perjantai, 13 joulukuun

Osa nuorista kokee toivottomuutta tulevasta. Taustalla korostuvat maailmantilanne ja mielenterveysongelmat. Valokuvatyöpaja onnistui nostamaan heidän itseluottamustaan.

Valokuvaus ja valokuvattavana oleminen voi kasvattaa nuorten itseluottamusta ja auttaa käsittelemään vaikeita asioita.

Näin tapahtui valokuvatyöpajassa, jota veti palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Joulukuun alussa järjestettyyn kolmepäiväiseen valokuvatyöpajaan osallistui 11 Diakonissalaitos Vamos Turun nuorta. Vamos tukee esimerkiksi koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria löytämään oman polkunsa.

Nuoret keskustelivat Koutaniemen johdolla heitä pohdituttavista yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Niistä suurimpana nuoret nostivat esille mielenterveysteemat. Työpajaan osallistunut Elli Wallenius, 17, kertoo, että nuoret ovat huolissaan tulevasta. Hän uskoo sen olevan osasyy pahoinvointiin.

– Usein sanotaan, että kaikki on puhelimien vika, mutta kyllähän se tavallaan on. Uutisista ja somesta näkee maailman menon. Tuntuu, ettemme saa kunnon aikuisuutta, kun maailma sulaa ja kaikki pommitetaan. Siitä tulee toivoton olo, Wallenius kuvailee.

Keskusteluun nousi myös näkökulma nuorten ottamisesta tosissaan.

– Aikuiset sanovat usein, että kaikilla teineillä on vaikeaa. Toivoisin, että mielenterveysongelmat otettaisiin enemmän tosissaan. Se ei ole vain teiniyttä, vaan ihmisillä on oikeita ongelmia, joihin tarvitaan apua.

Walleniuksen mukaan avun saamisen vaikeus tuntuu epäreilulta. Nuori voi mennä ongelmineen ensiapuun, mutta sieltä lähetetään pois.

– Jokaisella on oikeus kasvaa aikuiseksi. Ei niin, että elämä jää teiniyteen siksi, että apua ei saanut, Wallenius summaa.

Taito luottaa ja uskoa itseensä

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kuvailee, että nuorten kohtaaminen oli silmiä avaava kokemus. Työpajassa hän halusi kannustaa nuoria heittäytymään ja luottamaan itseensä.

– Valokuva on hieno työväline tulla nähdyksi ja kuulluksi ja päästä kosketuksiin eri puoliensa kanssa. Meissä kaikissa on valtava määrä eri puolia, joita emme välttämättä uskalla tuoda ilmi arjessa. Valokuva antaa mahdollisuuden kokeilemiselle, Koutaniemi sanoo.

Nuoret valokuvasivat päivien aikana toisiaan ja toimivat itse malleina. Koutaniemen mukaan omien puolien liioittelu ja kokeilu valokuvissa on hyvä keino tutustua itseensä paremmin.

Työpaja opetti nuorille valokuvaustaitojen lisäksi taitoa luottaa ja uskoa itseensä.

– Toivon, että heille jää tunne, että he voivat kokeilla, yrittää ja olla avoimesti oma itsensä.

Uutta suuntaa ja uusia ideoita

Työpajaan osallistunut Max Dahl, 25, kokee, että työpajan kolmen päivän aikana hän kasvoi paljon.

– Alussa olimme kaikki aika ujoja, mutta sitten itseluottamus ja rohkeus alkoivat kasvaa. Kun sen huomasi kasvavan muilla, oli helpompaa itsekin kasvattaa omaa luottamustaan ja rohkeuttaan.

Dahl kertoo saaneensa työpajasta uutta kipinää tulevaisuudensuunnitelmille. Hän kokee, että se voisi sisältää valokuvaamista.

– Ajattelin, että voisin saada työpajasta idean, josta pääsisin pikkuhiljaa eteenpäin. Harkitsen media-alaa, Dahl kertoo.

Jaa.
Exit mobile version