt särskilda resurser på organisationen ”Mammor för Kari Lake”. En praktikant fixar möten och sprider politiska budskap om skolorna och tryggheten.

Eldsjälen Elisha Ferraro berättar att hon har fått med sig många mammor.

– Folk tycker att jag har blivit så djärv och att jag säger vad jag tänker, mer än förr. Det är för att jag har sett någon som Kari Lake kliva fram och visa mod, säger hon.

En kvinna i brun skinnjacka, hatt och solglasögon höjer vänsterarmen i en segergest på rodeon.

Hon heter Janae Shamp och kandiderar till delstatssenaten. På sin hemsida attackerar hon alla i partiet som inte håller måttet. Hon kallar dem ”RINO”. Det står för ”republican in name only”.

Janae Shamp kandiderar i Arizonapolitiken och är en hängiven Kari Lake-anhängare.

Janae Shamp kandiderar i Arizonapolitiken och är en hängiven Kari Lake-anhängare.

Foto: Lotta Härdelin

Kari Lake använder samma uttryck, och andra ännu hårdare formuleringar, på scenen i Morristown. Guvernörskandidaten talar om kampen mot råttorna från träsket som sålt ut USA till Kina och gett upp kulturkriget på hemmaplan.

Hon säger också att hon inte kan sova när hon tänker på hur valet i vågmästarstaten Arizona riggades. Och att det inte spelar någon roll om man är cowboy i kostym, lastbilsförare eller hemmamamma.

– Vi ska slåss utav helvete för att rädda detta land!

Slåss av bara helvete, fight like hell.

Bild 1 av 4
På Kari Lakes valmöte hålls även en rodeo för de minsta.

Foto: Lotta Härdelin

Bild 2 av 4
Nötboskap på valmöte.

Foto: Lotta Härdelin

Bild 3 av 4
Rock’n roll rodeo i Morristown för de allra minsta.

Foto: Lotta Härdelin

Bild 4 av 4
Valmötet för Kari Lake är också en familjefest.

Foto: Lotta Härdelin


Donald Trump använde samma formulering när han höll tal i en park söder om Vita huset den 6 januari 2021. Sedan stormade Trumpanhängarna Kapitolium och fem människor dog.

Ändå fortsätter han att sprida propagandan om det stulna valet. Inför mellanårsvalet i höst försöker Trump stärka greppet om partiet. Han ger sin välsignelse till kandidater som ställer upp på hans påståenden om att presidentvalet 2020 var riggat.

Sådana som Kari Lake.

Men vad är hon utan sina gräsrötter?

Våren 2022 ser vi hur Trumprörelsen försöker få en nytändning. Då blir det viktigt med de där lastbilsförarna och mammorna som kvinnan vid rodeon i Morristown pratar om.

Trump satte sin prägel på den konservativa konferensen CPAC i vintras. Lou Marin är mannen som bär omkring på pappdockan med den före detta presidenten i en paus mellan alla tal.

Trump satte sin prägel på den konservativa konferensen CPAC i vintras. Lou Marin är mannen som bär omkring på pappdockan med den före detta presidenten i en paus mellan alla tal.

Foto: Lotta Härdelin

Vi inledde vårt reportage om gräsrotsrörelsen runt Trump på den konservativa konferensen CPAC i slutet av februari. Vi märkte att det var ett par teman som fick i gång besökarna.

När huvudtalaren Donald Trump kom in på lastbilsprotesterna i Kanada jublade publiken.

– Antingen är du på de fredliga förarnas sida. Eller så hör du till fascisterna på vänsterkanten, sade han.

Det var inte bara lastbilsförarna som hyllades på CPAC. Det var också de så kallade mammorna. De hade sina egna programpunkter och sin egen utställningsmonter. I den konservativa rörelsen råder inga tvivel om deras betydelse just nu.

Mycket handlar om frustrationen över restriktionerna i pandemin.  Det har varit bråkigt på många möten i lokala skolstyrelser runtom i USA under de senaste åren, när föräldrar har opponerat sig mot munskydd och andra restriktioner i pandemin.

Förra hösten skickade den nationella skolstyrelseorganisationen National School Boards Association brev till Vita huset och jämställde protesterna runt skolstyrelsemötena med inhemsk terrorism.

Det skapade en motreaktion. I november förra året segrade republikanen Glenn Youngkin i guvernörsvalet i Virginia, genom en allians med föräldrar på den konservativa landsbygden.

