Persianlahdella sijaitsevan Qatarin johtaja, emiiri Tamim bin Hamad al-Thani vierailee Suomessa tällä viikolla. Emiirin vierailua 4.–5. syyskuuta isännöi tasavallan presidentti Alexander Stubb.
Presidentin ja emiirin keskusteluissa esillä ovat muun muassa Suomen ja Qatarin taloudellisen ja poliittisen yhteistyön syventäminen sekä Ukrainan ja Gazan sodat.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta näkee, että emiirin Suomen vierailulle löytyy useita syitä.
– Vierailuun liittyy kansallisia ja taloudellisia intressejä. Qatar on Yhdysvaltain ohella maailman suurin nesteytetyn maakaasun tuottaja, ja me tarvitsemme tätä varmasti jatkossa enenevissä määrin.
Alarannan mukaan Qatarissa on myös suomalaisille kaupallisia mahdollisuuksia.
– Qatar kuuluu maihin, jotka tulevat kärsimään ilmastonmuutoksesta, ja jossakin vaiheessa Qatarin luonnonvaratkin ehtyvät. Siellä ollaan varmasti kiinnostuneita esimerkiksi ilmasto- ja terveysteknologiaan liittyvistä asioista, joita Suomi voisi mahdollisesti tarjota.
Samalla Qatar haluaa rakentaa maakuvaansa modernina Lähi-idän valtiona. Poliittisen uudistumisen suhteen Qatar vaikuttaa kuitenkin ottavan säännöllisesti yhden askeleen eteenpäin ja ja kaksi taaksepäin, Alaranta sanoo.
– Qatar on al-Thani-dynastian johtama autoritaarinen valtio, jossa kansalaisilla on hyvin vähän mahdollisuuksia esittää kritiikkiä politiikkaa kohtaan.
”Syyttely ja tuputtaminen ei johda mihinkään”
Qatarin lukuisat ihmisoikeusrikkomukset olivat paljon esillä maan isännöimien jalkapallon MM-kisojen alla vuonna 2022. Etenkin vierastyöläisten, seksuaalivähemmistöjen ja naisten oikeudet ovat Alarannan mukaan Qatarin keskeisiä ongelmia.
Alarannan mukaan emiirin vierailuun kannattaa silti suhtautua neutraalisti.
– Voimme esittää samat kysymykset melkein kaikista Lähi-idän maista, kun kyse on autoritaarisuuteen ja ihmisoikeuksiin liittyvistä ongelmista. Meillä on kuitenkin syitä olla tekemisissä näiden valtioiden kanssa, ja siksi tämänkaltaisia vierailuja myös aika ajoin järjestetään.
Myös presidentti Stubb perusteli tarvetta emiirin vierailulle Yle Radio Suomen kyselytunnilla sunnuntaina. Presidentti viittasi arvopohjaisen realismin käsitteeseen, jonka on nostanut ulkopolitiikkansa keskiöön.
– Arvopohjaiseen realismiin kuuluu se, että toimimme omien arvojemme pohjalta mutta ymmärrämme myös sen, että maailman suuria ongelmia kuten Lähi-idän sotia emme ratkaise vain sellaisten maiden kanssa, jotka ovat asioista kanssamme samaa mieltä, Stubb sanoi.
Stubbin mukaan pehmeä vaikuttaminen on yleensä paras keino asioiden edistämiseksi. Hänen mukaansa on tärkeää, että Qatarin emiiri pääsee ainakin muutaman tunnin ajaksi todistamaan sitä, millainen suomalainen vapaa yhteiskunta on.
– Sitten voidaan myös käydä kysymysten kautta keskustelua vaikkapa ihmisoikeuksista.
Myös Ulkopoliittisen instituutin Alarannan mielestä vuoropuhelu on olennaista.
– On vaikea kysymys, miten me voimme näitä ongelmia ratkaista. Yleensä aggressiivinen syyttely ja tuputtaminen ei johda mihinkään, hän sanoo.
Alarannan mukaan esimerkiksi naisten aseman suhteen Qatar on ottanut jotain varovaisia edistysaskeleita.
– Kyllä sielläkin ymmärretään, että naiset muodostavat puolet yhteiskunnasta ja että siksi olisi hyvä, että heillä olisi jonkinlainen rooli esimerkiksi liike-elämässä ja taloudessa.
Qatar on Yhdysvaltojen tärkeä liittolainen
Qatarilla on ollut keskeinen rooli Israelin ja Gazaa hallinnoivan äärijärjestö Hamasin välisissä tulitaukoneuvotteluissa. Myös Stubbin ja emiiri al-Thanin on tarkoitus keskustella Lähi-idän tilanteesta.
Toni Alarannan mukaan Qatar on noussut merkittäväksi rauhanvälittäjäksi, koska se kykenee toimimaan siltana eri osapuolten välillä.
– Sillä on pitkäaikaiset suhteet Lähi-idän islamistisiin järjestöihin, Muslimiveljeskuntaan ja esimerkiksi Hamasiin.
Alaranta korostaa, että Qatar on Yhdysvaltain tärkein liittolainen Persianlahdella. Qatar on antanut alueen suurimman sotilastukikohdan Yhdysvaltain joukkojen käyttöön. Samalla Qatar saa Yhdysvalloilta tarvitsemaansa ulkopuolista suojelua.
Alarannan mukaan Qataria ei kuitenkaan kannata luokitella mihinkään leiriin. Lähi-idässä jokainen valtio ajaa omia kansallisia intressejään, hän sanoo.
Qatar on ollut mukana myös Ukrainan rauhanneuvottelujen tunnusteluissa. Viimeksi heinäkuussa emiiri al-Thani tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kazakstanissa.
– Kaikki alueen isot pelurit harjoittavat samaa tasapainopolitiikkaa eivätkä ne halua ostaa länsimaiden kertomusta siitä, että koko maailman tulee asettua Venäjää vastaan.
Suomessa puhe on myös Ukrainasta
Presidentti Stubbin mukaan emiiri al-Thanin Suomen-vierailulla on tarkoitus keskustella myös oikeudenmukaisesta rauhasta Ukrainaan.
– Suomi toimii tällä hetkellä rauhanvälittäjänä siinä mielessä, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi huhtikuussa muun muassa minua olemaan mahdollisimman paljon yhteydessä tärkeisiin globaalin etelän maihin siitä, että he tukisivat Ukrainaa, Stubb sanoi Yle Radio Suomen haastattelussa.
Stubbin mukaan Suomen asema rauhanvälittäjänä on kuitenkin siinä mielessä vaikea, että Suomi on valinnut Ukrainan konfliktissa puolensa.
Myöskään suorat poliittiset kontaktit ilman mandaattia YK:sta tai liittolaisilta lännestä tai Ukrainalta eivät ole mahdollisia. Stubbin mukaan se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Suomi voisi käydä keskusteluja ja toimia niin sanotusti ”tutkan alla”.
Suomen-vierailunsa aikana emiiri al-Thani tapaa delegaationsa kanssa myös eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon ja pääministeri Petteri Orpon. Ennen Suomeen saapumistaan emiiri vierailee Ruotsissa ja Norjassa.