Paanukattoisia rakennuksia alkoi syntyä Kaustiselle korkean kallion laelle reilut 40 vuotta sitten. Ajan saatossa erikoinen rakennuskokonaisuus ränsistyi ja kärsi palovahinkoja.
Pauanne on poikkeuksellinen rakennuskokonaisuus luonnon keskellä kallion laella Keski-Pohjanmaalla lähellä Kaustisen keskustaa. Kokonaisuuteen kuuluvat paanukattoisen päärakennuksen lisäksi paja, puutyöverstas, majatalo ja palanut saunarakennus.
Pauannetta rakennettiin alun perin kansanparantajien kokoontumis- ja hoitopaikaksi.
Myöhemmässä toiminnassa korostuivat luovuus ja henkisyys. Pauanteella on järjestetty myös esimerkiksi häitä ja kokouksia.
Pauanteen rakentamistaidon takaa löytyy Tapani Hietalahti. Hän aloitti 1980-luvun alkupuolella rakennustaiteellisesti erikoisen päärakennuksen tekemisen perinteisin menetelmin.
Talousongelmien vuoksi Pauanne pakkohuutokaupattiin 1992. Pitkään paikan omisti Aulis Junes, ja lopulta paikka jäi ränsistymään. Juneksen kuoltua vuonna 2023 paikka tuli jälleen myyntiin.
Lisää: Helsingin Linnunlaulun huvilan omistaja Aulis Junes on kuollut
Uudet omistajat haluavat säilyttää
Veljekset, kaustislainen yrittäjä Sami Mäkelä ja kuortanelainen psykiatrian erikoislääkäri Seppo Palomäki, ostivat Pauanteen Juneksen perikunnalta vain tontin hinnalla.
Tulee sääli rakennuksia kohtaan.
Seppo Palomäki
Palomäki harmitteli, ettei aikoinaan tiennyt ajoissa, että Pauanne oli pakkohuutokaupassa, koska hän olisi ostanut sen jo silloin.
Rakennus on kiinnostanut häntä pitkään.
– Se on jossakin takaraivossa pyörinyt koko ajan. Itsellä on ollut elämässä tapana pelastaa vanhoja rakennuksia. Tulee sääli rakennuksia kohtaan. Ei haluaisi, että ne menevät ihan hunningolle. Tämä Pauanteen kunnostusajatus ei siis ole mikään päähänpisto, Palomäki sanoo.
Palomäki on yhdessä puolisonsa kanssa vapaa-ajan harrastuksena kunnostanut vanhoja, vesivahingoista kärsineitä rakennuksia jo pitkään.
He asuvat vanhassa Ruonan meijerissä Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneella ja ovat pelastaneet kesäpaikaksi vanhan ruokoushuoneen Pohjanmaalta Monäsista Uudestakaarlepyystä. Myös vaimon isän ränsistynyt kotipaikka on remontoitu.
Kunnostustyömaata Pauanteella riittää, sillä rakennusten kunto on heikko.
– Rakennukset myytiin purkukuntoisina, vesi- ja homevaurioita on kaikissa rakennuksissa. Olemme ensitöiksemme laittaneet katoille suojaksi pressuja, kertoo Palomäki.
Vanhan kunnioittaminen on lähtökohta
Uusien omistajien on tarkoitus säilyttää rakennukset mahdollisuuksien mukaan. Ensin he kartoittavat rakennukset ja etsivät rakennuspiirustukset, jos ne löytyvät, tai mahdollisesti piirrättävät uudet.
Sen jälkeen alkaa kunnostuksen miettiminen.
Uudet omistajat haluavat säilyttää myös paikan alkuperäistä henkeä. Palomäki haaveilee, että keskeneräiseksi jäänyt majatalokin saataisiin valmiiksi.
Perusajatuksena on, että Pauanteella ihminen voisi tulevaisuudessakin löytää oman luovuutensa; sisäisen taiteilijansa, ja toteuttaa sitä sekä pysyä ruumiillisesti ja henkisesti terveenä.
– Mitään liiketoimintasuunnitelmaa ei ole todellakaan tehty. Varmasti kaikki ymmärtävät, ettei tämä ole mikään bisnes, emmekä ole tekemässä tästä mitään elinkeinoa itsellemme. Jälkipolvet saavat kehittää paikkaa sitten niin halutessaan.
Suurin haaste juuri nyt on saada ränsistynyt paikka kuntoon.
– Täytyy katsoa ja luottaa, että se siitä jotenkin lähtee liikkeelle.