Konflikterna runt skolstyrelserna i pandemin är i högsta grad närvarande i politiken i Arizona. I höstas avslöjades att en ordförande för skolstyrelsen i Scottsdale i nordöstra Phoenix förfogade över ett särskilt register över bråkiga föräldrar. Enligt lokala medier ska registret ha innehållit en rad personuppgifter om mammorna och papporna.

Kari Lake gick omgående ut och fördömde mannen som ”en väldigt sjuk individ” som försökte skrämmas med ”kommunist-liknande” metoder.

Före jul gick fem av kvinnorna från registret ut och gav sitt stöd till hennes guvernörskampanj.

Även på CPAC behandlas Kari Lake som en stjärna. I vintras fick hon uppdraget att värma upp publiken före Trump.

Kari Lake hälsar på fans i Morristown.

Kari Lake hälsar på fans i Morristown.

Foto: Lotta Härdelin

Fram till i fjol var hon ankare på en lokal tv-station i Arizona. Nu riktade hon sina båda pekfingrar mot medierna och beskyllde dem för att fejka nyheter och ljuga om valet 2020.

– Jag trodde att jag jobbade för de goda men låt mig säga detta, det finns inga goda i de traditionella mediebolagen!

Det var ett av de två mest elektriska ögonblicken på årets upplaga av CPAC. Det andra var när den forne Brexitpolitikern Nigel Farage fick hela salen att dra efter andan. Han sa rent ut att budskapen om det stulna valet är negativt och tillbakablickande.

Med några få ord fångade han vad som faktiskt är Trumpfalangens dilemma: Hur skapar man en rörelse framåt om man hela tiden vänder sig bakåt?

Kanske är det bara att tuta och köra. Vi beger oss till rostbältet och den amerikanska Mellanvästern.

Brian Brase väntar på att få greppa megafonen vid morgonmötet i Monrovia sydväst om Minneapolis. En av de andra funktionärerna i Folkets konvoj talar.

Brian Brase väntar på att få greppa megafonen vid morgonmötet i Monrovia sydväst om Minneapolis. En av de andra funktionärerna i Folkets konvoj talar.

Foto: Lotta Härdelin

I en lagerlokal i Monrovia, sydväst om Indianapolis, står rebelledaren Brian Brase och pratar i en megafon. Hans budskap till lastbilsförarna är ändå märkvärdigt lågmält.

Han vill inte att de ska köra hela vägen fram till kongressen nere i centrum av Washington. Han är rädd för att det ska uppstå oroligheter som runt den 6 januari 2021.

Därför planerar han att stanna tio mil nordväst om huvudstaden, i en stad som heter Haegerstown.

– Jag ska försöka få politiker att åka dit och träffa oss. Jag tror att de kommer att lyssna, säger han.

Bild 1 av 2
På broarna över motorvägarna i Indiana hälsas lastbilsförarna i Folkets konvoj som hjältar.

Foto: Lotta Härdelin

Bild 2 av 2
– Jag vill stötta den patriotiska andan som står för frihet.
Att se amerikaner av alla slag komma tillsammans. Med olika bakgrunder, olika kulturer, det är fantastiskt, säger Michael från Monrovia.

Foto: Lotta Härdelin


Folkets konvoj kallas den här lastbilsprotesten. Den har färdats från Kalifornien i väster, med sikte på huvudstaden i öster, för att protestera mot – ja, lite oklart vad.

De amerikanska lastbilsförarna har hämtat inspiration från vinterns demonstrationer i Kanada, där näringen drabbats hårt av restriktionerna i pandemin. Det går inte riktigt att påstå att åkarna i USA har råkat lika illa ut.

Men många av människorna i lokalen tycker ändå att de har farit illa av regelverken runt covid-19. Och efter farsoten kom inflationen och höjningarna av bensinpriset.

– Få Jerikos murar på fall, ropar en man i lokalen.

Folk runtomkring honom jublar.

Morgonmöte för lastbilsförarna i Monrovia, Indiana.

Morgonmöte för lastbilsförarna i Monrovia, Indiana.

Foto: Lotta Härdelin

Många har flanellskjorta och keps. Några passar på att plocka på sig vattenflaskor och munkar inför dagens etapp genom det amerikanska rostbältet från Indiana till Ohio.

Somliga protesterar när Brian Brase pratar om tålamod. Om man tappat tron på politikerna får man lägga sin röst på andra kandidater i nästa val, säger han.

– Jag röstade 2020 och det hjälpte inte, protesterar en kvinna i lokalen.

