Hem Sverige Ny vädervarning i natt – SMHI: ”Skyfallsliknande regn”

Ny vädervarning i natt – SMHI: ”Skyfallsliknande regn”

förbi admin
0 kommentar

Under fredagskvällen och natten mot lördagen träder SMHI:s översvämningsvarning i kraft i västra Svealand och södra Norrland, då ett regnoväder drar in över landet.

– Under kvällen bildas kraftiga regnskurar som lokalt väntas ge stora regnmängder på kort tid. Regnet är kopplat till en front som rör sig åt nordost under natten och det är svårbedömt var de kraftigaste skurarna kommer att falla, säger Kristin Hallberg.

SMHI:s varning är på gul nivå, vilket innebär att trafiken kan gå långsammare på grund av översvämmade vägar i de drabbade länen och att källare, dagvattensystem och viadukter översvämmas.

På torsdagen orsakade ett regnoväder stora översvämningar i Västsverige, medan de kraftiga vindarna rev taken av flera hus i exempelvis Skaraborg och fällde flera träd. I Göteborg påverkades spårvagnstrafiken och träd föll över vägar och byggnader.

Avslitna ledningar ledde till kraftiga förseningar i tågtrafiken och det förväntas inte vara åtgärdat förrän tisdag nästa vecka. Vindarna på fredagskvällen förväntas bli starka, men inte tillräckligt starka för att SMHI ska utfärda stormvarning.

– På torsdagen handlade det främst om åskskurar med kraftiga vindbyar. Det kan bli åska och hårda vindbyar i samband med det kommande regnet också, men natten mellan fredag och lördag är det främst regnet som kommer skapa problem, berättar Kristin Hallberg.

Du kanske också gillar