Asiantuntijan mukaan pitkän kantaman ohjukset tuovat Venäjän lentotukikohtiin uudenlaisen uhan.
Ukrainan ulottuville tulee pitkälti yli 200 arvokasta sotilaallista kohdetta, jos se saa Yhdysvalloilta luvan iskeä pitkän kantaman ohjuksilla Venäjälle.
Näin arvioi tutkimuslaitos The Institute for the Study of War (ISW).
Yhdysvaltain ja Britannian odotetaan lähiaikoina ilmoittavan, että Ukraina saa käyttää sille toimitettuja pitkän matkan ohjuksia myös Venäjän sisällä.
Kysymys on erityisesti Yhdysvaltain Ukrainaan toimittamista ballistisista ATACMS-ohjuksista sekä Britannian Storm Shadow -risteilyohjuksista. Storm Shadow -ohjusten kantomatka on noin 250 kilometriä ja ATACMS-ohjusten jopa 300 kilometriä.
Ukraina on koko sodan ajan toivonut saavansa aseistusta, jolla se pystyisi iskemään Venäjän tärkeimpiin sotilaallisiin kohteisiin. Yhdysvallat ja Britannia ovat toimittaneet näitä ohjuksia Ukrainalle mutta vaatineet samalla, että niitä saa käyttää vain maaleihin, jotka sijaitsevat Venäjän Ukrainalta valtaamalla alueella. Venäjän maaperälle ei ole saanut iskeä.
Monien sisäpiirilähteiden mukaan Yhdysvallat ja Britannia ovat jo kulissien takana sopineet ohjusten käytön vapauttamisesta. Asia julkistettaisiin mahdollisesti kuitenkin vasta tänä viikonloppuna, kun Britannian pääministeri Keir Starmer tapaa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Washingtonissa.
Satoja maaleja
Ylempänä tässä artikkelissa olevasta videosta näet ohjusten ulottuville tulevat Venäjän lentotukikohdat. Niitä on ISW:n mukaan 16. Alueella on niin hävittäjä-, pommikone- kuin helikopteritukikohtiakin. Muita kohteita on yli 200, kertoo ISW.
Jos Venäjän koneet ovat maassa ilman katettuja suojatiloja, ATACMS-ohjusten tytärammukset tekevät niissä laajaa vahinkoa, kertoo sotilasasiantuntija Marko Eklund.
– Esimerkiksi lentotukikohdissa [koneiden] seisontapaikkojen maavallit menettävät merkityksensä, jos taivaalta putoaa satoja tytärammuksia, Eklund selittää.
Maavallit suojaavat koneita yksittäisiltä räjähdyksiltä, jotka aiheutuisivat esimerkiksi Ukrainan lennokkihyökkäyksistä. ATACMS-ohjuksissa voidaan käyttää rypäleammuksia, jotka tuhoavat kohteita jopa hehtaarien alueelta.
Venäjä joutuu suojaamaan koneitaan
Venäjän tiedetään jo nyt siirtäneen lentokalustoaan kauemmas rintamasta ohjusuhan takia.
Tämä helpottaa Ukrainan tilannetta, koska venäläiskoneet joutuvat nyt lentämään Ukrainaan kauempaa, niiden toiminta-aika kohteessa supistuu tai niiden aseistusta joudutaan vähentämään. Lisäksi ukrainalaisilla on enemmän aikaa reagoida venäläiskoneiden tuloon, Eklund sanoo.
Muita sopivia kohteita Ukrainan pitkän kantaman aseille ovat muun muassa komentopaikat, miehistökeskittymät sekä tutka-asemat, joita Ukrainan rajan lähellä on tiuhassa.
Britannian Storm Shadow -ohjukset ovat tehokkaita tuhoamaan etenkin vahvasti linnoitettuja kohteita, kuten komentobunkkereita.
Lähde: Reuters