Hyötykasvien viljelyn ehtii vielä tänä kesänä aloittaa. Asiantuntijat antavat helpot viljelyvinkit koko perheelle.
Heräsikö viljelyinnostus kesän tultua? Pihalla, palstalla tai parvekkeella ehtii vielä mainiosti kasvattaa maukasta syötävää.
Monia hyötykasveja voi kylvää kesäkuun alkupuolella ja saada satoa siemenistä asti. Taimista satoa saa vielä nopeammin.
Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski neuvoo valitsemaan hyötykasvit aina sen mukaan, mitä itse haluaa syödä. Silloin sato tulee luontevasti hyödynnettyä.
– Jos käyttää vaikka salaatteja tosi paljon tai rakastaa retiisejä, niin kannattaa kylvää niitä, hän sanoo.
Satoa siemenistä
Katja Uski vinkkaa muutaman kasvin, joilla aloittelevakin kotipuutarhuri pääsee helposti alkuun ja joiden siemenet voi hyvin kylvää kesäkuun puolella. Siementen kylvöohje löytyy yleensä siemenpussin kyljestä.
– Avomaankurkusta saa vaikka monille nostalgisia mummon hölskykurkkuja, pikkelöityjä kurkkuja ja säilykekurkkuja, Katja Uski sanoo.
– Herneet ovat varsinkin lapsiperheissä yksi suosikki, Katja Uski toteaa.
Myös esimerkiksi salaattien, kesäporkkanan, lehtipinaatin ja kesäkurpitsan viljelyn ehtii tänä kesänä vielä hyvin aloittaa siementen kylvöstä asti.
Rukolankaan kanssa ei olla vielä myöhässä. Sitä Katja Uski ei kuitenkaan suosittele, jos viljelystä ei ole vielä karttunut paljon kokemusta.
– Monihan haluaa kasvattaa rukolaa. Siihen tulee kuitenkin helposti tuholaisia ja se yleensä syödään reikäiseksi. Kaaliverkolla suojaus kyllä auttaa.
Perunaa ämpärissä, ruukkuyrttien loput hyötykäyttöön
Siemenistä kasvatettavien kasvien lisäksi Uski antaa vinkit myös yrttien ja perunan viljelyyn.
– Peruna on ihan loistelias kasvatettava parvekkeellakin, Katja Uski sanoo.
Lumipallotesti ja pari muuta konstia
Mullan kosteutta voi testata ennen kylvämistä helpolla konstilla, jos siemenet kylvää ruukkuun.
– Mullasta voi tehdä vähän kuin lumipallon. Jos multa pysyy lumipallona, se on hyvää. Siinä vaiheessa mullasta ei saisi tippua vettä, Katja Uski sanoo.
Siemenet mätänevät helposti liian märässä mullassa. Jos multa puolestaan jää itämisvaiheessa liian kuivaksi, kasvu ei jatku.
Kasvi pitää karaista, jos se on esikasvatettu sisällä. Kasvia voi totuttaa ulkoilmaan pitämällä sitä ulkona vähän aikaa ja tuomalla sen sisään vaikka yöksi. Katja Uski suosittelee karaisemaan kasvit vielä kesäkuussakin.
– Muuten kasvi saa sokin. Lehtivihreä muuttuu valkoiseksi, mikä on sokkireaktio, Katja Uski kertoo.
Kasvien kärventymisen voi estää kuumalla parvekkeella huolehtimalla tuuletuksesta ja sijoittamalla kasvit mahdollisimman varjoisaan kohtaan. Kasveja voi välillä myös suihkuttaa vedellä.
Hyötykasvit tykkäävät valosta. Lasitetulla parvekkeella voi silti aurinkoisina päivinä tulla liian kuuma, varsinkin jos parveke on etelän- tai lännensuuntainen.
Kasvit kannattaa ryhmitellä melko lähelle toisiaan.
– Silloin ne muodostavat pienilmaston, koska hengittäessään ne tuottavat kosteutta. Kasvit voivat paremmin, kun ne ovat yhdessä verrattuna siihen, että ne olisi ripoteltu ympäri ämpäri, Katja Uski sanoo.
Täsmävinkit lasten kanssa viljelyyn
Hyötykasvien viljely kiinnostaa usein myös lapsia. Siitä voi saada koko perheen puuhaa.
Puutarhuri Orvokki Miljard Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksestä kertoo alla olevalla videolla vinkkinsä lasten kanssa viljelyyn. Helsingin Kumpulassa kokoontuvassa puutarhaperhekerhossa jo pienetkin lapset osallistuvat kasvimaan hoitamiseen.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella. Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.