Kabulissa viikko alkoi tavalliseen tapaan – kaduilla näkyi miehiä ja naisia aivan kuin ennenkin. Ilmassa oli kuitenkin epävarmuutta Talibanin uusista laeista.
Taliban on valtaantulonsa jälkeen rajoittanut naisten oikeuksia konservatiivisessa maassa ja kieltänyt esimerkiksi koulunkäynnin ja opiskelun yli kuudesluokkalaisilta tytöiltä. Uusia sääntöjä on tullut hitaasti voimaan. Naiset eivät saa enää käydä puistoissa ja he saavat työskennellä vain harvoilla aloilla lähinnä yksityisellä puolella.
Viime viikolla astui voimaan laki, joka kiristää naisten asemaa entisestään. Nyt esimerkiksi kovalla äänellä puhuminen ja kasvojen näyttäminen julkisilla paikoilla on kielletty.
Monet säännöistä olivat voimassa jo ennen – nyt ne vain on kirjattu laiksi. Taliban on tähän saakka valvonut sääntöjä vaihtelevasti.
Vielä alkuviikosta afganistanilaiset eivät olleet nähneet kovinkaan paljon muutoksia aikaisempaan ainakaan suurempien kaupunkien kaduilla. Kaikkien tätä juttua varten haastateltujen tavallisten kansalaisten nimet on muutettu turvallisuussyistä.
Monet naiset ovat menettäneet toivonsa tulevaan
Afganistanin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Heratissa asuva Zohra, 19, ei ole vielä havainnut muutoksia aikaisempaan. Heratia pidetään melko liberaalina kaupunkina verrattuna esimerkiksi maan eteläisiin osiin, joissa Talibania myös tuetaan paljon.
Zohra on osallistunut yksityisille englannin ja saksan kielikursseille. Hän haluaisi lähteä maasta. Nuori nainen on myös käynyt säännöllisesti naisrunoilijoiden kokouksissa, joiden Taliban on antanut jatkua sillä ehdolla, että niissä ei ole miehiä läsnä.
Myös kielikursseilla käydessä opiskelijoiden oli Zohran mukaan pakko noudattaa Talibanin tiukkoja pukeutumissääntöjä – muuten kurssikeskus olisi suljettu. Heratin kaupungissa se tarkoitti pitkää viittamaista chador-kaapua, mitä käytetään myös naapurimaassa Iranissa.
Vaikka uusia muutoksia ei vielä kaupungissa näy, Zohra on vaipunut epätoivon valtaan.
– Taliban tekee kaiken hitaasti. Se on kuin tappaisi jonkun viivytellen, se sattuu niin paljon enemmän kuin jos sen tekisi nopeasti, hän sanoo.
Vaikka hän saisikin isänsä tai veljensä saattamaan itsensä runokokouksiin, hän pelkää, että lopulta Taliban tulee kieltämään kaiken naisilta.
– OIen pelkkä kuollut ruumis nyt. Kaikki on ohi tulevaisuuteni ja elämäni suhteen.
Huma, 16, uhmaa käskyä peittää kasvonsa
16-vuotias Huma kertoo käyneensä lain voimaantulon jälkeen useaan otteeseen ulkona. Hän asuu Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa ja opiskelee tyttöjen koraanikoulussa arabiaa ja koraanin lausumista.
– Käyn koraanikoulussa joka päivä. En ole edelleenkään peittänyt kasvojani, hän sanoo.
Huma kuitenkin kertoo huomanneensa, että hänen luokkakaverinsa koraanikoulussa ovat alkaneet nyt pukeutua entistäkin vanhoillisemmin. Monet käyttävät nyt koko kasvot silmiä lukuunottamatta peittävää niqabia pelkän koronamaskin sijaan.
Talibanin hyveiden ja paheiden ministeriö julkaisi jo kaksi vuotta sitten sääntöjä, joiden mukaan naisten pitäisi peittää kasvonsa julkisilla paikoilla.
Jotkut naiset ovat totelleet sääntöjä, toiset eivät.
Nyt laissa mainitaan myös naisten äänet: Talibanin mukaan naiset eivät saisi julkisesti käyttää kovaa ääntä esimerkiksi laulaessa tai tekstien lausumisessa.
Humaa huolestuttaa, mitä tämä tulee tarkoittamaan hänen koraanikoululleen, vaikka oppitunnit ovatkin sisällä ja pelkästään naisille.
