Tiedusteludroonit lentävät ensi kertaa muualta kuin kotikentältään Sisiliasta.
Suomi valmistautuu vastaanottamaan Naton miehittämättömiä suuria tiedusteludrooneja, joiden on tarkoitus pian toimia tilapäisesti Suomesta.
Nato on päättänyt kokeilla lentotoimintaa pohjoisesta. Kokeilupaikaksi on valikoitunut Suomi.
Ylen lähteiden mukaan kokeilu toteutetaan kesäkuussa Pirkkalassa, jota Naton miehittämättömät ilma-alukset käyttävät tukikohtanaan muutaman viikon ajan. Tilapäisen tukikohdan vaatimia järjestelmiä rakennetaan Ylen tietojen mukaan parhaillaan. Droonien mukana tulee niiden lennätykseen erikoistunut henkilöstö.
Suomi on maantieteellisesti lennokeille kiinnostava sijoituspaikka. Kun lennokit nousevat ilmaan Pirkkalasta, ne pystyvät lentämään pidempään pohjoisessa ja esimerkiksi Norjan merialueilla.
Matkustajakoneen kokoisia
Kyse on matkustajakoneen kokoisista lennokeista, joilla Nato valvoo ja tiedustelee tärkeitä alueita. RQ-4D- eli Phoenix-lennokit ovat silloin tällöin lentäneet Suomen ilmatilassa syksystä 2023 alkaen. Niillä on tiedusteltu esimerkiksi Naton itärajaa.
Droonit muistuttavat ulkoisesti lentokonetta, ja niiden siipien kärkiväli on noin 40 metriä. Lentosäde on 16 000 kilometriä. Kun drooni on ilmassa, paljain silmin sitä on vaikea havaita, sillä lentokorkeus on jopa 18 kilometriä.
Lennokeissa on erilaisia tutkia ja sensoreita, joilla ne keräävät tietoa ympäristöstään. Lennokit sekä kuvaavat että havaitsevat liikkuvia kohteita.
Lennokit nousevat tavallisesti ilmaan Italiasta, Sisilian Sigonellan tukikohdasta.
Kun turvallisuustilanne on huonontunut ja Suomi ja Ruotsi ovat liittyneet Natoon, lentoja on tehty usein myös pohjoisen taivaalla. Arktiselle alueelle ja Suomen itärajalle on Italiasta pitkä matka.
Suomi kilpailee tukikohdasta
Nato on hakenut lennokeille mahdollista toista tukikohtaa Sisilian lisäksi, mutta sen rakentamisesta tai sijainnista ei Ylen tietojen mukaan ole vielä päätetty.
Suomikin on kiinnostunut saamaan tukikohdan ja on tarjonnut ilmavoimien lentokenttiä Natolle. Pirkkalan arvioidaan olevan sopivin tähän tarkoitukseen. Tukikohdasta olisivat kiinnostuneita myös Norja ja Puola. Rakentaminen olisi iso ja kallis ratkaisu.
Droonit eivät koskaan aiemmin ole toimineet muualta kuin Sisiliasta, ja siksi Pirkkalan kokeilu on ainoalaatuinen.
Nato on kiinnostunut suurten tiedustelu- ja valvontadroonien toiminnan lisäämisestä eri tarkoituksiin.
Kokeilu on Suomelle tärkeä myös poliittisesti. Kun Nato lisää toimintaa täällä, se viestii samalla Venäjälle satsaavansa Suomen turvallisuuteen.
Pirkkalan lentokentällä toimii Satakunnan lennosto. Pirkkalassa tehdään pääosin ilmavoimiin liittyvää tutkimusta ja kehittämistä. Pirkkalasta lentävät myös ilmavoimien kuljetuskoneet.