Hem Sverige Oförändrad smittspridning av covid-19 i de flesta regioner: ”Här för att stanna”

Oförändrad smittspridning av covid-19 i de flesta regioner: ”Här för att stanna”

förbi admin
0 kommentar

Under vecka 30 har 5 261 nya bekräftade fall av covid-19 rapporterats i Sverige, vilket är på samma nivå som vecka 29.  

“Det är fortfarande för tidigt att säga om smittspridningen nu börjar avta eller inte”, meddelar Folkhälsomyndigheten på i ett pressmeddelande under torsdagen.

Under juni och juli har smittspridningen lett till ett ökat antal allvarligt sjuka och avlidna i covid-19, men ökningen har skett från tidigare låga nivåer.

Hittills har 10 nya patienter med behov av intensivvård rapporterats under vecka 30. De föregående tre veckorna (vecka 25–27) rapporterades i snitt 14 patienter per vecka med bekräftad covid-19.

Hittills har 56 bekräftade fall rapporterats avlidna under vecka 28 och föregående tre veckor var medeltalet 44 dödsfall per vecka.

FHM menar att antalet avlidna bekräftade fall förväntas stiga ytterligare kopplat till den ökade smittspridningen under sommaren.

– För att undvika svår sjukdom är det viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 gör det och att de som erbjuds påfyllnadsdoser tar dessa. Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19. Vuxna som inte är vaccinerade bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors.

Du kanske också gillar