– Tietysti kaikki kuulevat silti äänemme, joten uskon, että tällä lailla tulee olemaan vaikutuksia meihin.
Humaa huolestuttaa myös toinen uusi laki, jonka mukaan naiset eivät saisi enää liikkua edes lyhyitä matkoja ilman miespuolista sukulaista eli mahramia. Aiemmin sääntö koski vain yli 75 kilometrin matkoja.
– Minulla ei aina ole isää tai veljeä saatavilla, joka voisi viedä minua minne hyvänsä kesken päivän. Heillä on omat työnsä ja opiskelunsa, Huma sanoo.
Huma, kuten muutkin yli kuudesluokkalaiset tytöt Afganistanissa, ei ole enää saanut käydä koulussa Talibanin tultua valtaan vuonna 2021. Hänelle koraanikoulu on ollut ainoa mahdollisuus jatkaa edes jonkinlaisia opintoja.
Kaikille naisille pukeutumissäännöt eivät ole ongelma
17-vuotias Zainab on Human lapsuudenkaveri. Hän suoritti viime vuonna englannin kurssin yksityisessä instituutissa ja toivoo saavansa stipendin ulkomailla opiskelua varten. Hänelle suurin ongelma Talibanin sääntöjen suhteen ei ole vaatetus.
– Tiesin, että he tulisivat määräämään vaatetuksesta ja se oli minusta normaalia. Mutta koulutuksen kieltäminen oli järkyttävää. Se ei ole reilua, hän sanoo.
Zainab käyttää itse vain silmät näkyviin jättävää niqabia ja koko vartalon peittävää kaapua abayaa.
– En tee tätä Talibanin vuoksi, vaan siksi, että pidän siitä.
Naisten liikkumisen rajoittamista Zainab ei myöskään voi ymmärtää.
– Se on tarpeetonta. Itse asiassa juuri tänään kävin ulkona ostoksilla äitini ja siskojeni kanssa, eikä kukaan sanonut meille mitään.
Miehiltä vaaditaan yli nyrkin mittaista partaa
Uudet lait eivät koske pelkästään naisia. Uusien lakien mukaan miesten on pidettävä partansa yli nyrkin pituisena, eivätkä he saa käyttää länsimaisia vaatteita.
Hewad, 34, työskenteli valtion virkamiehenä jo ennen Talibania. Hän jatkoi samassa työpaikassa Talibanin tultua valtaan.
– Kaikki hallinnolle työskentelevät joutuivat jo aiemmin noudattamaan tiukkoja sääntöjä. He nöyryyttivät meitä, jos meillä ei ollut esimerkiksi tarpeeksi pitkää partaa, Khan sanoo.
Vielä hänkään ei ole nähnyt mitään muutoksia Kabulissa.
– Nyt ihmiset tietysti pelkäävät, että näitä sääntöjä aletaan soveltaa myös tavallisiin kansalaisiin kaduilla.
Laissa mainitaan myös, että vääräuskoisia ei saisi auttaa, eikä heidän kanssaan saisi kaveerata. Silti Taliban on yrittänyt samalla houkutella ulkomaalaisia turisteja maahan.
Khan ei usko, että tästä lain kohdasta seuraisi ongelmia normaaleille ihmisille.
– Jos ei vastusta Talibania julkisesti, en usko, että kenellekään tulisi ongelmia vain siitä, että he liikkuvat kaupungilla ulkomaalaisten kanssa.
Khanin mielestä kaupungissa ei myöskään ole kovin suurta määrää moraalipoliiseja.
– En usko, että he pystyvät täysin valvomaan lakien noudattamista.
Talibanin sisällä on myös eri mielipiteitä. Khan uskoo, että verrattain liberaalissa Kabulissa Taliban ymmärtää, että ihmisiä ei kannata pakottaa noudattamaan sääntöjä, joista he eivät pidä. Muualla maassa asiat saattavat olla eri lailla.
Khan on toisaalta myös tyytyväinen, että epämääräiset moraalisäännöt on nyt kirjattu laiksi.
– Nyt on selvää, kuka saa rankaista minua. Se ei ole kuka tahansa Talibanin poliisi tarkistuspisteillä, vaan pelkästään moraalipoliisit, hän sanoo.