– Trump gör skillnad, skriker en man.

I teorin är Folkets konvoj politiskt oberoende. Ett par av förarna som vi talar med säger att protesten är öppen för alla – att det inte spelar någon roll om man är demokrat eller republikan, i slutändan är man ändå amerikan.

Samtidigt ser vi folk med Trumpskyltar och Trumpflaggor överallt.

– För mig är protesten mycket politiskt, säger lastbilsföraren Norma Bradford som deltar i Folkets konvoj.

– För mig är protesten mycket politiskt, säger lastbilsföraren Norma Bradford som deltar i Folkets konvoj.

Foto: Lotta Härdelin

Lastbilsföraren Norma Bradford har en skylt vid ratten med budskapet ”Min hund är smartare än Biden”.

Tillsammans med hunden Atlas brukar hon korsa den amerikanska kontinenten med transporter av mat som kött och kyckling.

Hon tycker att lastbilsprotesterna är djupt politiska.

– Jag kan inte tala för andra, men för mig är det så. Jag gillade inte ens Trump innan han blev president. Men han var den första som gjorde precis det som han sa att han skulle göra som kandidat, säger hon.

Norma Bradford med hunden Atlas.

Norma Bradford med hunden Atlas.

Foto: Lotta Härdelin

Egentligen vill hon flytta till Alaska, där hon tillbringat stora delar av sitt liv. Det går inte, eftersom det är svårt att ta sig dit eller därifrån utan vaccinationsintyg.

Det är ett skäl till att hon anslutit sig till lastbilsprotesten. Det andra är hennes pappa, som avled i covid för över ett år sedan.

– Han hamnade i ventilator mot sin vilja på sjukhuset. Ingen ska få ta sådana beslut om våra kroppar, säger hon.

Vi ska följa konvojen på etappen från Indiana till Ohio och bevittna hur lastbilsförarna hälsas av jublande åskådare på bro efter bro över motorvägar i USA:s inland.

Norma Bradford tror inte att våra ord och bilder kan förklara vad vi ser.

– Ingen kan förstå hur det känns. Vi har tårar i ögonen, vi som kör. Vi känner att vi skriver historia. Jag kommer aldrig att glömma den här upplevelsen, säger hon.

Norma Bradford i lastbilshytten, som fungerar som hennes hem alla dagar i veckan.

Norma Bradford i lastbilshytten, som fungerar som hennes hem alla dagar i veckan.

Foto: Lotta Härdelin

Många tycker att de traditionella medierna har tystat protesterna. Brian Brase föreslår att de journalister som är på plats i Monrovia ska belönas med en applåd.

– Det är de som ska berätta vår historia, säger han.

Valåret 2016 byggde Donald Trump sin allians med väljarna runt idén, eller myten, om det bortglömda USA. Som arbetarna i slitna industriorter i USA:s rostbälte.

Nu sneglar grupper långt ut på högerkanten mot nya symboler.

Den tidigare Proud Boys-ledaren Enrique Tarrio uppger att han har kontakter med kvinnor som engagerat sig politiskt efter konflikterna med de lokala skolstyrelserna. Han försöker fungera som konsult för hur de ska engagera sig.

– Man kan skicka fram en stor stark karl, men en mamma är tuffare. Mammorna är energiska och effektiva och jag vill hjälpa dem att få genomslag, berättar Tarrio för DN, någon vecka innan han grips, misstänkt för inblandning i stormningen av Kapitolium.

Han uppger också att han förser lastbilsförare i Folkets konvoj med kampanjmaterial.

Den tidigare Proud Boys-ledaren Enrique Tarrio i sin studio i Miami.

Den tidigare Proud Boys-ledaren Enrique Tarrio i sin studio i Miami.

Foto: Lotta Härdelin

– De är så viktiga. De får samtalet att handla om de amerikanska arbetarna. Man tänker inte på lastbilsförare som politiska. De ska få iväg sina leveranser och köra hem till familjen, säger han.

Med ”Moms and Truckers” kan Trumphögern locka väljare och rekrytera lokala politiker. Det får betydelse för strategin 2022 om att bygga partiet underifrån.

Den före detta presidentens tidigare chefstrateg Steve Bannon har marknadsfört tankegångarna i sin podd ”War room”: Att ta tillbaka kontrollen, by för by, distrikt för distrikt. Att fatta greppet om valapparaten, genom att se till att rekrytera lojala politiker och valobservatörer.

