Nordea auttoi vuosina 2008–2019 asiakkaitaan perustamaan satoja yhtiöitä veroparatiiseihin.
Nordea on sopinut yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa 35 miljoonan dollarin sakkomaksusta, jolla pankki sovittelee vuosien 2008–2019 rikkomuksiaan, kuten puutteellista rahanpesun valvontaa.
Sovittelun myötä New Yorkin osavaltion finanssivalvoja luopuu Nordeaa vastaan asettamastaan kanteesta.
Kyse on rikkomuksista, jotka paljastuivat vuonna 2016 Panaman papereiksi kutsutussa jättimäisessä tietovuodossa. Niihin syyllistyivät etenkin Nordean Tanskan ja Baltian yhtiöt.
Nordea auttoi yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan asiakkaitaan perustamaan satoja yhtiöitä veroparatiiseihin. Nordean Tanskan ja Baltian yhtiöt olivat esimerkiksi osallisina jättimäisissä rahanpesuoperaatioissa, joissa siirrettiin kymmenien miljardien edestä venäläistä ja azerbaidžanilaista rahaa ulkomaille. Baltian yhtiöt myös osallistuivat rahansiirtoihin, joissa osapuolina oli talousrikoksiin sotkeutuneita tahoja.
New Yorkin finanssivalvoja sanoo, että Nordea laiminlöi rahanpesun valvontaa eikä selvittänyt riittävällä tarkkuudella asiakkaidensa toimintaa. Rikollisen toiminnan uhkaa lisäsi se, että Nordea toimi yhteistyössä ulkomaisten riskipankkien kanssa.
– Finanssitoimijoiden, kuten Nordean, on torjuttava valvonnallaan rikollista toimintaa rahoitusjärjestelmässä. Nordea epäonnistui tässä tehtävässä vuosien ajan, New Yorkin finanssivalvonnan johtaja Adrienne Harris sanoo tiedotteessa.
Rahanpesun valvonnassa ”kriittisiä” puutteita
Yhdysvaltalaisviranomaiset tutkivat Nordean toimintoja vuosien ajan. Tutkinnan myötä Nordea myönsi viranomaisten mukaan itsekin, että sen rahanpesun valvonnassa oli ”kriittisiä” puutteita.
Nordean vastuullisuusjohtaja Jamie Graham sanoo yhtiön tiedotteessa, että pankki on tyytyväinen sovittelun päättymisestä.
– Vuodesta 2019 jatkuneen tiiviin dialogin ja yhteistyön jäljiltä olemme tyytyväisiä, että tapaus tulee päätökseen.
Grahamin mukaan Nordea aliarvioi aiemmin, kuinka ”vaikeaa talousrikosten torjunta on, ja kuinka paljon siihen tarvitaan resursseja”. Nordean mukaan se on viime vuosina investoinut rahanpesun valvontaan noin puolitoista miljardia euroa.
Baltian toimintonsa pankki myi vuonna 2018.
Tanskan Nordean rahanpesunskandaaleja taas tutkitaan edelleen. Kuluvan vuoden heinäkuussa Nordeaa vastaan nostettiin Tanskassa syyte vuosina 2012–2015 tapahtuneista rikoksista. Rikollista rahaa pestiin syytteen mukaan 26 miljardin Tanskan kruunun eli 3,5 miljardin euron edestä. Yhtiö on varannut sakkoja varten 95 miljoonaa euroa.
”Panaman paperit” paljastivat yli 200 000 veroparatiisiyhtiötä
Pankin rikkomukset tulivat julki kuuluisassa Panaman paperien tietovuodossa 2016.
Tietovuoto paljasti suuren määrän talousrikoksia ja rahanpesua. Nimi juontaa juurensa panamalaiseen lakifirmaan Mossack Fonsecaan, joka auttoi asiakkaitaan rahanpesussa esimerkiksi perustamalla pöytälaatikkoyhtiöitä.
Panaman papereissa paljastuneita tapauksia ovat selvittäneet lukuisat tutkivat toimittajat, kuten Ylen MOT- ja Spotlight-toimitukset.
Tietovuoto toi julki yli 200 000 veroparatiisiyhtiötä. Vuoto koostui yli 11 miljoonasta asiakirjasta.
Lue myös:
Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin