Israelin asevoimat kertoo aloittaneensa rajatun maaoperaation Libanoniin.
Pyry Dementjeff,
Rasmus Montonen
Israelin asevoimat kertoo aloittaneensa rajatun maaoperaation Iranin tukeman äärijärjestö Hizbollahin kohteisiin Etelä-Libanonissa.
- Seuraamme Israelin hyökkäystä Libanoniin tässä artikkelissa.
Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Susanne Dahlgren kertoo, että Libanonin Beirutissa herättiin viime yönä kovaäänisiin pommituksiin.
Dahlgren kommentoi tilannetta Beirutista Ylelle varhain tiistaiaamuna. Hänen mukaansa aamu on ollut yötä rauhallisempi, mutta ihmiset Beirutissa ovat pelokkaita.
– Tunnelma kaikkien ihmisten parissa on, että tämä maa on luisumassa todella pahaan tilanteeseen. Tämähän ei ole niin kuin Israel väittää, että tämä kohdistuu Hizbollahiin, vaan koko maa kärsii.
Haastatteluhetkellä Dahlgren on lentokentällä, matkalla konferenssiin Italiaan. Dahlgrenin mukaan lentokenttä on täynnä. Ainoastaan maan oma lentoyhtiö lentää, ja ihmiset ovat joutuneet varaamaan lentoja uudelleen. Lisäksi Dahlgren kertoo, että lentoyhtiö järjestää ylimääräisiä lentoja keskeisiin kohteisiin, kuten Pariisiin, Lontooseen ja Roomaan.
Dahlgrenin mukaan maasta pakenevat kaikki, jotka pystyvät.
– Monet eivät pysty, koska he ovat niin köyhiä. He ovat kaupungin keskustassa puistoissa, rantakaduilla sekä kirkkojen pihoilla ja moskeijojen pihoilla.
Suomen Lähi-idän instituutti toimii tällä hetkellä etänä. Dahlgren kertoo tavoitteekseen palata Libanoniin kuun puolivälissä.
Tutkija: Operaatioilla on paha tapa laajentua
Israelin maaisku Libanoniin oli odotettavissa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.
Alaranta kommentoi tilannetta Ylen aamun lähetyksessä tiistaina. Israelin armeijan ja maan viranomaisten mukaan operaatio on rajattu ja paikallinen. Tämä tarkoittaa Alarannan mukaan maiden rajan pinnassa olevien Hizbollah-ryhmän varastojen ja joukkojen tuhoamista.
– Israelin viranomaiset itse puhuvat siitä, että tällä mahdollistetaan israelilaisten paluu rajaseudun kyliin.
Israel ei ole kertonut, kauanko operaatio kestää. Alarannan mukaan jää nähtäväksi, laajenevatko hyökkäykset.
– Voi olla, että näemme rajattuja yksittäisiä iskuja, jotka seuraavat toisiaan. Toki näillä operaatioilla on paha tapa laajentua.
Yhdysvallat sai tiedon hyökkäyksestä etukäteen. Toimittaja kysyi Alarannalta, onko hyökkäyksellä Yhdysvaltojen tuki.
– On ja ei. Yhdysvallat on koko ajan sanonut, että se pyrkii estämään konfliktin laajenemisen, ja on ilmoittanut, ettei pidä siitä, että Israel hyökkää Libanonin puolelle. Toisaalta Yhdysvallat ei tule tekemään mitään sellaista, joka ratkaisevasti Israelin toimintaa estäisi.
Sotilasasiantuntija: Israel ei aio ottaa pysyvästi haltuun maa-alueita Libanonista
Israelin maahyökkäyksen tavoitteena on varmistaa, ettei Hizbollah voi enää iskeä Israeliin Etelä-Libanonin alueelta, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Pasi Hirvonen.
– Tarkoituksena on tuhota Hizbollahin sotilaallista infrastruktuuria, kuten tukikohtia, tuliasemia, johtamispaikkoja, ampumatarvikevarastoja, huoltoa ja logistiikkaa. Iskuilla ei kuitenkaan ole tarkoitus varsinaisesti ottaa alueita haltuun.
Hirvosen mukaan on kuitenkin olemassa mahdollisuus, että operaatio laajenee pitkäkestoisemmaksi sodaksi Hizbollahia vastaan, jos esimerkiksi Israel kärsii hyökkäyksessä tappioita. Israel on tähän myös valmistautunut.
– Seuraava vaihe on suunniteltuna, jossa voitaisiin laajemminkin vallata alueita Etelä-Libanonista.