Osa ruotsalaisista papeista pitää morsiamen luovutusta aikansa eläneenä perinteenä, joka ei sovi yhteen kirkon tasa-arvotyön kanssa.
Ruotsissa on herännyt vilkas keskustelu häihin perinteisesti kuuluneesta morsiamen luovutuksesta.
Kaksi ruotsalaista sosiaalidemokraattia on tehnyt kirkolliskokoukselle aloitteen morsiamen luovutuksen kieltämiseksi, kertoo Ruotsin televisio SVT.
Ruotsissa, kuten Suomessakin, häiden perinteisiin on kuulunut, että isä saattaa morsiamen kirkossa alttarille.
SVT:n uutisen mukaan nykyään Ruotsissa yksittäisen papin pitää itse päättää, salliiko hän morsiamen luovutuksen vai ei.
Osa papeista vastustaa perinnettä
SVT haastatteli göteborgilaista pappia Nina Konnebäckiä, joka on ollut mukana tekemässä aloitetta. Konnebäck ei pidä hyvänä tapaa, jossa tyttö ikään kuin siirtyy mieheltä toiselle.
– Morsiamen luovutus perustuu patriarkaaliseen traditioon, joka ei ole sopusoinnussa uskomme, perinteemme ja Ruotsin kirkon tasa-arvotyön kanssa, Konnebäck sanoo.
Toinen göteborgilainen pappi Johanna Wikberg sanoo, että monet papeista eivät pidä morsiamen luovutuksen symboliikasta eivätkä halua tai pysty tekemään sitä.
Wikberg pitää kuitenkin kieltoa parempana ratkaisuna ohjeistusta. Hänen mukaansa ohjeissa voisi kertoa siitä, miten jotkut papit toteuttavat häät ilman morsiamen luovutusta ja miksi he niin tekevät.
Osa haluaa, että hääpari voi päättää
SVT:n mukaan Ruotsin kirkon kristillisdemokraatit vastustavat aloitetta. He katsovat, että morsiamen luovutus pitää jättää papin ja hääparin sovittavaksi eikä siihen tarvita kirkon yleistä linjausta.
Myös Ruotsin radion haastattelema hääkoordinaattori Emma Jonsson torjuu aloitteen.
– Meidän pitää saada mennä kirkkoon kenen kanssa haluamme, Jonsson sanoo.
Jonsson kertoo, että hänen omissa häissään isä luovutti hänet kirkossa.
Jönköpingiläinen pappi Henrik Lööv sanoo ymmärtävänsä, jos joku pappi haluaa kieltää morsiamen luovutuksen omien mielipiteidensä takia.
Hän on itse eri mieltä ja haluaa antaa hääparin päättää asiasta.
Lööv kertoo näkevänsä morsiamen luovutuksen siten, että siinä morsian on subjekti, joka päättää tuoda mukanaan sukulaisen osoittaakseen, kuinka tärkeä tämä henkilö on hänelle.
Taustalla ajatus naisesta miehen omaisuutena
Morsiamen luovutus on osa hääperinteitä myös Suomessa, kuten käy ilmi esimerkiksi Helsingin Uutisten vuonna 2020 julkaisemasta laajasta artikkelista.
Perinteen taustalla on ajatus naisesta miehen omaisuutena. Tapa, jossa isä taluttaa tyttärensä alttarille, symboloi omaisuuden luovuttamista isältä aviomiehelle.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nettisivuilla vihkiparin saapumista alttarille kuvaillaan nykyään näin:
- Vihkipari voi kulkea matkan alttarille yhdessä rinnakkain, morsian sulhasen vasemman käden puolella. Vanhan perinteen mukaan morsiamen isä tai muu läheinen saattaa morsiamen alttarille, jossa sulhanen valmiiksi odottaa.
- Jos morsian saatetaan vihille, hän kävelee häämarssin soidessa saattajan oikean käden puolella. Sulhanen odottelee alttarin äärellä ja lähtee häämarssin alkaessa morsianta vastaan.
- Kirkon keskivaiheilla saattaja luovuttaa morsiamen sulhaselle, ja vihkipari jatkaa matkaa siten, että morsian on nyt sulhasen vasemmalla puolella. Koko vihkimisen ajan morsian on sulhasen vasemman käden puolella.