Praktikanten Aubrey Savela samordnar bland annat aktiviteterna i ”Mammor för Kari Lake” i guvernörskampanjen.

Praktikanten Aubrey Savela samordnar bland annat aktiviteterna i ”Mammor för Kari Lake” i guvernörskampanjen.

Foto: Lotta Härdelin

Det är demokratin som står på spel. Efter presidentvalet 2020 stod ledande republikaner i vågmästarstater som Georgia och Arizona emot påtryckningarna om att underkänna valresultatet. Trumpfalangen vill ha makt och inflytande, när det blir bråk om valresultatet nästa gång.

– Det finns ett uttryck som går ut på att de som räknar rösterna är viktigare än kandidaterna, sa Donald Trump i en intervju med Breitbart News häromveckan.

För att förstå hur allting hänger ihop kan vi återvända till Arizona.

2016 tog Donald Trump hem segern i delstaten. 2020 segrade Joe Biden – men många Trumpanhängare har aldrig accepterat förlusten.

Jennifer DeStefano är utbildad statsvetare, fyrbarnsmamma, mångsysslare och övertygad republikan.

Inför presidentvalet 2020 kallades hon in som observatör.

Jennifer DeStefano är en av mammorna från Scottsdale.

Jennifer DeStefano är en av mammorna från Scottsdale.

Foto: Lotta Härdelin

Hon berättar historier om valledare som försökt avleda hennes uppmärksamhet genom att skicka ut henne att sätta ut Trumpskyltar. Om hur hon dirigerades från ett demokratiskt fäste till ett republikanskt distrikt när hon ställde frågor. Hur hon lade märke till att hanteringen av röstsedlarna var undermålig.

– Jag fick se till att vi i alla fall låste in dem, när vi måste förvara dem till nästa dag i väntan på att någon skulle komma och hämta dem, säger hon.

Jennifer DeStefano har arbetat med att att främja utveckling och demokrati i Latinamerika. Hon har bland annat övervakat val i Mexiko.

– Allt som jag har studerat och bevittnat i andra länder, nu hände det här på hemmaplan, säger hon.

Kruxet är detta: Att den republikanske guvernören Doug Ducey – som avgår i vinter – har försäkrat medborgarna i Arizona att valsystemet är tryggt och säkert. Den extra granskning som delstatssenaten i Arizona tog initiativ till bekräftade Bidens valseger – han hade till och med fått något fler röster än vad som tidigare redovisats. Många av Jennifer DeStefanos kontakter under valdagarna var med andra republikaner.

Ändå kan hon inte släppa misstankarna om att något gått snett.

– Det förekommer ju infiltration i alla partier. Jag kände inte till det här uttrycket RINO tidigare. Jag har aldrig förstått det. Inte förrän nu, säger hon.

DeStefano är också Kari Lake-anhängare och en av mammorna i Scottsdale som hamnade i ett register under pandemin. Hon berättar att många av föräldrarna blev rädda när de hörde talas om kartläggningen.

Jennifer DeStefano har ett budskap på kepsen – för alla som tvivlar på styrkan hos kvinnorna i Scottsdale.

Jennifer DeStefano har ett budskap på kepsen – för alla som tvivlar på styrkan hos kvinnorna i Scottsdale.

Foto: Lotta Härdelin

– Jag såg det mer som maktmissbruk. Och då höjer jag bara rösten ännu mer. De som styr måste lyssna på oss, säger hon.

Många kvinnor i hennes bekantskapskrets har valt att engagera sig politiskt efter skolbråket.

– Det är bra. Vi behöver fler som kan övervaka valen, säger hon.

Jennifer DeStefano har en god vän som ingår i lastbilskonvojen mot Washington.

Under våren parkerar den några veckor i Maryland, för att sedan styra mot Kalifornien och nu i maj tillbaka till Washingtonområdet igen.

Brian Brase har nu fått lämna ledarskapet. I en inspelning från en lägereld i Maryland sa han att han borde varit med vid stormningen av Kapitolium.

Den tidigare Proud Boys-ledaren Enrique Tarrio väntar på rättegång.

Kari Lake trappar upp sin kampanj genom att gå samman med Mark Finchem som är en annan kontroversiell Arizonakandidat. Han fanns med i publiken i Washington vid stormningen. Nu försöker han och Lake kräva ett förbud mot elektroniska rösträkningsmaskiner i Arizona.

Den 2 augusti avgörs primärvalet.

Kari Lake leder bland Republikanerna.

Du kanske också gillar