Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailevat neutraalin AIN-tunnuksen alla Pariisin olympialaisissa. Viimeisimmän tiedon mukaan neutraaleja urheilijoita on kaikkiaan 14.
Venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita osallistuu Pariisin olympialaisiin, vaikka Venäjä jatkaa sotaansa Ukrainassa.
Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsenen, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) mukaan 14 venäläistä tai valkovenäläistä urheilijaa olisi osallistumassa olympialaisiin neutraalien tunnusten kanssa.
Heidän joukossaan on muun muassa venäläinen tennispelaaja Daniil Medvedev. Olympialaisiin olisi päässyt kaikkiaan 60 venäläistä ja valkovenäläistä, mutta osa ei ole ottanut paikkaa vastaan.
Essayah arvioi tekstiviestitse, ettei Venäjä haluaisi omia urheilijoitaan Pariisiin. Hän kertoo kuulleensa väitteitä, joiden mukaan Venäjä uhkaisi osallistuvia urheilijoita jopa sanktioilla.
– Putinin viimeinen epätoivoinen veto on ollut yritys järjestää niin sanotut Ystävyyden kisat kilpailemaan olympialaisten kanssa.
Venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen olympialaisiin sallittiin tietyin ehdoin. Aktiivinen tuki sodalle lueteltiin esteeksi. Päätäntävalta asiassa jäi kansainvälisille lajiliitoille.
Pariisissa paikan päällä olleen Essayahin mukaan venäläisten ja valkovenäläisten osallistuminen ei ole kerännyt juurikaan huomiota.
He kilpailevat AIN-tunnuksen kanssa, mikä tulee ranskankielisistä sanoista Athléte Individuel Neutre. Se tarkoittaa neutraalia yksilöurheilijaa.
Tutkija: Riippumaton urheilija on keinotekoinen ajatus
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää liki mahdottomana ajatusta, että venäläinen urheilija olisi riippumaton Venäjän hallinnosta.
– Koko ajatus siitä, että meillä olisi kansainvälisen tason venäläinen urheilija, joka olisi riippumaton Venäjän hallituksesta, se on keinotekoinen ajatus, urheilun ja politiikan suhdetta tutkinut Jokisipilä arvioi.
Jo Neuvostoliiton ajoilta lähtien Venäjän valmennusjärjestelmä on ollut hänen mukaansa vahvasti valtiollisesti koordinoitua.
– Venäjä on yksi niistä maista, joka on hyvin aktiivisesti käyttänyt urheilua pehmeän vallankäytön välineenä.
Jokisipilän mukaan venäläinen urheilu liittyy korostetusti kansallistunnon kohottamiseen ja venäläiseen nationalismiin. Venäjä käyttää urheilijoitaan myös omassa viestinnässään.
– Jos ajatellaan, kuinka paljon Venäjän hallitus panostaa resursseja ja omaa arvovaltaa urheilumenestykseen, Venäjä on ollut aivan kärjessä sen urheilun poliittisen hyödyntämisen näkökulmasta.